Атомната централа посрещна 522 посетители в деня на отворени врати

Икономика / България
3E news
921
article picture alt description

Денят на отворени врати на 9 ноември доведе в АЕЦ „Козлодуй” 522 посетители. Хора от цяла България имаха възможност лично да разгледат атомната централа. И този път имаше чуждестранни граждани – от Сърбия, Словакия, Русия, съобщиха от централата.

За всички тях бяха организирани посещения на командните и машинните зали на пети и шести блок. Експерти от централата подробно разказваха как се осъществява производственият процес и по какъв начин е осигурена безопасната експлоатация на ядрените мощности. В Информационния център бяха прожектирани документални филми за създаването и развитието на първата на Балканите атомна централа, която през тази година отбеляза своята 45-годишнина. В реално време бяха извършвани прецизни измервания на параметрите на околната среда от мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг. Атрактивни за всички бяха и демонстрациите на пожарникарите от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – АЕЦ „Козлодуй”.

Семейство Доневи от София се записа с най-малкия посетител – двумесечната Мая, а доайен сред участниците бе 79-годишният Цветан Цолов от Враца. През 2019 г. по време на двете издания на инициативата общо 1051 души се убедиха, че АЕЦ „Козлодуй” е отворена за всеки, който проявява интерес към това, как работи атомната централа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща