При 75% обработени протоколи: ГЕРБ спечели изборите за евродепутати, БСП е втора политическа сила

ВМРО и Демократична България ще имат поне по един евродепутат в новия ЕП

Енергетика / България
Георги Велев
722
article picture alt description

ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от Централната избирателна комисия, която вече е обработила около 75 процента от секционните протоколи от изборите за Европарламент. За ГЕРБ са гласували 30,62%, за БСП – 24.59%, ДПС печели 15.01% от гласовете, ВМРО – 7.76%, а “Демократична България” – 6.82%, предаде БГНЕС.

Под изборната бариера остават “ВОЛЯ – Българските родолюбци” с 3,54% от гласовете, ИК за Десислава Иванчева – с 1,69%, ИК за Минчо Христов с 1,24%, Патриоти за Валери Симеонов – 1,20%.

ГЕРБ получават 439 909 действителни гласа. На второ място е БСП за България с 353 269 гласа. ДПС получава 215 686 гласа, следвани от ВМРО – Българско национално движение с 111 525 действителни гласа. Демократична България печели 97 925 гласа, следвани от Воля с 50 784 гласа.

От ЦИК прогнозират, че точното разпределение на българските евродепутати ще стане ясно на 29 май.

ГЕРБ изпраща в Брюксел 6 или 7 свои представители, преди да е пресметнат преференциалният вот, показва проучването на „Галъп”. В ЕП влизат водачът на листата Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и евентуално седмият в листата Лиляна Павлова.

БСП ще има 5 или 6 представители в Европейския парламент - Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев и евентуално Иван Кръстев.

ДПС ще бъде с двама или трима евродепутати. Водач на листата е Мустафа Карадайъ, на втора позиция е Делян Пеевски, а на трета - Йохан Кючук. До момента е ясно, че Карадайъ ще се откаже от мястото си в Брюксел. Твърде възможно е това да направи и Пеевски.

ВМРО успява да класира един или двама евродепутати. Водачът на листата им е Ангел Джамбази, а втори е Юлиян Ангелов.

Свои представител в ЕП ще има и „Демократична България”, стана ясно след обработването на всички протоколи от гласуването на българите в чужбина. Според социологическите прогнози това ще бъде Радан Кънев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща