439 учители в страната използват платформата „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа“

Платформата осигурява полезни информационни материали в помощ на учителя: примерни уроци, игри, състезания, които се провеждат в учебния час

Климат / България
Рая Лечева
1252
article picture alt description

Платформата „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа“ е подкрепа и място за обмен на информация и контакти между учителите. Към момента 439 учители от цялата страна използват активно платформата, съобщиха от “Екопак”. “Екопак” България и екип от учители създадоха пакета с образователни дейности "Рециклиращо училище! Учители за чиста природа!". 

 

Уеб платформа е за професионално използване от учителите на ученици от 1 до 12 клас. В тази платформа могат да се регистрират само учители. Регистрираните учители, имат възможност да използват разработени материали, свързани с темите: разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие.

Целта на тази платформа е да улесни учителите в предоставянето на  разработени уроци и методически указания за преподаване на урок по една от темите - разделно събиране на отпадъците, рециклиране и оползотворяване, опазване на околната среда и устойчиво развитие. Да ги подпомогне в създаването на положителни нагласи към опазването на околната среда сред учениците – да осъзнаят мястото и важността им за света, за града и квартала и за самите тях.

Платформата осигурява полезни информационни материали в помощ на учителя: примерни уроци, игри, състезания, които се провеждат в учебния час или извън него.
Всеки учител, който се регистрира има възможност да стане част от професионална мрежа за обмяна на опит, идеи, добри практики, препоръки.

Структурата на платформата е лесна за ползване и е създадена като професионална мрежа, в която колеги професионалисти могат да обменят информация, да споделят, да се свързват с други колеги, да създават работни или дискусионни групи. Регистрацията е опростена и всичко това е безплатно за учителите.

Опазването на околната среда е тема, която е от изключително значение за здравето и качеството на живот на хората. Изучаването на природните закони е  застъпено в учебната програма на учениците, а темата за разделното събиране на отпадъци и рециклирането им е неразделна част от науката за управление на природните ресурси.  По този въпрос трябва да се говори и да се възпитава култура на поведение още от ранна ученическа възраст.

Програмата осигурява възможност за прилагане на интердисциплинарния подход в учебните дейности и правят преход между предметното и над предметното обучение. Осигурява връзка с редица ключови компетентности в сферата на личните и гражданските умения на всеки.

Голяма част от дейностите могат да помогнат на училището като цяло да осмисли собствените си училищни политики и практики, свързани с отпадъците, които се генерират ежедневно.

Вариантите на прилагане на дейностите, включени в пакета, зависи изцяло от преценката на учителя и възможностите, свързани с организацията във всяко училище. Но включването на децата в тези дейности ще им помогне да изградят смисъл и отговорност към поведението си в училище, у дома и на улицата, удовлетвореност от участието в значими инициативи. А всичко това са част от големите задачи на образованието и на училището.

 


 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща