ББР пита Комисията за надзор над одиторите и БНБ дали да покаже кредитните досиета

Вече дадохме подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет, обявиха от Банката за развитие

Икономика / България
3E news
512
article picture alt description

ББР има готовност да предостави на новия си Одитен комитет изисканата от служебния министър на икономиката Кирил Петков кредитни досиета. Това обаче ще стане, ако получи положителни становища по този въпрос от БНБ и Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори. Това съобщиха от Банката за развитие, след днешния брифинг на Петков, по време на който той обяви, че Управителния съвет е отказал да предостави въпросните кредитни досиета на новите си одитори.

“Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка (БНБ)“, се казва в съобщението на ББР.

В него от Банката за развитие отново припомнят обявеното тази сутрин, че до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща