19 инспекции на АЕЦ "Козлодуй" е направила АЯР през 2018 г.

Основни при преработката на скрап са сигналите за радиоактивност, които постъпват в АЯР

Енергетика / България
Георги Велев
525
article picture alt description

34 разрешения, свързани с извършване на промени, водещи до изменение на конструкции, системи и компоненти, важни за безопасността на ядрените съоръжения е издала Агенцията за ядрено регулиране на АЕЦ "Козлодуй" през 2018 г. Това е записано в доклад на АЯР, предоставен на БТА. От тях за пети блок - 14, за шести - 13 и 3 за хранилище за отработено гориво (ХОГ). Издадени са и по две за внос и превоз на ядрен материал. В тези разрешения има и такива за промени на вътрешни правила за осъществяване на дейността, за въвеждане в експлоатация на ядрено съоръжение, както и за внос и превоз на ядрен материал, допълват от регулатора. Общо през годината АЯР е издала 38 разрешения, става ясно от доклада.

По-значимите разрешени дейности са свързани с изпълнение на мерки в рамките на проекта за продължаване срока на експлоатация на блоковете, като поетапната подмяна на компоненти от системите, важни за безопасността и основното оборудване на първи контур (помпи за аварийно и планово разхлаждане на активната зона на реактора, уплътнения на главните разьоми на главните циркулационни помпи). Предвидено е и подобряване на надеждността и ремонтопригодността на съоръженията и оборудването (подмяна на регулиращи клапани и на елементи на пневмоарматурите, част от херметичната конструкция, модернизиране на системата за радиационен контрол в ХОГ и др), уточняват от агенцията.

В АЯР е извършен преглед и оценка на още 21 технически решения (20 за блокове 5-ти и 6-ти и един за ХОГ) за извършване на модификации на конструкции, системи и компоненти, за които е преценено, че нямат пряко отношение към безопасността и не е необходимо издаване на разрешения.

В анализа се посочва още, че през 2018 г. са проведени общо 41 инспекции, като 19 от тях са били в АЕЦ "Козлодуй". По-значимите са свързани с извършването на вътрешни одити на системата за управление и резултатите от изпълнението им; с мерки за подобряване на експлоатационното състояние на херметичните конструкции на блокове 5 и 6; с дейности по поддържане и развитие на културата на безопасност и др.

През 2018 г. са направени и 2 инспекции на лицензиантите, извършващи специализирано обучение за дейности в ядрени съоръжения и с източници на йонизиращи лъчения. Това са АЕЦ "Козлодуй" и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, добавят от агенцията.

През изминалата година в АЯР са докладвани 4 експлоатационни събития - две на 5-ти и две на 6-ти блок. Три от тях са свързани с извеждане от режим на готовност на канали от системите за безопасност поради откази или дефекти на компоненти по време на изпитания на системите (2 на 6-ти блок и 1 на 5-ти блок). Четвъртото докладвано събитие е било свързано с установен пропуск от тръбопровод на системата за очистване на топлоносителя на първи контур на 5-ти блок, уточняват от АЯР.

Регистрираните през годината събития не са повлияли на ядрената безопасност и не са довели до нарушения на пределите и условията за експлоатация. Не са регистрирани промени в радиационната обстановка в района на централата и превишаване на допустимите нива на облъчване на персонала и населението в резултат на събитията. За събитията са извършени анализи, в хода на които са определени и се изпълняват коригиращи мерки за предотвратяване на повторното им възникване.

През 2018 г. на територията на страната са регистрирани 10 събития с радиоактивни източници и материали с повишена радиоактивност в скрап. В по-голяма част от случаите събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиационен контрол на входовете на големите металургични компании, както и на ГКПП. При три от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача.

Поддържаната база данни в АЯР за събития с радиоактивни източници показва, че за последните 20 години около 80 на сто от случаите са свързани с метален скрап, в който са открити материали с повишена радиоактивност. Останалите са случаи на откриване на безстопанствени източници, кражба на радиоактивни вещества, нелегален трафик, инциденти при работа и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща