EVN: 29 хил. са небитовите потребители излезли на свободния пазар

Енергетика / България
3E news
642
article picture alt description

29 хил. са небитовите потребители, които от 1 октомври са с избран търговец на електроенергия и това е EVN, съобщиха от дружеството пред журналисти.  

От тях 20 хил. са небитовите потребители, които от 1 септември имат избран търговец на електроенергия, т.е. излезли са на свободния пазар на територията на EVN (Югоизточна България). Към тях от 1 октомври ще се присъединят още  9 хил.небитови потребители.  В процентно отношение това означава, че 15,4 % от общия брой обекти на територията на компанията са си потърсили търговец на електроенергия и това е EVN, коментира заместник-председателя на борда на дружеството Калина Трифонова.

Според данните, през юли са били подадени заявления от 5780 обекта, 6168 през август и 6 494 през септември.  9 872  са подадените заявления за излизане на свободния пазар от 1 октомври.

В частност става въпрос за общо 184 хил. обекта (към 26 юни), от които 165 хил. са останали на пазара по т.нар. „типов“ договор.  Те няма да договарят индивидуални цени, а ще приемат цената такава, каквато дружеството е длъжно да определи 3 дни преди края на месеца.

Означава също така, че близо 79 % от енергията за бизнеса вече е с избран търговец. Останалата част от енергията от 21 % ще се предоставя на небитовите потребители по типов договор.

Срокът на договорите с небитовите потребители е за минимум една година. Този срок е необходим, за да има предвидимост. Индивидуалните договори са с конкретна цена в зависимост от профила и консумацията на електроенергия, обясни от своя страна членът на борда на дружеството Гочо Чимширов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща