WWF набира участници за триатлон, посветен на опазването на природата

Първото по рода си събитие ще се проведе на Деня на Дунав, 29 юни (събота) в района на Русе

Климат / България
Галина Александрова
388
article picture alt description

 
Природозащитната организация WWF  кани приятелите на спорта и природата на своя първи природен триатлон „Свободен Дунав“. С колела, каяци и с бягане участниците ще откриват заедно с WWF природните богатства на Дунав и на Русенски Лом. Събитието ще обедини екоексперти, спортни клубове и природолюбители за опазването на реките, на крайречните гори и на удивителното многообразие на живот, което намира убежище в тях.

„Експертите се грижат за Природен парк „Русенски Лом“ и за живота в Дунав, но това не е достатъчно. Въпреки усилията, губим емблематични видове като дунавските есетри, оцелели 200 млн. години. Имаме нужда от подкрепата на хората, които живеят, работят, почиват и спортуват сред природата“, подчертава Владимир Иванов от WWF. „Надяваме се в проявата да се включат много хора, с които да споделим работата си и заедно да отправим послание за „Свободен Дунав“.

Маршрутът за състезателите минава през изключително живописен район. Той започва с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на река Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има възможност за отклонение до Ивановските скални църкви. Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на Дунав обратно към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния етап от триатлона с бягане през парковете на красивия дунавски град. По трасето ще има символични препятствия, които ще ангажират участниците с проблемите на реките и работата за опазването им.

На старт-финала ще има и фотоколажна работилница, с която всеки сам може да участва в създаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде разположено и рибарско корабче в реален размер с тематични игри за опазването на океаните. Забавлявайки се, всички присъстващи ще имат възможност да получат полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.

Всеки, който желае да стане част от това приключение заедно с WWF, може да се регистрира тук.

Следете във фейсбук най-актуалната информация около предстоящия природен триатлон „Свободен Дунав“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща