Илиян Василев: Уволненият шеф на НЕК проговори – катастрофата в енергетиката е неизбежна

Никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси, коментира анализаторът

Икономика / България
Георги Велев
1006
article picture alt description

Автор: Илиян Василев, Bulgaria Analytica

За хората, които следят енергетиката интервюто на вече бившия шеф на НЕК е изключително показателно. Защото покрай обидата от уволнението той казва истини, които публиката изключително рядко чува.
 
Не е тайна, че имаше натиск, включително от т.н. работодателски организации, за неговото отстраняване. И това беше използвано от ДПС, поне за обществена легитимация на скритите ходове. При определяне на средно претегления интерес в работодателските организации, очевидно се отчитат и интересите на търговците на електрическа енергия.

Ясно е, че уволнението на Петър Илиев е дошло с разпореждане от премиера. Само той може да преодолее нежеланието на министър Петкова да се раздели с един от малкото хора, които се стремят в рамките на възможното, да останат извън схемите. Не че не е участвал, но явно само е обслужвал най-необходимото, а не рязко нарасналите апетити на корпулентните на власт.

Какво каза Петър Илиев?

Това, че в енергетиката цари пълен хаос, процесите са на самотек и спасението е поединично, без никаква идея за защита на системните интереси, за оздравяване на държавната енергетика, за натрупване на някакъв буфер от инвестиции и стабилност. Грабят и крадат като за последно. Един милиард лева годишно според Илиев се губят от износа на електроенергия, сума която е в пъти над инвестициите и печалбата в сектора.

Ключовото разкритие е, че „евтината енергия“, тази която държи цените ниски у нас, се продава в чужбина. Само това изречение е достатъчно да разберете дълбочината и силата на труса.

Под „евтина“ се разбира електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“, а именно от там идва новият шеф на БЕХ Жаклен Коен. Именно от там бяха направени „нагласени“ /по думите на Петър Илиев/ търгове с предварително определени печеливши. Макар че бившият шеф на НЕК си спестява имената – те са известни, основните играчи са свързани с Ковачки и Пеевски. Има и други, но всички те се „отчитат“ при двамата „главни“. Те пък се протекционират от прокуратурата, която покрива всичко.

Защото това, което става, се квалифицира по най-тежките членове на НПК и без личната намеса на главния прокурор все някой прокурор може да „сгреши“ и да разследва. Иван Гешев само ще подпечата старата схеми и зависимости.

Петър Илиев не казва имена, защото вероятно се страхува за живота си. Винаги, когато стане реч за евтин ток и АЕЦ „Козлодуй“ и някой наруши омертата, следва хроника на предизвестена смърт.

Препратките, които Петър Илиев прави към назначаването на новия шеф на БЕХ от периода Орешарски е пряко позоваване на свързаността му с Мултигруп и Доган. От гледна точка на стандартите на българската медийна и публична среда това си е направо откровение. Не случайно Европейската Инвестиционна Банка отказа да даде вече уговорен заем за интерконектора Гърция – България, докато шеф на основния акционер в компанията е човек, свързан с ДПС. Аргументацията е изключително ясна и категорична – персонален риск. Сигурен съм, че назначилите го не бяха пресметнали тази част от уравнението, но не им пука. Последната им грижа е интерконекторът – ако не стане, още по-добре.

Обърнете внимание, не става дума само за новия шеф на БЕХ, но и за друг „герой“ от Мултигруповите времена на Орешарски – Иван Йончев, който го замества начело на НЕК. Тоест контролът на Доган, Пеевски и Ковачки става тотален. Иван Йончев също е награден от задкулисието за евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“. През 2014 година, като шеф от българска страна в компанията „Южен поток“, Иван Йончев произнася сакралните думи „Южен поток“е по-важен от газовите връзки!?“. Не е трудно да се предполага, че при неговото управление на НЕК ще се активират всички проекти с руско участие, включително АЕЦ „Белене“ и газгенерационни проекти по линия на Турски поток.

С тези назначения начело на БЕХ и НЕК, Пеевски и Ковачки могат да свалят всяко правителство. Предизвикват криза – виновно е правителството, хората на улицата и ….. Най-много да се наложи да „уволнят“ някой от „своите“, но те са непотопяеми кадрово. Рано или късно се връщат. Виждате че в енергетиката се въртят едни  и същи хора и тя системно и закономерно потъва.

Забележете, Теменужка Петкова отстранява Йончев за „несправяне с работата“ !?! и сега пряко нейната воля го връщат. Което означава че текат процеси, които обезсмислят оставането и на този пост.  Защото става просто параван. И няма кой да я защити, държавата отсъства, а главния прокурор не само текущо, като Цацаров, но и в перспектива, като Гешев, ще бъде пленен.

Ако случайно се чудите какво е определението на мафия – прочетете интервюто на Петър Илиев.

Не е толкова трудно да се разбере защото схемите са с най-евтиния ток – просто печалбата е най-голяма, десетки милиони на сделка. Защо пропускат да затворят замърсяващите централи на Ковачки, които горят в тях италиански боклук, отново против всякакви правила и закони? Италианците си спестяват въглеродни емисии, ние като потребители на ток, плащаме.

Ако допуснат този „евтин“ ток да бъде продаден у нас, ще натиснат цената надолу и печалбата им ще се свие. Изобщо не им пука, че приходите от износ на ток реално се вземат от джобовете на българските потребители. Бедността не се ражда от друго, а от отнетите и преразпределени доходи от една корумпирана върхушка като Доган и Ковачки, прикривана от Пеевски. Работодателите знаят прекрасно, но и те си мълчат. Защото я прокурор, я НАП ще ги погнат.

Но НЕК и държавната енергетика са мека цел и винаги удобни виновници. Да сте видели медиите да разкриват какво става в ТЕЦ-овете на Ковачки или Доган? Мълчат, защото имат кредити за връщане.

При това положение оставането на Теменужка Петкова на поста е въпрос на малко време. И от Борисов вече нищо не зависи. Естествено винаги може да има и „дежурно“ обяснение – ДПС да му е гарантирало да се справи с недоволството на бизнеса и да му гарантира власт до ноември. Като междувременно новоназначените гарантират финансиране на изборите.

Чест прави на Петър Илиев, че признава за тоталната ненужност на студения резерв. Той просто е скрита форма на държавно субсидиране на Ковачки и Доган. Ето казва цялата истина – повреда в АЕЦ „Козлодуй“ и изключване на блокове при авария, се балансира не от техните централи, за които държавата плаща над 52 милиона лева на година, които се разписват от министър Петкова, от НЕК, от ТЕЦ „Марица-Изток-2“, която е лишена от студен резерв!? Илиев го казва „право куме в очи“: „На едни плащат, други работят“.

Както писах вече, държавата е в режим на свободно падане и сблъсъкът е неизбежен. С тази скорост на разпад, не е сигурно че нещата няма да се сгромолясат много по-скоро в рамките на събитие тип „черен“ лебед.

Иван Гешев днес ви предупреди да не се заблуждавате, че прокурорите, т.е. Пеевски и Доган, ще си бранят властта с всички „законни“ средства. Дали са законни или не, зависи от интерпретацията на прокурорите. И ножът и хлябът у тях. И парите – през олигарсите, които се наливат в джобовете на определени прокурори.

Явно вече са решили да разкарат Борисов, но ще го оставят няколко месеца на власт. Да не мислите, че Нинова или Радев няма с радост да влязат в ролята на късния Борисов? Вижте как КПКОПНИ изчисти президента от обвинения за конфликт на интереси – назначава близката си бъдеща съпруга на два щата и няма частен интерес?!

Картаген трябва да падне – цялата тази гнила конструкция на властта трябва да се срине, защото в противен случай България е обречена.

Още анализи от Илиян Василев можете да намерите на:  Bulgariaanalytica.org

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща