Адвокат Кискинов: Цените на енергийните пазари са много високи, без да има особена логика за това

Енергетика / България
3E news
579
article picture alt description

“Има липса на логика на пазара за електроенергия. Цените са много високи без да има особена логика зад това и пазарите ще продължат да бъдат неустойчиви. Това прогнозира адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“ пред BloombergTV. „Цените на вредни емисии са устойчиви на около 50 евро. Няма аварии, има намалено потребление и сравнително студено време, но цените стоят много високо – това не са основните фактори“, аргументира се Кискинов. При пълното разгръщане на летния сезон може да се очакват цени от около 95-100 евро, прогнозира специалистът и обърна особено внимание на пазарите, които се движат от очакванията на търговците.

„През уикенда традиционно се наблюдават по-ниски нива на цените за електроенергия. Тази събота цената е била 137 лв. за различните сегменти, което е близо до цена за делничните дни. В неделя цената е била около 24-40 лв. Потреблението, предлагането и микса са били еднакви, но с фундаментално различни ценови нива. Няма и много възобновяема енергия. Всичко това означава, че пазарите в момента се движат произволно.“

След този период цената се е върнала на нива 145 лв. - 166 лв. „Това е при едно сравнително ниско потребление в страната, което на моменти пада на 2800 Mwh. Имаме много ниско потребление и много високи цени“, каза той.

 В четвъртък започна обединението на региона на Румъния, Унгария, Словакия и Чехия с общия енергиен пазар, което ще затвори някои от възможностите за спекулации, каза Кискинов. „Започваме все повече да вярваме на фючърсите в региона – нивата са стабилни, като се очакват цени от 81 евро за юли, 81 евро за Q3, около 80 евро за 2022 г.. Навсякъде очакванията са във възходяща посока. Ако се вдигне търсенето или цените на емисиите, отново ще имаме ръст.“  

Според Кискинов по подобен начин се държи и пазара на природен газ, с очаквания за цени през юли от 28 евро, август – 30 евро, Q4 – 27 евро. „Сравнително високи цени, което се отразява и на електроенергията. Това ще е новата нормалност. Очаквахме тези високи стойности да са таван, а не ежедневието“, добави специалистът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща