Удължават сроковете за плащане на сметките за ток

Министър Петкова определи като популизъм предложенията за спиране на плащанията на сметките за електроенергия

Енергетика / България
3E news
538
article picture alt description

Осигуряване на непрекъсваемост на снабдяването с електрическа енергия от трите електроразпределителни дружества е първата мярка, набелязана на заседание в Министерски съвет днес между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителните директори на трите електроразпределителни дружества в България – ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN България.  Освен това дружествата ще спрат планираните дейности по рехабилитация на мрежата и ще осъществяват такива дейности само при определени случаи.

Проверка на трафопостовете на болниците и необходимото оборудване за осигуряване на непрекъсваемост на електроснабдяването е другата мярка, която предстои да осъществят трите електроразпределителни дружества (ЕРП). „Болниците са една особена категория, трябва да имат собствени трафопостове, така че трите електроразпределителни предприятия ще проверят как функционират тези системи и дали могат да реагират адекватно в случай на смущения при подаването на електроенергия“, каза министър Петкова.

„Първото и най-важното за дружествата е осигуряването на електрозахранването в нашата страна“, припомни от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов.

В рамките на съвместната среща е решено също така да се удвои срокът за плащанията на сметките от страна на клиентите. Сега клиентите поред общите условия имат срок от 10 дни за плащане, тоест той ще бъде удвоен, стана ясно от обяснението на енергийния министър. Петкова бе категорична, че „ако се налага и този срок ще бъде удължен“.  Тя обясни също така, че ЕРП-та стимулират онлайн разплащанията. Ако все пак клиент реши да извърши плащането си в центровете за услуги, то той ще трябва да се съобрази с мерките за дезинфекция, както и извънредните такива с цел опазване на собственото си здраве и това на служителите на дружествата.

Предложението за налагане на мораториум върху плащанията на сметките за електроенергия бе определено от министър Петкова като „рисково“ и като  „популизъм, който може да се окаже по-опасен от вируса“. Спирането ще създаде много проблеми, обясни Петкова, като изброи веригата на плащанията от страна на ЕРП-та към НЕК и т.н. и бе категорична, че ще се създаде „междуфирмена задлъжнялост, от която ще излезем много трудно. „Звучи добре от популистка гледна точка, но след месец потребителите ще имат не една, а две или три сметки, което ще ги затрудни много повече“, каза тя и даде ясно да се разбере, че е разумно удължаване на сроковете, а когато даден клиент не може да плати да се обърне за индивидуален разсрочен план към дружеството.

„Считам, че ако се стигне до спиране на плащането на битовите сметки, това ще бъде истинска катастрофа“, коментира от своя страна председателят на регулаторната комисия Иван Иванов. По думите му, освен това мерките, които са набелязани са изцяло и в съответствие с лицензите на дружествата, а КЕВР в съответствие с правомощията ще упражни контрол на определените мерки.

По отношение на възстановяването на надвзетите суми за природен газ след постигнатото споразумение между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за намаляване на цената на синьото гориво, Петкова бе категорична, че са необходими законодателни промени. „Днес изтича срокът за подаване на становища с предложения как да стане това и той няма да се удължава“, каза Петкова. След обсъждане на всички предложения, те ще бъда обсъдени с КЕВР и ще се създаде съответния механизъм за възстановяването на надвзетите суми.

Директорът на ЧЕЗ,  Димчо Станев в отговор на въпрос обясни, че преди да се стигне до спиране на електрозахранване на даден потребител се правят поне три посещения до него. Целта е намиране на балансирано решение, а не спиране, обясни той, като се обяви против мярката за спиране на плащанията на сметките към дружествата.

Директорът на ЕНЕРГО-ПРО  Ангел Проданов отправи апел за онлайн плащания. Той обясни също така, че достъпа до сградите на дружеството е ограничена. Нашата основна мисия е запазване на здравето на служителите и клиентите, каза той. Директорът на  EVN България Калина Трифонова увери, че дружеството ще използва всички възможности, за да информира клиентите си. Работи се в намален състав с цел защита на здравето на хората от компанията и в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването, каза тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща