Бизнес, синдикати и правителство обсъждат промените в Закона за ДДС

Икономика / България
Галина Александрова
305
article picture alt description

Социалните партньори в НСТС обсъждат днес промените в Закона за ДДС, които да направят възможно диференцирано облагане на различни групи стоки. Тристранният съвет ще разгледа предложения законопроект на БСП за намаляване на ДДС-то на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на лекарствата на 9%.  От ДПС поискаха данъкът да бъде намален за целия хранителен сектор, както и за лекарствата.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че въвеждането на диференцирани ставки открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране. Твърде вероятно, според Дончев, ГЕРБ да отхвърли предложението.

Икономическият министър Емил Караниколов обърна внимание на политиците да помислят и да освободят от данък „Печалба” научната и развойната дейност срещу задължение за реинвестиция. „Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета.Да не се случи така, че сега ще намалим хляба с 30 стотинки, а след година ще е по-скъп. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за ДДС ще направим повече беля, отколкото добро“, предупреди икономическият министър.

„Промяната на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители“, убеден е министърът на финансите Владислав Горанов „Диференцирането на ставките не е тема, която Министерство на финансите би подкрепило“, категоричен е той. Социалните партньори ще обсъдят и Законопроект за публичните предприятия на Министерския съвет.

На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предложените от правителството законови промени, с които отпада списъкът с предприятия, забранени за приватизация.

Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска да чуе становищата в Тристранния съвет по законопроекта, но пред депутатите в Ресорната парламентарна комисия обяви, че се отказва от намерението Агенцията за приватизация и тази за инвестициите да се слеят в нова мегаструктура за контрол на държавните дружества.

Караниколов увери, че предвиденото отпадане на забранителния списък с предприятия за приватизация няма да отвори вратата за разпродажба на ключови държавни активи, за което се опасяват от КНСБ и каза, че с предлаганите текстове се забранява приватизацията на всички държавни дружества без изричното разрешение на НС:

„Целта е да се забрани приватизацията, тъй като се създава и едно неразбиране и напрежение. Аз съм готов да се откажа от тази моя идея“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща