5.3% ръст на двустранния стокообмен между България и Унгария през 2018 г.

Икономика / България
Галина Александрова
647
article picture alt description

Икономическото сътрудничество между България и Унгария бележи положително развитие. През 2018 г. двустранният стокообмен е 1,608 млрд. евро с ръст 5.3%. Българският износ за Унгария е 497.7 млн. евро с ръст 7.9%, а вносът от Унгария е 1,110 млрд. евро с ръст 4.2%. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на Българо-унгарски бизнес форум, който се проведе в Будапеща.На форума участие взеха български и унгарски компании от секторите земеделие, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична и машиностроителна промишленост, информационни технологии и туризъм.

Министър Караниколов изтъкна, че между България и Унгария е налице политическо, икономическо и културно сътрудничество, което превръща двустранните отношения в приоритетни. „Този форум е поредна стъпка за разгръщане на големия икономически потенциал между нашите две страни“, допълни Караниколов.

Икономическият министър посочи, че в структурата на българския износ определящ дял заемат апаратура и части, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, акумулатори, медикаменти, изделия на обувната промишленост. Докато вноса от Унгария се разпределя между медикаменти, автомобили, захар, минерални торове, апарати и части, електро оборудване. „За нас е важно да запазим и разширим позициите на българските стоки и услуги в държавите, които са наши традиционни партньори“, заяви Караниколов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща