САЩ няма да налагат санкции срещу участниците в проекта Северен поток -2

Икономика / България
Галина Александрова
320
article picture alt description

Автор: politexpert.net
 
Анализаторът на нефтения и газовия сектор Михаил Крутихин коментира мнението на експерт от вестник  The Hill, който заяви, че санкциите на САЩ срещу участници в Северен поток-2 са безсмислени и предложи алтернативен вариант за натиск.
 
Журналисти от американския вестник The Hill са на мнение, че санкциите на САЩ срещу участници в проекта Северен поток -2 са безсмислени. Те предлагат алтернативен вариант на натиск върху Русия: американският министър на енергетиката сега е в Европа и насърчава износа на втечнен природен газ от САЩ. Затова, вместо да се налагат санкции, смята той, Съединените щати трябва да засилят развитието на собствените си находища на природен газ и да изпратят „флот от танкери за втечнен природен газ“ през Атлантическия океан. Това би отслабило зависимостта на западноевропейските потребители от Русия.
 
За да разбере тази ситуация, кореспондент на "ПолитЭксперт" се свърза с ориенталистлингвиста, кандидат на исторически науки, анализаторът в нефтения и газовия сектор, партньор в Консултантската агенция RusEnergy Михаил Крутихин. Според него, това е безсмислено изявление. Факт е, че посоката на износа на американския LNG не се определя в Белия дом или в Конгреса.
 
Американските LNG  се товари  на кораби, които го транспортират, и от този момент нататък, тъй като се основава на FOB /"Free On Board", е термин в международното търговско право, уточняващ в кой момент съответните задължения, разходи и риск, свързани с доставката на стоки, се прехвърлят от продавача към купувача съгласно стандарта Инкотермс, публикуван от Международната търговска камара/ този газ принадлежи на търговеца, който го е купил. И търговецът, собственик на газа определя къде ще намери по-добра цена. Ако за него е поизгодно да го пренесе в Азия, тогава там ще го продаде. Ако в този момент цените в Европа предразполагат за доставки в Европа, тогава той ще го пренесе там, без да иска разрешение от Белия дом. Следователно, когато американските политици казват, че ще регулират доставките на газ за Европа, това е просто празна реторика.
 
Събеседникът (Михаил Крутихин) подчерта пред медията, че досега не сме видели никакви санкции. В действащото законодателство на САЩ проектът Nord Stream 2 се споменава два пъти. Там се говори, че администрацията на САЩ може да наложи всякакви санкции срещу проекта, но само чрез координиране на тези санкции с американските съюзници в Европа.
 
„Тъй като Германия няма да се съгласи с това, те (съюзниците) всъщност връзват ръцете на сегашната администрация. Няма санкции, различни от реториката на красиви изявления. Всички предложения за въвеждане на санкции са ограничени до одобрение от комисиите, дори в дневния ред на пленарните сесии на Конгреса и Сената тези предложения не бяха включени. Затова всичко е ограничено до размахване на юмруци и заплахи. И няма санкции срещу този проект ”, обобщи Михаил Крутихин.
 
В Русия са на мнение, че опитите да се повлияе на изпълнителите на проекта Северен поток-2, в който участват стотици компании, ще предизвикат протести от страна на ЕС. Това заяви експертът на Центъра за изследване на сигурността към Руската академия на науките Константин Блохин.

-----------------------------------------

*Оригиналният материал можете да намерите на: https://politexpert.net/159476-ssha-ne-vvedut-sankcii-protiv-uchastnikov-proekta-severnyi-potok-2?fbclid=IwAR1OYSfruxy-wur3IZXzzxxdGYeBl4MzgP4QZz2uTUh1jeUYmOiplzXHkgw

**Мнението е публикувано в CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2019

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща