Фон дер Лайен: Планът за възстановяване и Зелената сделка са шанс, но и изпитание за преодоляване на кризата и климатичните промени

Декарбонизацията и дигитализацията ще са основен фокус на ЕС през идните години, които поставят сериозни предизвикателства пред България

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
850
article picture alt description

Европейската зелена сделка и Планът за възстановяване и устойчивост (NextGenerationEU) ще са в основата на справянето с икономическата, социалната и климатичната кризи, в които се намира Евросъюзът, както и светът. Това стана ясно от годишната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза, която тя произнесе днес пред Европейския парламент. „Намираме в най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и ЕС реших да я преодолее заедно с NextGenerationEU. В същото време сме и в най-тежката климатична криза за всички времена и отново избрахме да я преодолеем заедно с Европейската зелена сделка“, отбеляза Фон дер Лайен.

Тя предупреди, че времената на коронакризата все още не са отминали, затова следващите 12 месеца ще бъдат поредното изпитание за хората и институциите в ЕС, които ще се сблъскват с нови трайни предизвикателства, което се отнася и за света като цяло, тъй като все още няма трайна тенденция и нещата ту се подобряват, ту тръгват отново надолу.

Фон дер Лайен отбеляза, че до момента ЕС е направил много стъпки в правилната посока. Например чрез създаването на инструмента SURE са били подпомогнати и запазени над 31 млн. работни места и 2.5 млн. компании в цяла Европа. В речта си тя направи разлика и между действията на ЕС след глобалната криза от 2008 г. и настоящата, като оцени сегашните като много по-адекватни и ефективни. „Научихме уроците от миналото, когато бяхме твърде разделени и се бавихме. Разликата е сериозна. Миналият път бяха необходими 8 години, за да се върне БВП на еврозоната към предкризисните нива. Но този път очакваме 19-те държави (от еврозоната – бел.ред.) да достигнат икономическото ниво отпреди пандемията още през тази година, а останалите държави-членки – през следващата“, каза председателят на ЕК. Тя подкрепи тезата си с факта, че икономическият растеж в еврозоната през последното тримесечие е изпреварил този в САЩ и Китай. „Но това е само началото. Поуките, които си взехме от финансовата криза (от 2008 г. - бе.ред.) трябва да послужат като предупреждение. По онова време Европа обяви победата твърде рано и платих цената за това. Сега няма да повторим същата грешка. Добрата новина е, че сега с NextGenerationEU ще инвестираме както в краткосрочен план за възстановяването, така и в дългосрочен за бъдещия просперитет“, категорична бе Фон дер Лайен.

Тя обеща ЕК и ЕС да обърнат сериозно внимание на всички структурни въпроси на единната и националните икономики - от реформите на пазара на труда в Испания, през пенсионноосигурителната в Словения, данъчната в Австрия и т.н. Паралелно с това ще се работи много активно и по отношение на инвестициите в цифровизацията и дигитализацията. Но не само по отношение на изграждането на 5G и други необходими инфраструктури, но и на цифровите умения на бизнеса и обществото. “Тези задачи се нуждаят от вниманието на лидерите и от структуриран диалог на най-високо ниво. Нашият отговор на предизвикателствата ще предостави ясна визия за развитие както за пазарите, така и за инвеститорите”, категорична бе Фон дер Лайен.
Тя подчерта, че паралелно с погледа в бъдещето, трябва да се разгледа и миналото и настоящето, за да се направят изводите и да се вземат поуките от това как кризата е повлияла на европейската икономика - от увеличения дълг, през неравномерното въздействие върху различните сектори до новите начини на работа. “В тази връзка Еврокомисията ще възобнови дискусията относно прегледа на икономическото управление още в рамките на идните седмици. Целта е да се постигне консенсус по пътя напред до 2023 г.”, отбеляза тя.

В речта си председателят на ЕК отбеляза още, че скоро ще празнуваме 30 години от създаването на единния пазар, който в продължение на тези 3 десетилетия е бил основният фактор за напредъка и просперитета в Европа. Такъв ще бъде и по отношение на възстановяването от коронакризата, за създаването на добри работни места и конкурентоспособност. “Това е особено важно за единния цифров пазар“, отбеляза тя. В тази връзка Фон дер Лайен подчерта, че инвестициите в дигитализация в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост дори ще надхвърлят целта от 20%. Според думите й това обуславя необходимостта от инвестирането в европейския технологичен суверенитет. „Трябва да удвоим и да оформяме нашата дигитална трансформация според нашите собствени правила и ценности“, категорична бе тя.
Фон дер Лайен обърна особено внимание на разразилия се проблем с производството и доставката на чипове, които в нашия свят са необходими на почти всичко, за да работи – от смартфони и електрически скутери до влакове или цели умни фабрики. „Няма цифровизация без чипове. И докато си говорим, цели производствени линии вече работят с намалена скорост и капацитет поради недостиг на полупроводници, въпреки нарастващото търсене. И макар глобалното търсене да е нараснало, делът на Европа в цялата верига от разработването до производството, се е свил. Ние зависим от най-съвременните чипове, но те са произведени в Азия. Така че това не е само въпрос на нашата конкурентоспособност. Това също е въпрос на технологичен суверенитет. Нека насочим целия си фокус върху това“, призова председателят на ЕК.

В тази връзка тя обяви, че скоро ще бъде предложен закон за европейските чипове. Трябва да свържем нашите възможности за научни изследвания, проектиране и тестване на световно ниво. Трябва да координираме европейските и националните инвестиции по цялата тази верига. Целта е съвместно да се създаде най-модерната екосистема за чипове, включително производство и тя да е европейска. Това ще гарантира нашата сигурност по отношение на доставките и ще развие нови пазари за иновативни европейски технологии“, каза тя.
Фон дер Лайен не отрече, че това ще е трудна задача и че има скептици по отношение на реализацията на тази идея. Но припомни историята с европейската спътникова навигационна система „Галилей“, по отношение на която преди 20 години също е имало много скептици, но днес тя осигурява навигацията на над 2 млрд. смартфона по целия свят. „Ние сме световни лидери. Така че нека сме смели отново, този път с полупроводниците“, призова тя.

В речта си тя обърна внимание и на социалната сфера и социалното неравенство в ЕС, като се спря по-специално на факта, че разрешаването на проблемите в тази сфера е пряко свързано с бизнеса, неговата отговорност в това отноение и плащаните от него данъци. Според Фон дер Лайен, социалната справедливост също е въпрос на справедливо данъчно облагане. „В нашата социална пазарна икономика е добре компаниите да печелят. Те печалят благодарение на качеството на нашата инфраструктура, социално осигуряване и образователни системи. Така че най-малкото можем да очакваме, че те плащат справедливия си дял. Ето защо ще продължим да предприемаме мерки срещу избягването и укриването на данъци. Ще предложим нова инициатива за справяне с онези, които крият своите реални печалби“, каза тя. И допълни, че желанието големите компании да плащат реалните дължими от тях данъци не е само въпрос на публичност на финансите, но преди всичко въпрос на справедливост.

Председателят на ЕК отбеляза още, че бъдещите мащабни действия за справянето с кризите трябва да бъдат насочени предимно към младото поколение, именно в което е бъдещето на ЕС и моторът за неговото развитие. В същото време обаче тя призна и че през последната година и половина ситуацията не е повлияла добре на неговото развитие. „Какво помолихме това поколение да направи? Да пази социална дистанция, да остане заключено и да ходи на училище от вкъщи. Ето защо всичко, което правим - от Европейската зелена сделка до NextGenerationEU, е за защита на тяхното бъдеще. Затова Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се финансира развитието на новите човешки ресурси на ЕС. Европа се нуждае от всичките си младежи, затова трябва да засилим подкрепата за онези, които нямат никаква заетост, образование или обучение”, подчерта Фон дер Лайен.

В тази връзка тя обяви, че за тази част от европейското младо поколение ще бъде въведена нова програма, наречена ALMA. Чрез нея млади европейци ще могат да намират дори временна работа в друга държава -членка. “Те заслужават опит като Еразъм, за да придобият умения, да създават връзки”, подчерта председателят на ЕК. И допълни, че от Брюксел ще предложат 2022 г. да бъде Година на европейската младеж, чрез което да се подпомогне нейното развитие.

Основен фокус в бъдещето развитие на Евросъюза трябва да бъде грижата за околната среда и борбата с климатичните промени, с които Европа и светът трябва да се справят възможно най-бързо. „Дори само събитията през това лятото обясниха защо. Видяхме наводнения в Белгия и Германия, пожарите в Гърция и Франция. Но, ако не вярваме на собствените си очи, можем да погледнем към науката. Наскоро ООН наскоро публикува доклада Междуправителствената група по изменението на климата, който е авторитетен и не оставя съмнение, че изменението на климата е причинено от човека. И тъй като е създаден от него, той може да направи нещо по въпроса”, каза Фон дер Лайен. И отбеляза, че промяната вече се случва, давайки пример как само през първата половина на т.г. в Германия са регистрирани повече електрически превозни средства, отколкото дизелови автомобили.

“Именно това е Европейската зелена сделка. В речта си миналата година обявих нашата цел за най-малко 55% намаляване на емисиите до 2030 г. Оттогава заедно превърнахме нашите климатични цели в правни задължения. ЕС е първата голяма икономика, която представи цялостно законодателство за осъществяването на тази цел – замърсителите ще плащат съответната цена, ще изчистим енергията, която използваме, ще имаме по-умни автомобили и по-чисти самолети, но по-сериозните ни климатични амбиции идват с повече социални отговорности. Това трябва да бъде
справедлив зелен преход. Ето защо предложихме нов Фонд за социален климат, за да се справим с енергийната бедност, от която страдат 34 млн. европейци. В тази връзка разчитам както на Европарламента, така и на държавите членки, за да запазят Зелената сделка и амбициите в нея“, заяви Фон дер Лайен.

Тя подчерта още, че единствено с усилията на ЕС борбата с климатичните промени няма да бъде успешна, поради което Общността ще продължи да работи за това поставените амбициозни цели да бъдат припознати и от останалия свят. И даде пример как вече големи икономики от САЩ до Япония също са си поставили амбициозни цели за постигане на климатична неутралност до 2050 г. или
малко след това. “Всяка държава носи отговорност! Целите, които президентът Си Цзинпин е поставил пред Китай, са обнадеждаващи. Но ние призоваваме същото това държавно ръководство
да се ангажира да отдалечи страната от въглищата”, заяви тя.
В речта си Фон дер Лайен обърна внимание и на това, че макар всяка държава да носи отговорност, големите икономики имат специално задължение към най-слабо развитите и уязвими страни по отношение на финансирането на борбата с климатичните промени, което е от съществено значение за всички.
По отношение на глобалните партньорства председателят на ЕК подчерта, че Европа трябва да стане по-активен играч в това отношение, съсредоточавайки се върху следващото поколение партньорства. И че в тази връзка новата стратегия за връзките между ЕС и Индийско-Тихоокеанския регион е крайъгълен камък. “Тя отразява нарастващото значение на региона за нашия просперитет и сигурност. Но и фактът, че автократичните режими там се опитват да разширят влиянието си. Затова Европа трябва да бъде присъства повече и да бъде по-активна в този регион. Затова ще работим заедно за задълбочаване на търговските връзки, укрепване на световните вериги за доставки и разработване на нови инвестиционни проекти за зелени и цифрови технологии”, обяви Фон дер Лайен.
Тя обяви, че скоро ще бъде представена нова европейска стратегия за свързаност, наречена Global Gateway. Чрез нея ще се изградят нови партньорства и свързаност със страни по света. “Искаме инвестиции в качествена инфраструктура, свързваща стоки, хора и услуги по целия свят. Искаме да създаваме връзки, а не зависимости. И знаем как това може да работи. От лятото има нов подводен оптичен кабел, свързващ Бразилия с Португалия. Ще инвестираме в Африка, за да създадем пазар за зелен водород, който свързва двата бряга на Средиземно море. Ще свържем институции и инвеститори, банки и бизнес общности. И ще направим това приоритет за регионалните
срещи на върха, започвайки от следващата на високо равнище ЕС-Африка през февруари”, отбеляза Фон дер Лайен

Тя обърна и специално внимание на средствата, с които ще се финансират всички изброени инициативи, начинът, по който ще се разходват и борбата с корупцията. „Европейският бюджет е бъдещето на нашия Съюз в цифри. Ето защо той трябва да бъде защитен. Трябва да гарантираме, че всяко евро и всеки цент се изразходват по предназначение и в съответствие с принципите на правовата държава.
Не трябва да се допуска инвестиции, които ще позволяват на децата ни да нямат по-добро бъдеще, да проникнат в сивата икономика. Корупцията не е просто откраднати от данъкоплатците пари. Това са изплашени инвеститори, и подкопаване на демокрация. Що се отнася до защитата на Европейския бюджет, ние ще разследваме всеки случай на съмнение с всичките си сили“, обеща Фн дер Лайен.



 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща