Съхранение на ток в батерии - кои технологии ще се наложат и кои бизнеси са обречени да изчезнат

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
979
article picture alt description

Автор: https://www.ecogeneration.com.au

 

Дейността на ITP в сектора за батерии стартира като проект, финансирана от ARENA и предназначен да сравнява работата на литиево-йонната с оловно-киселинната технология, но се насочи към тестване и предоставянето на насоки за надеждността и производителността на различни технологии за съхранение на пазара на батерии.

Проектиран, инсталиран и експлоатиран от ITP Renewables, Центърът за изпитване се намира в Технологичния институт в Канбера (CIT). Първата фаза започна в средата на 2016 г. и включваше осем акумулатора, като в средата на 2017 г. бяха инсталирани още 10 батерии като част от втора фаза.

Батериите са предимно литиево-йонни, с използване на литиево-железен фосфат (LFP) или никел манганов кобалт (NMC) химия, но екипът също търси оловно-киселинни, оловно-въглеродни, водни хибридни йонни и цинково-бромни поточни технологии. Финансираният от ARENA ITP Battery Trial съставя дълъг списък от технологии за съхранение. Кои ще се наложат и кои ще изчезнат? Екипът на ITP Renewables публикува тази актуални данни от лабораторията си в Канбера.

През последните години се наблюдава рязко нарастване на интереса към съхранението на батерии в Австралия – индустриални, жилищни и комунални. Това се дължи на увеличаването на цените на електроенергията, подобряването на производителността на батериите, намаляването на разходите за батерийната система, както и на схемите за държавни субсидии, които подпомагат внедряването на системи за домашни акумулатори.

Въпреки това, много крайни потребители остават несигурни относно ефективността на новите технологии за батериите. Техните резултати са ограничени, а лабораторните тестове рядко са представителни за реалните условия, в които ще работят батерийните системи.

 

Battery

Trial Phase

Manufacturing Location*

Chemistry

Installed Nominal Capacity (kWh)

CALB CA100

1

China

Lithium Ion (LFP)

10.24

Ecoult UltraFlex

1

USA

Lead Acid Carbon

14.8

GNB Sonnenschein Lead-Acid

1

Germany

Lead Acid

15.84

Kokam Storaxe

1

Korea

Lithium Ion (NMC)

8.3

LG Chem RESU 1

1

Korea

Lithium Ion (NMC)

9.6

Samsung AIO10.8

1

Korea

Lithium Ion (NMC)

11.6

Sony Fortelion

1

Japan

Lithium Ion (LFP)

10.24

Tesla Powerwall

1

USA

Lithium Ion (NMC)

10.24

Alpha ESS M48100

2

China

Lithium Ion (LFP)

9.6

Ampetus Super Lithium

2

China

Lithium Ion (LFP)

9

Aquion Aspen

2

USA

Aqueous Hybrid Ion

17.6

BYD B-Box

2

China

Lithium Ion (LFP)

10.2

GNB Sonnenschein Lithium

2

Germany

Lithium Ion (NMC)

13.6

LG Chem RESU HV

2

Korea

Lithium Ion (NMC)

9.8

Pylontech US2000B

2

China

Lithium Ion (LFP)

9.6

Redflow ZCell

2

USA

Zinc Bromine Flow

10

SimpliPhi PHI3.4

2

USA

Lithium Ion (LFP)

10.2

Tesla Powerwall 2

2

USA

Lithium Ion (NMC)

13.5

*At time of procurement

 

За всяка батерия се събира и докладва информация за: лекота на инсталиране; технически характеристики, включително ефективност и намаляване на капацитета; експлоатационни характеристики, включително всякакви прекъсвания на работата, неизправности или необходими замени.

Опитът дава резултати не само за работата на отделните батерии, но и за състоянието на пазара на акумулаторни батерии като цяло.

Какво знаем досега…

Съхранението на батерии е бързо развиваща се индустрия с голям брой производители, които навлизат (и излизат от пазара). От 18-те батерии, инсталирани по време на изпитването, един производител и един дистрибутор (продаващи пре-маркови батерии на Sinlion) са станали неплатежоспособни от началото на процеса , оставяйки ни батерии, които не са надеждни и не са сервизно обезпечени.


Надеждността на продуктите, както и нивото на наличната поддръжка варира в широки граници както за продуктите за съхранение на батерии, така и за свързаните с тях компоненти (като инвертори).

Пазарът на акумулаторни батерии все още се развива, а с него и съответните стандарти и регламенти. По време на фаза първа - инсталация през 2016 г., както местната дистрибуторска мрежа, така и регулаторната служба за електрически инсталации напълно не са били запознати с батерийните инсталации и не са имали стандартен подход. Регулаторните изисквания сега стават по-ясни; разработват се австралийски стандарти, които включват AS / NZS 5139 електрически инсталации - Безопасност на акумулаторни системи за използване с оборудване за преобразуване на енергия и стандарт за производителност на батериите за системи за домашни нужди / малки търговски слънчеви батерии.

Много от продуктите на пазара са нови. Това доведе до редица проблеми при тестването, включително закъснения при пристигането на продукта, амбициозна или неточна информация за съвместимостта на батериите със специфични инвертори (водещи до проблеми и забавяне при въвеждане в експлоатация) и трудности при инсталиране, когато продуктите са пристигнали без всички необходими компоненти или инструкции за инсталиране.

Броят на оперативните проблеми и неуспехите, изпитани по време на процеса, е много по-висок от очакваното и е силен показател за състоянието на пазара. Таблицата в последния доклад дава преглед на експлоатационните показатели на батериите по време на изпитването.

Какво трябва да имате предвид…

Въпреки че броят на оперативните проблеми и неуспехите е бил по-висок от очакваното, ITP отбелязва, че батериите в изпитването се въртят три пъти на ден, което е много повече от очакваното за типичната слънчева инсталация. Това може да доведе до проблеми и повреди, които обикновено не могат да възникнат, особено по отношение на управлението на топлината, тъй като на батериите се дава по-малко време за почивка и охлаждане.

Също така, поради практически съображения, изпитването има само една единица / система от всеки инсталиран батериен продукт. По този начин ITP може да включи по-голям брой продукти, но това означава, че получените резултати за всеки продукт не са непременно представителни за продукта като цяло.

Ускореното натоварване е проектирано така, че да даде възможност за анализ в по-кратки срокове от обичайната инсталация, но пазарът на батериите бързо се развива и много производители постоянно актуализират и подобряват своя диапазон. Въпреки че по време на монтажа повечето батерии току-що бяха навлезли на пазара, някои от тях вече не са налични в момента.

Повече от няколко положителни

Въпреки че имаше оперативни проблеми с повечето батерии, някои батерии се представиха много добре по отношение на надеждността, ефективността и запазването на капацитета. Както оловно-киселинните, така и литиево-йонните технологии са показали ефективност от около 85-95%, а линейната екстраполация на запазване на капацитета до момента показва, че литиево-йонните батерии могат да доставят 2 000-6 000 еквивалентни пълни цикъла преди края на живота им.

Като цяло, изпитването показва, че самата литиево-йонна технология притежава голям потенциал, но индустрията все още работи чрез разработване на продукти с големи различия в надеждността и производителността на наличните продукти.

ITP докладва за резултатите от проучването на батериите в публични доклади, публикувани на всеки шест месеца на www.batterytestcentre.com.au, и наскоро публикува последният си доклад. ITP се надява да разшири изпитанието си, за да включи повече продукти и технологии, което ще му позволи да продължат да споделят ценна информация за продуктите на батериите и състоянието на пазара за съхранение с потенциални крайни потребители.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща