Бизнесът: Ефектът от Наредба 18 за касовите апарати ще е негативен

БПГА информира посланиците за опасенията си във връзка с влизането в сила на текстовете от новата наредба

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
486
article picture alt description

Ефектът от въвеждането на новите изисквания за съдържанието на касовите бележки, издавани от бензиностанциите ще е негативен. Това очакване сподели в сутрешния блок на Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев.

 

Както е известно изискванията са част от новата наредба за касовите апарати (Наредба 18), която ще трябва да влезе в сила от първи октомври и вече бе отложена веднъж. Предварителните разчети на експерти сочат, че средствата, които една бензиностанция ще трябва да отдели за подмяна на фискалните устройства и за отбелязване на т.нар. покупна цена ще са между 5 и 7 хил. лева, като за момента на монтирането и ангажимента на персонала трябва да се изключи потока от автомобили. За нов обект обаче вече става въпрос за около 15 до 20 хил. евро.

 

Това не е единствената промяна, която ще се отрази на сектора и която е свързана с допълнителни разходи. В рамките само на няколко месеца се промени законът за горивата, в сила от края на юли е и новата наредба за горивата, а от първи октомври и наредбата за касовите апарати. Към този списък трябва да прибавим и ефекта от ТОЛ-таксите. Едва ли бизнесът може да издържи финансово на всички тези промени. Още повече, че вече се говори и за нови законодателни инициативи.

 

Междувременно във вторник по инициатива на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) се проведе среща между членове на УС на асоциацията и посланици и представители на посолствата на Великобритания, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция в България.

Домакин на срещата беше представителството на Европейската комисия в България, съобщава БПГА.

На срещата членовете на БПГА информираха представителите на дипломатическите мисии за опасенията си във връзка с влизането в сила на 01.10.2019 г. на текстове от наредба Н-18 на Министъра на финансите и евентуалните негативни последствия, които ще произтекат от това. Според текстовете от тази дата на касовите бележки, издавани на бензиностанциите, трябва да се добави нов реквизит „покупна цена”.

 

Според БПГА подобно изискване би противоречало на основополагащите принципи на ЕС, както и на приложимите в съюза правила за лоялна конкуренция, защитавани от член 101 от Договора за функциониране на ЕС. 

 

Покупната цена е търговска тайна, гарантирана от международното, европейското и националното право. Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и като цяло – на българската икономика, считат от БПГА.

 

Въвеждането на подобно правило би засегнало не само националния пазар, но и съюзната търговия с горива, тъй като множество европейски фирми извършват вътрешнообщностни доставки на територията на страната.

От асоциацията подчертават, че обявяването на покупна цена не носи обективна допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени редица разходи, които правят компаниите, като например съхраняване на държавни резерви, разходи по експлоатация, логистични и маркетингови разходи.

 

БПГА информира посланиците и представителите на посолствата, че вече е потърсила среща с премиера г-н Бойко Борисов, за да изложи опасенията си във връзка с влизането в сила на този текст от наредба Н-18.

 

Припомняме, че през миналата седмица срещу новата наредба се обявиха и туроператорите. Според тяп  прилагането на новата Наредба №18 е почти невъзможно и те могат да изнесат бизнеса си от България.

 

Още през февруари по време на среща на Българска стопанска камара с премиера бе решено да има отсрочка при влизането в сила на новата Наредба №18, припомнят от бизнес организацията. Тогава от НАП уверяваха, че фискалните устройства, за които се налагат промени във връзка с измененията, наложени от наредба Н-18, са около 170 хиляди. От приходната агенция също убеждаваха, че държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати. Преди това финансовият министър Владислав Горанов обяви, че наредбата се отлага, но това няма да важи за всички икономически оператори. За обикновените касови апарати, които нямат компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остана до 31 март. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.

От Българска стопанска камара заявиха, че новата наредба е злонамерена и инквизира българския бизнес.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща