"Булгартрансгаз" спира временно строителството на газовата отсечка до Сърбия, жалба може да забави "Турски поток"

Спирането е заради жалба до КЗК. Отсечката е част от продължението на газопровода "Турски поток"

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
910
article picture alt description

"Булгартрансгаз“ спира временно процедурата за разширяване на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, която е част от бъдещото разклонение на проекта "Турски поток" на наша територия. Това става ясно от съобщение на дружеството.

Причината е жалба на един от участниците в процедурата. Става въпрос за "Атоменергоремонт", като жалбата е пусната на 12 февруари, а образуването на производството е от 13 февруари. Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали жалбата е основателна.

Справка по документацията сочи, че спирането е поискано по въпроси, касаещи финансовите параметри на проекта.

След произнасянето, ако искането за налагане на временна мярка бъде отхвърлено, процедурата ще бъде възобновена и сроковете за подаване на оферти ще бъдат удължени така, че да се спази законът за обществените поръчки, уверяват от "Булгартрансгаз". Припомняме, че историята с жалбите до КЗК е позната и бе приложена и по отношение на строителството на интергонектора Гърция-България.

 

„Атоменергоремонт“  не разполага с потенциал за такъв обект, каза в интервю за „12+3“ енергийният експерт Христо Казанджиев. „За мен е изключително странно участието на тази компания в този конкурс“, смята Казанжиев, който допуска, че в случая може да има задкулисни мотиви.

Иначе е трудно да се обясни допускането на тази компания до конкурс за поръчка, която е толкова отговорна, че до нея да бъде допусната фирма без опит и капацитет, смята експертът.

Това блокира работата по „Турски поток“ и създава форсмажорни обстоятелства, които до голяма степен ще оневинят възложителя, добави Казанджиев. Според него „наблюдаваме сценарий, отработен и приложен за забавяне на проекта“.

Трябва да добавим, че "Атоменергоремонт" се свързваше с бизнесмена Христо Ковачки.

 

По неофициална информация търсенето на вариант за спиране е обсъждан от някои експерти, близки до правителството.

В допълнение, този казус се появява в момент, в който ситуацията съвсем не е спокойна - държавният секретар на САЩ Майк Помпео е на визита в страните от Централна Европа, като една от целите е лобиране за американския втечнен природен газ, според съобщения на международните агенции. Освен това вече се обсъждат нови санкции на САЩ срещу Русия, част от които се очаква да бъдат в енергийния сектор, според предварителната информация. На този фон е интересно, че сръбският президент Александър Вучич ще удостои премиера Бойко Борисов с „Орденът на Република Сърбия“ утре, 15 февруари, когато страната чества и националния си празник - Денят на държавността на Република Сърбия. В същия ден започва и Мюнхенската конференция по сигурността.

 

Може да се предположи, че временното спиране на изграждането на отсечката със Сърбия не е случайно. Ако се цели изчистване на финансови параметри, добре, но иначе за пореден път може да се сметне, че КЗК се използва от някои среди не за разрешаване на конкурентни спорове, а като "оръжие". България прави нееднократно опити за изграждане на тази отсечка. За пръв път от много време се намери вариант, изгоден за страната ни, но спирането сега може да се окаже фатално и да се отрази като цяло на визията, заради която наскоро Народното събрания промени енергийната стратегия на България.

 

„Булгартрансгаз“ ЕАД уведомява потенциалните участници в откритата процедура: „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“ и референтен номер: 180-100 на „Булгартрансгаз“ ЕАД, че временно се спират действията по процедурата. Причината за спирането е постъпила жалба от „АТОМЕНЕРГОРЕМОНТ“ АД срещу Разяснение на „Булгартрансгаз“ ЕАД № БТГ 24-01-14-/1/ от 08.02.2019 г., публикувано в Профила на купувача, предоставено от възложителя по въпроси, постъпили от лица, желаещи да участват в процедурата.

На основание чл. 203, ал. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), жалбоподателят се е възползвал от правната възможност да поиска налагане на временна мярка спиране хода на процедурата. Предстои Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по основателността на това искане.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 203, ал. 3 от ЗОП, възложителят спира всички действия по хода на процедурата до влизане в сила на определение, с което се отхвърля искането за временна мярка, или на решението по жалбата, ако е наложена временната мярка.

След произнасянето на компетентния орган и в случай, че искането за налагане на временна мярка бъде отхвърлено, процедурата ще бъде възобновена и сроковете за подаване на оферти ще бъдат удължени така, че да се спази изискването на чл. 28, ал. 5 от Правилника за прилагане на ЗОП, общата продължителност на всеки от сроковете, изтекли до момента на спирането на процедурата, заедно с новоопределените удължени срокове да не е по-кратка от първоначалния срок, определен от възложителя.

Възложителят уверява всички потенциални участници, че ще бъдат своевременно уведомявани за всички последващи действия.

Повече информация за хода на инициираните производства по постъпилите жалби е достъпна на интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията, уточняват от "Булгартрансгаз".

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща