Съпротива срещу готвено от правителството решение за облекчаване на защитните мерки при фракинг в Англия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
284
article picture alt description

Екологичните групи изразиха опасения, че правителството се готви да отмени въвеждането на регулации при фракинга, след като служители заявиха, че обмислят да преразгледат правилата за защита от земетресение при фракинг. Ограниченията, които засягат фракинга за шистов газ, са силно оспорвани от индустрията, тъй като те незабавно спират фракирането, ако се регистрира дори незначителен тръс от 0,5 по скалата на Рихтер. Зелените организации изказаха безпокойство и опасения, след като служители от правителствената Дирекция за бизнес, енергетиката и индустриална стратегия заявиха, че се обмисля преразглеждане на съществуващите правила за фракинг, след резултатите от проучване на Органа за петрол и газ, който разглежда данни от опитите за фракинг на Cuadrilla.

 

Дирекцията обяви за промяната в изявление за шистовия газ в Обединеното кралство в същия ден, когато фракинг-фирмата Cuadrilla възобнови сондажа в Ланкашир.Фирмата беше принудена да изостави първия си сондаж, след като многократно нарушаваше правилата за земетрес. Говорител на Дирекцията заяви: „Шистовият газ би могъл да бъде важен нов енергиен източник в страната, като намали нивото на внос на природен газ, като същевременно предоставя широки икономически ползи, включително чрез създаване на добре платени, качествени работни места. Той би могъл също да подкрепи преминаването нидо 2050 г. към нетни нулеви емисии.

 

„Имаме водещи световни регулации, които гарантират, че проучването за шистов газ се извършва по безопасен и отговорен за околната среда начин. Органът за нефт и газ предприема научна оценка на последните данни за индустрията, която ще разгледаме след като приключи." Daniel Carey-Dawes, промотър на инфраструктурни проекти в Кампанията за защита на селските райони на Англия, заяви, че новата позиция на правителството „може да отвори вратата за повече и по-силни земни трусове, причинени от фракинг“. Той каза, че смяната причинява "дълбока загриженост", тъй като обществеността категорично показа, че не иска регулирането на земните трусове да бъде отслабено. Кери-Дауес добави: „Решението за облекчаване на регламентите за сеизмичност допълнително ще подкопава доверието на обществото и ще доведе до значителни рискове за околната среда. Ето защо е наложително правителството да се опита да възстанови обществената вяра, като се ангажира твърдо да спазва тези разпоредби."

 

Подновената подкрепа на правителството за шистите идва по-малко от месец след преструктуриране на правителството от Борис Джонсън, което отстрани Грег Кларк като Министър на иконобиката, заместен от Андреа Лийдсом, откровен привърженик на добива на шистов газ.

В миналото Лийдсом е наричал шистовия газ "чудесна възможност", казвайки, че Обединеното кралство би било "лудо да не вижда какво можем да правим у дома", според доклад в PoliticsHome. Джейми Питърс, промотър в „Приятели на Земята“, заяви: „Възобновяването на цялата индустрия за изкопаеми горива, когато въздействията от промяната на климата вече съсипват живота, включително и тук, в Обединеното кралство, не съответства на претенциите на правителството да е лидер в областта на климата." Правителственият надзор на климата заяви, че фракирането ще бъде съобразено с правно обвързващите климатични цели на Обединеното кралство за нетна нулева въглеродна икономика до 2050 г., ако практиката използва газ, който иначе би се внасял от чужбина, и ако запази ограничението на „изтичане на въглерод” по време на производството.

Cuadrilla заяви, че ще поиска допълнително време за сондиране на шистов газ на мястото за фракиране в Ланкашир – в Preston New Road, след като лицензът му изтече този ноември. Cuadrilla се надява, че нейните сондажни работи ще доведат до поистигане на амбициите на Великобритания за шистов газ и ще убедят регулаторите да облекчат границите на трусовете на земята.

 

the Guardian.com

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща