23 плажа по морето с безплатни чадъри и шезлонги, а останалите 110 - с намалени цени тази година

По закон цените на шезлонгите и чадърите трябва да бъдат намалени минимум с 50%

Икономика / България
3E news
1861
article picture alt description

От 1 юни ще отворят заведенията на закрито, а 23 плажа у нас ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени. Това обяви в сутрешния блок на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени на сайта на ведомството. По закон цените на шезлонгите и чадърите трябва да бъдат намалени минимум с 50%.

Какви са очакванията за летния сезон

„В момента е трудно да кажем как ще протече летният сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили - възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина", уточни министърът. По нейните думи, Вече има почти пълна готовност и като цяло цените са доста намалени. „За улеснение на туристите, ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България“, допълни министър Ангелкова.

„Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер - на къмпинг „Градина" - част 2 и на „Перла" е предложил 8 лв. за плажните принадлежности", допълни Анегелкова и уточни, че това се дължи на стари договори, сключени с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер. В момента действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове по българското Черноморие.

„Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество", подчерта Ангелкова. Освен това, по нейните думи, държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като секторът е изцяло частен.

В сутрешния блок на bTV министър Ангелкова уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея, има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

В курорта „Слънчев бряг"

чадърите все още не са поставени, но е спазено отстоянието от 4.5 метра между плажните принадлежности. Концесионерът там Кирил Спасов обясни пред bTV, че дори при нулеви концесии няма как да се покрият разходите за почистване, дезинфекция и персонал. Затова цената е намалена с 60% - те туристите ще плащат 4 лв. По неговите думи, в най-голумия черноморски курорт най-вероятно ще бъде намален броят на спасителите. За сезона върви дискусия дали да има по 1 спасител на пост.

На други плажове, които Спасов стопанисва - плажа Хармани в Созопол за чадър и шезлонг ще се плаща по 4 лв.; на Централен плаж в Созопол по 3.50 лв., а в Поморие - по 4 лв.

В курорта „Златни пясъци“

Представителят на концесионерите на плажовете в „Златни Пясъци" Борис Киров заяви пред bTV, че се надява на широк интерес от българските туристи. И по Северното Черноморие ще бъде спазена площта от 4,5 м отстояние. Киров заяви, че това няма да стесни свободните зони.

Има готовност да се работи с пълен капацитет от спасители, но това зависи от разпоредбите на Министерството на туризма, посочи Киров.

Обявени цени за по-големите плажове по морето за летния сезон

Източник: Министерство на туризма, предстои пълният списък да бъде публикуван на сайта на ведомството

Санкциите

Пред журналисти в неделя, 24 май, при работно посещение в Слънчев бряг министър Ангелкова обърна внимание, че всички стопани на плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв. Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях, коментира министър Ангелкова, цитирана в съобщение до медиите от пресцентъра на Министерството на туризма.

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Днес предстои проверка на РИОСВ, която трябва да установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв., обясни министърът на туризма.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща