АПИ разчита на пари от актуализацията на бюджета за пътните ремонти

Заместник-министър Христов: Бюджетът на Пътната агенция трябва да се вдигне на 1,5 млрд.лв, за да се покриват нуждите от ремонти и ново строителство

Икономика / България
3E news
431
article picture alt description

„Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ е твърде малък, за да покрие нуждите от текущи ремонти и ново строителство и трябва да се вдигне на 1 милиард, 1,5 милиарда лева.“  Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов пред БНТ. Той обясни, че в момента се търси решение за плащанията по строежа на АМ "Хемус", а в актуализацията на бюджета министерството е поискало пари за най-спешните и текущи нужди на АПИ.

На АМ „Хемус“ категорично не е спирала работата, стана ясно от думите на заместник – регионалния министър. Той обясни, че се работи по участъци 1, 2 и 3, като парите за тях ще бъдат подсигурени за строителите. Участъци 4, 5, 6, 7, 8 и 9, за които са раздадени аванси, са без документи, в т.ч. разрешения за строеж, проекти, като са налице и незавършени отчуждители процедури.

„В голяма степен с нашия екип върнахме правилата в строителния процес“, каза Христов и допълни, че „ако се работи с проекти и документи, какъвто е редът в строителния процес, строителството не се бави, каквато мантра се е налагала години наред сред обществото. Тогава е ясно, какво се прави, колко струва, как ще се направи и какво е качеството.“

По думите му строителите от „Автомагистрали – Черно море“ протестират с право. Зам.-министър Христов припомни, че държавното дружество „Автомагистрали“ наема девет подизпълнителя по петгодишния договор за 59 млн. лв., възложен от АПИ, като  за две години има допълнителни задания за 368 млн. лв. Изплатени са 91 млн. лв.  Когато надвишиш един договор с 50 процента нарушаваш ЗОП и автоматично ставаш клиент на прокуратурата. Дори до момента законът е  нарушен, подчерта той.

За първи път проблемът не са само парите, проблемът е и правната рамка. Ако в момента не намерим решение, с такова надвишаване на договорните рамки плащането става незаконно. Имаме парадокс, на който до момента не е обръщано внимание, обясни заместник-министър Христов, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща