Антоанета Стефанова от Има такъв народ върна мандата за съставяне на правителство

Икономика / България
3E news
428
article picture alt description

Световният шампион по шах и номинирана за министър-председател Антоанета Стефанова от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" върна мандата веднага, след като президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство. "Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на член 99 ал. 2 от Конституцията на Република България Ви възлагам мандат за съставяне на правителство", обърна се държавният глава към кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ"..

"Г-н президент, ние от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции затова връщаме мандата за съставяне на правителство", заяви Стефанова.

"В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс", коментира президентът.

В понеделник лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "мандатът ще бъде върнат на президента на секундата". Той представи и предложението на партията за министър-председател - световният шампион по шах Антоанета Стефанова. След като от коалицията ГЕРБ-СДС не успяха да намерят подкрепа за предложения от тях кабинет, а от "Има такъв народ" се отказаха да излъчват правителство, съгласно Конституцията президентът Радев ще възложи на някоя следваща парламентарна група в 45-ото Народно събрание да посочи кандидат за премиер, като не е задължително това да е третата по големина.

Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща