ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на газовата връзка с Гърция

Проектната компания бележи сериозен напредък по един от основните търгове за проекта IGB; чуждестранни и български компании продължават в надпреварата

Енергетика / България
Георги Велев
880
article picture alt description

Проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД изпрати покани до кандидатите, преминали предварителен подбор за подаване на оферти в процедурата за избор на изпълнител за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България.

Процедурата за избор на изпълнител е обявена като ограничена, което означава, че преминава на две фази – предварителен подбор и подаване на оферти от кандидатите, преминали първоначалната селекция.

С влизането в сила на издаденото решение за предварителен подбор приключва първата фаза и проектната компания пристъпи към изпращане на покани до кандидатите за същинското състезание.
В резултат на прилагане на изискванията за участие и критериите за подбор, до втора фаза са допуснати следните кандидати:

•    ДЗЗД IGB – 2018 - членове: БОНАТТИ СпА (Италия) , "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ИНТЕРНЕШЪНАЛ" АД (България) , "Джи Пи Груп" АД (България);
•    Обединение МАКС ЩРАЙХЕР – ТЕРНА – членове: Макс – Щрайхер (Италия) и Терна (Гърция);
•    Обединение SPIECAPAG TRACE IGB 2018 – членове: SPIECAPAG (Франция) и Трейс Груп Холд АД (България);
•    J&P AVAX S.A (Гърция);
•    Обединение CPP – AKTOР – членове: Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. ООД (Китай) и Строително Акционерно Дружество АКТОР (АКТОР АД), (България).

„Успешното финализиране на първа фаза от процедурата за избор на строител е сериозен напредък по един от най-ключовите търгове за проекта IGB. Компаниите, които продължават напред в процедурата, имат богат опит и сме убедени, че имат капацитета да изпълнят успешно проекта“, заявиха двамата изпълнителни директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. По думите им активното международно участие в първия етап на процедурата е признак за сериозна конкуренция, която ще гарантира високото качество на изпълнението на проекта за газова връзка с Гърция.  

Повечето кандидати, класирани за втора фаза, са големи международни компании, участващи в консорциуми с италиански, френски, китайски, гръцки и  български компании. Самостоятелно участва единствено гръцката компания J&P AVAX S.A.

Проектната компания напомня, че, съгласно предварително обявените условия на документацията за обществена поръчка, участниците до втора фаза са ограничени до пет, като този максимален брой е постигнат от ICGB чрез прилагане на критериите за подбор. Останалата част от кандидатите не са покрили в цялост критериите за подбор, поради което възложителят не е отправил покани за участие в следващия етап на процедурата.
Срокът за подаване на оферти за втората фаза от процедурата е 35 дни от получаване на поканите, което означава, че очакванията са до третата седмица на месец март участниците да са подали своите предложения. Съгласно прогнозния график за възлагане на обществената поръчка, ICGB възнамерява да приключи с техническата оценка в рамките на един месец от получаване на офертите и да обяви изпълнител до края на месец април.

Проектната компания изказва своята благодарност към всички участници за проявения интерес и изразява своята удовлетвореност от постигнатото много добро ниво на конкуренция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща