Слънчевите и вятърните централи, заедно с батериите са вече развити технологии

Възобновяемите енергийни източници са най-накрая преобладаващи сред инвеститорите, което означава големи промени в начина, по който инвестираме, планираме и мечтаем за енергийното си бъдеще, обяснява експерт на Bloomberg

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1162
article picture alt description

Докато шофирах в Мериленд миналата седмица, преминах покрай 13,6 мегават соларен проект, завършен преди четири години. По времето, когато беше построено, той беше от по-голямата страна за Средноатлантическия регион. А десетилетие по-рано това щеше да е един от най-големите проекти в процес на изграждане в цялата страна. Когато технологията преминава от оскъдна и скъпа до изобилна и евтина за такъв кратък период от време, тя променя хората и техните дългосрочни решения по смислен начин, анализира експертът на Bloomberg Натаниел Булард.

Наземните вятърни централи също станаха достатъчно повсеместни, така че вятърът и слънчевата енергия сега са най-евтините нови единици за производство на електроенергия за по-голямата част от земното кълбо.

Междувременно литиево-йонните акумулаторни батерии им позволяват да осигуряват енергия в почти всеки момент от денонощието.

Първият начин, по който колективният възход на чистите енергийни технологии ни промени? Парите. Успехът им освобождава значителен капитал в ранен етап за подпомагане на нови компании, отключва поръчки с по-голямо количество дългосрочни пари за финансиране на активи, и е основен фактор за възстановяването на инвестициите в чисти технологиите (или климатичните технологии, в зависимост от вашата предпочитание за вложение).

Както инвеститорът ветеран в чистите технологии Роб Дей отбеляза, последната вълна от инвестиции често беше „определена твърде тясно“ около тежкото производство и преработка, лошото приспособяване към рисков капитал, тъй като за него са необходими милиарди долари и често са нужни години за развитието му.

Сега, когато вятърът, слънчевата енергия и батериите вече не се нуждаят от рисково финансиране, климатичните инвеститорите могат да се съсредоточат върху компаниите, които ще се възползват най-много от преимуществата на технологията в ранен стадий и да се надяваме да създадат добродетелен цикъл на инвестиции и възвръщаемост.

Шейл Канн, друг ветеран-инвеститор, наскоро състави това, което нарича „Климатично-технологичен свръх цикъл“ (Climate Tech Hype Cycle) - начертаване на всичко - от безвъглеродна стоманена индустрия до енергийна ефективност по вълнообразната крива на интереса на инвеститорите. В ляво на кривата са отворените въпроси по отношение на технологиите и пазара: директно улавяне на въглеродния диоксид от въздуха, електрическа авиация, пластмасови алтернативи.

В дясната част? Индустриални слънчеви паркове, литиево-йонни батерии и ВяЕЦ на сушата, които досега не случайно са привлекли трилиони долари за финансиране.

Трилиони

Финансиране на вятърни и слънчеви активи годишно

Друг начин, по който тези технологии са ни променили е времето: сега, когато слънчевата енергия, вятърът и батериите са официално нискорискови инвестиции, можем да ги включим в нашето виждане за бъдещето.

Има един хубав пример за това изместване на възприемането на риска в неотдавнашна история от изданието Texas Observer за процъфтяващия соларен бизнес в държавата.

Земеделец, чиято земя е в семейството от 19-ти век, наскоро отдаде под наем парцел на соларен предприемач, който иска да инсталира 709 000 панела в имота му.

Логиката на земеделеца? Тъй като отдаването на земи за търсене на петрол изглежда все по-рисковано и вероятно ще бъде изтощаващ източник на приходи с течение на времето, слънчевата енергия е дългосрочната опция. „Искам да мога да предам земята на следващото поколение“, казва той пред медията. „Ако мога да спечеля достатъчно от 1300 акра, за да платя данъците на 10 000 декара, струва си.“

Трети начин, по който тези технологии ни променят? Мащабът. Не само техните собствени, но и мащабът на пазарите, които биха могли да създадат.

По-рано тази година моите колеги от BloombergNEF анализираха потенциалните последици от електрифицирането на енергоемките сектори на европейската икономика, включително удвояване на чистия енергиен капацитет на континента.

Един резултат: общото производство на електроенергия, което в момента има нулев растеж в момента, ще се увеличи със 75% през следващите три десетилетия.

Това е огромна промяна на един вече огромен пазар, да не говорим за качествена промяна в концепцията ни за това колко голям е пазарът и дали може мащабът да служи за това.

През 2001 г. светът инсталира 290 мегавата слънчева енергия. Соларният проект само на земеделеца с тексаското ранчо сега ще генерира 200 мегавата слънчева енергия.  Тази година светът вероятно ще инсталира повече от 100 гигавата слънчева енергия, около 350 пъти повече, отколкото преди 19 години. Нещо невъзможно преди две десетилетия и все още доста забележително преди десетилетие, сега е нещо обичайно, което кара човек да се чуди: какво следва?

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща