Прогноза на McKinsey: Потреблението на електроенергия ще се удвои през 2050 г., но ще се покрива от ВЕИ

През 2035 г. ВЕИ ще произвеждат около 50 % от електроенергията, а през 2050 г. - 73 %

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
3100
article picture alt description

Енергийните системи в света минават през бърз преход, който ще доведе до промени от горивата за автомобилите до начина, по който се затоплят домовете и се захранва индустрията. Тези тенденции ще се отразят на бизнеса, правителствата, но и на отделния човек през следващите десетилетия. Това се казва в прогнозата на консултантската компания  McKinsey Energy Insights за развитието на световния енергиен сектор.


Експертите изчисляват, че потреблението на първична енергия в света ще престане да нараства през 2035 г. , независимо от ръста на БВП и населението. В страните от ОИСР потреблението на енергия ще намалява, а в Индия и Африка през 2050 г. ще се увеличи два пъти.

Като цяло глобалното потребление на електроенергия ще се удвои през 2050 г. Този ръст ще се покрива изцяло от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които през 2035 г. ще произвеждат около 50 % от електроенергията, а през 2050 г. - 73 %, изчисляват авторите на прогнозата.

Бързият ръст на нови ВЕИ ще се дължи и на това, че новите слънчеви и вятърни електроцентрали постепенно ще станат по-евтини от действащите традиционни мощности. Този процес вече се случва, но като цяло ще завърши към 2030 г., според авторите.



Според авторите на доклада, светът е минал пикът на потреблението на въглища през 2014 г. Според изчисленията им, потреблението на въглища ще се понижи през 2050 г. с 40 %, като най-голяма заслуга за това ще има Китай.


Потреблението на петрол ще продължи да расте до началото на 2030 г. и ще започне да намалява след това, достигайки нивото от 108 млн. барела на ден.

По отношение на потреблението на природен газ, виждането е за ръст през следващите две десетилетия, като пикът се очаква да бъде към 2038 г.

Авторите на доклада демонстрират оптимизъм по отношение на електрическия транспорт, като прогнозират, че през 2035 г. в света ще се продават 100 млн. електромобила годишно, а през 2050 г. броят вече ще достига 2 милиарда.

Независимо от бурният ръст на новите енергийни технологии, промяната в структурата на първичното потребление на енергия може все пак да са незначителни, според McKinsey


Както става ясно основно се залага на свиването на потреблението на въглища и по-комфортно положение на нефтогазовия сектор. В резултат на това обаче декарбонизацията на световната енергетика може да протече по-умерено. Глобалните емисии ще достигнат своя пик през 2024 г. и ще спаднат с около 20 % за периода до 2050 г. Това обаче не съответства на целите на Парижкото споразумение, а за постигането им е необходима по силна декарбонизация във всички сектори на потребление.

 

Полното изследване:

https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Industries/Oil%20and%20Gas/Our%20Insights/Global%20Energy%20Perspective%202019/McKinsey-Energy-Insights-Global-Energy-Perspective-2019_Reference-Case-Summary.ashx

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща