30 хиляди кубика вода от язовир „Копринка“ бяха изпуснати контролирано днес

Икономика / България
3E news
644
article picture alt description

30 000 куб. м вода от пълния на 80 процента от обема си язовир „Копринка“ днес бяха изпуснати контролирано през клапаните, без да преминават през турбините на водноелектрическата централа в подножието на 44-метровата каменно-насипна стена на водоема. Специалистите от държавното НЕК припомнят, че пълният обем на язовира е от около 140 млн. кубика, в момента имало 125 милиона. Изпускането е заради необходимостта да се направи технически преглед на съоръженията, шлюзовете обаче ще бъдат развъртени „на сухо“. Освободените количества са насочени по поречието на Тунджа и ще се влеят в язовир „Жребчево“, информира в. “Старозагорски новини”.

Част от тях ще послужат за допълването на язовир „Овчарица“, който се ползва за охлаждане водите на ТЕЦ „Марица изток 2“. Няма опасност за пресъхването на „Копринка“, категорични са от МОСВ, очакванията са през следващите няколко седмици да се разтопи снежната покривка по билото на Стара планина. Внушителната гледка на изтичащата под напор и с височина над 6 м водна струя събра десетки любители на екстремните преживявания.

От предприятие „Язовири и каскади“ уточняват, че заради планирани технически манипулации до края на май общо ще бъдат изпуснати 1 120 000 куб. м вода. По-голямата част обаче ще бъдат използвани за производство на ел. енергия. Язовир „Копринка“ е изграден през периода 1947 – 1949 година от национална младежка бригада с името на тогавашния комунистически функционер Трайчо Костов. При пускането му в експлоатация през 1957 година е наречен на Георги Димитров. При максимално запълване е с възможност да осигури напояването на 490 000 дка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща