Microsoft препоръчва всички да се отърват от Internet Explorer

Икономика / България
Георги Велев
617
article picture alt description

Microsoft съветва всички да спрат да използват морално и технологично остарелия браузър Internet Explorer. В съобщение на блога на компанията нейният старши архитект по киберсигурност Крис Джаксън заяви, че продължаването на използването на IE натоварва компаниите с тонове „технологичен дълг“ и съветва да се премине към някой от модерните браузъри.

Той обяснява, че чрез използването на IE организациите създават допълнителни разходи по веригата чрез избора на най-лесното решение в момента вместо подход, който да е по-изгоден в по-дългосрочен план.

Софтуерната компания се опита да ограничи технологичния дълг при използването на браузъра чрез въвеждане на Enterprise Mode през 2014 г. Този режим на работа позволява на сайтовете да се визуализират така, както при предишни версии на IE, за да се избегнат проблеми със съответствието със стари интернет приложения.

През 2016 г. Microsoft спря поддръжката за IE версии 8, 9 и 10, като все още се грижи за последната, 11-а, която е вградена в Windows 10. Но през 2015 г. компанията лансира браузъра Edge, който е настроен по подразбиране за достъп до интернет в Windows.

 

Припомняме, че българските държавни институции масово работят основно именно със старите версии на IE, а електронните услуги, които предлагат са достъпни предимно чрез този браузер. Съвсем малко са услугите, които са достъпни през модерни програми като Google Chrome или Mozilla Firefox. Именно заради това е доста вероятно още поне десетилетие IE да продължи да бъде водещ при работата на държавния апарат у нас.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща