Азербайджански депутат пред Trend: Посещението на български депутати в Нагорни Карабах противоречи на международното право

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
352
article picture alt description

Посещението на българските депутати Валери Симеонов и Йордан Апостолов в окупираната територия на Азербайджан и срещата им там с представители на т.нар. „режим“ е пряко нарушение на международното право. Тъй като режимът в Нагорни Карабах не се признава от нито една държава в света, дори самата Армения-окупатор не би могла  да го признае.

Това е заявил в четвъртък пред азербайджанското електронно издание Trend депутатът от управляващата партия на „Нов Азербайджан“ Елман Несиров.

Той е заявил също така, че постъпката на депутати от такава страна като България, която е член на НАТО и Европейския съюз трябва да се оценява като опит за легитимиране на самопровъзласилият се „режим“.

„Такива постъпки напълно противоречат на ангажиментите, поети от страните членки на НАТО и Европейския съюз. Смятам, че разглеждането на такива посещения като тяхна лична работа, индивидуални посещение е неприемливо. От време на време ставаме очевидци на такива факти, когато след аналогични посещения на високопоставени представители на някои страни в Нагорни Карабах, техните ръководители заявяват, че уж това не съвпада с официалната позиция на страната, че посещението има частен характер и т. Този подход е фундаментално погрешен“, - подчертава депутатът.

Той е отбелязал, че преговорите на депутатите от България по време на посещението в Нагорни Карабах с мними „говорители“ на т.нар. „парламент“ на самопровъзгласилият се „режим“ още веднъж сочи опитите за легитимиране на сепаратисткия „режим“.

„В подобни случаи Министерство на външните работи на Азербайджан обявява такива лица като „персона нон - грата“ и ги добавя към списъка с „нежелани лица“. Трябва да се има предвид, че отношенията между България и Азербайджан са достатъчно развити. България освен това е един от основните партньори по проекта Южен газов коридор и по време на посещението на премиера на страната в Азербайджан той поиска от държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев един милиард куб м газ. Тоест, всичко това говори, че отношенията България-Азербайджан са на доста напреднало ниво. Но такива постъпки, естествено хвърлят сянка върху нашите отношения. Затова смятам, че на постъпката на тези депутати, противоречащи на националните и държавни интереси на България ще бъде дадена необходимата правна оценка“, отбелязва още Елман Насиров, цитиран от Trend.

https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3102316.html

 

На страницата на българското външно министерство засега няма информация по случая.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща