5 пъти повече електрическа енергия се търгува на пазар „Ден напред“ от старта му преди пет години

БНЕБ отбеляза с онлайн церемония годишнината и отличи търговски участници с принос за развитието на този сегмент София, 19 януари 2021 г.

Енергетика / България
3E news
3046
article picture alt description

Над пет пъти повече електрическа енергия е търгува на пазар „Ден напред“ в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Борсата отбеляза 5-та годишнина от създаването на „Ден напред“ с онлайн церемония, в която участваха г-н Жечо Станков –заместник-министър на енергетиката и г-н Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електро и топлоенергетика“ в КЕВР.

Заместник-министър Станков обърна внимание на възможностите за разширяване на търговията на БНЕБ в бъдеще. По думите му има идея например чрез издаваните от АУЕР гаранции за произход компаниите да получат достъп до търговията на енергийната борса.

Пламен Младеновски от своя страна изрази очакване, че със следващия етап на либерализацията на пазара и излизането на битовите потребители на свободния пазар обемите на борсата ще растат. Изрази също така надежда, че след отпадането на задълженията на НЕК по делото БЕХ/електричество БНЕБ ще запази сегашните високи обеми на търговия.

Своята визия и тенденциите в развитието на енергетиката в Европа представи и Юлиян Попов, съветник към Европейската климатична фондация. Той определи енергийната борса в България като невидим двигател на прогреса на българската енергетика. Пет години са малко време, но това, което се постигна е фантастично, каза Попов. По думите му енергийната борса има много особено и важно място в процеса на силна трансформация. Енергетиката се обърна с главата надолу, евтиното преди сега е скъпо, каза той (примерно цената на емисиите, които оскъпяват производството от въглища б.р.), върви се към децентрализация, посочи експертът, като обърна внимание и на необходимостта от напасване на различни технологии. Тези компоненти се движат по различен начин, а това прави енергетиката непредвидима, каза той и в този смисъл посочи колко е важна ролята на енергийната борса за смекчаване на влиянието. Юлиян Попов не пропусна да коментира и значението на борсата за предстоящата интеграция на енергийните пазари.

По време на събитието БНЕБ отличи в четири направления търговски участници с принос за развитието на този пазар:

в категорията „Производител“ – АЕЦ Козлодуй;

в категорията „Търговец“ – Енерго-про Енергийни услуги;

в категорията „Консуматор“ –Стомана Индъстри

в категорията „Иноватор“ –Ей И Ес Гео Енерджи.

„Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединение на електроенергийните пазари в Европейския съюз. Стратегически за нас са пазарните обединения с Гърция и Румъния, които са планирани съответно за април и август. Заедно с ЕСО работим те да се реализират успешно.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Голямото значение на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация в България. От 17 на над 80 е нараснал броят на регистрираните участници на пазара „Ден напред“за изминалите пет години.

Постигнатите ценови нива на сегмента са съизмерими с тези в региона и са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния ни пазар. „Ден напред“ се утвърди като най-предпочитан от търговските участници сегменти почти всеки месец отбелязва рекордни търгувани количества енергия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща