Ползата от възобновяемата енергия за здравето надхвърля в пъти разходите

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
609
article picture alt description


Ново изследване на учени  от Масачузетския технологичен институт (MIT) твърди, че икономически, предимствата за здравето, постигнати от внедряването на възобновяемата енергия (т.нар. стандарти за портфолио за възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) - Renewable Portfolio Standard (RPS)), са много по-големи от разходите, които биха били направени за изграждане на системи за чиста енергия. Става въпрос за  спазването на определено портфолио за ВЕИ, вече въведено в няколко щата на САЩ.

Изводите на учените са получени с помощта на системно моделиране, в което са обединени икономическите модели и модели за замърсяване на въздуха, за оценка на прогнозираното субнационално въздействие на RPS върху качеството на въздуха и здравето на човека, а също така  икономиката и изменението на климата.

Изгарянето на изкопаеми горива за производството на електроенергия води до изхвърляне на емисии от замърсяващи вещества, известни като малки твърди частици. Тези малки частици от сажди с размери по-малки от 2,5 микрона (PM2.5) влизат директно през белите дробове в кръвообращението. Попадайки в организма, те могат да предизвикат рак, болести на сърцето и белите дробове и в повечето случаи намаляват живота. Болестите, свързани с фините частици имат икономически последствия, като медицинските разходи, загубени приходи и намалена производителност. Намаляването на количеството на фините частици във въздуха означава осигуряване на ползи за здравето.

Както коментират авторите на изследването от Масачузетския институт,  изгодите надхвърлят разходите за изграждането на слънчевите и вятърни енергийни системи, според стандартите в портфолиото за ВЕИ, вече разработено и съществуващо в щати като Пенсилвания, Охайо, Уисконсин, Мичиган, Илинойс, Индиана, Западна Вирджиния, Ню Джърси, Мериленд и Делауер. Тези щати са избрани от авторите, тъй като в тях въглищните електроцентрали произвеждат повече електроенергия от другите щати на САЩ. Средно техните цели в областта на възобновяемите източници на енергия са доста по-скромни - така например през 2030 г. дела на ВЕИ трябва да е 13 %.

Експертите са изчислили, че през 2030 г. разходите за удовлетворяване на съществуващите изисквания по RPS ще са около 3,5 млрд. долара. В същото време медицинските изгоди се оценяват на 4,7 млрд. долара, което е с една трета над стойността.

Изчисленията на MIT показват, че повишаването на ВЕИ в портфолиото на тези щати от настоящите 13 % до 19,5 % ще струва 5,8 млрд. долара и ще доведе до съответни изгоди за здравето в размер от 13,5 млрд. долара. Удвояването на портфейла за възобновяема енергия до 26 % ще струва 9 милиарда долара и ще доведе до изгоди от порядъка на 20 милиарда.

Прогнозираните изгоди за здравето могат също така да бъдат изразени чрез тоновете емисии от въглерод, които може да бъдат избегнати при внедряването на ВЕИ. Учените от MIT, участващи в изследването са оценили, че съществуващите стандарти  за възобновяема енергия в щатите от т.нар. Rust belt ще донесе допълнителна  полза за здравето от порядъка на 94 долара на тон въглероден диоксид, който няма да бъде имитиран през 2030 г. или 8 цента на всеки киловатчас потребявана възобновяема енергия.

Групата учени е изчислила също така какво влияние върху съпътстващите изгоди за здравето може да оказва цената на изхвърлянията от СО2. Въвеждане на  цени за въглерода би донесло допълнителна полза за здравето в размер от 211 щатски долара за тон СО2, който няма да бъде изхвърлян през 2030 г., което е с 63 % повече, отколкото при използването на подхода RPS или на т.нар стандарти за портфолио от ВЕИ. С други думи, установяването на цени за въглерода е по-ефективен начин за избягването на рисковете за здравето от емисиите, възникващи в резултат на изгарянето на изкопаеми горива.

Изследването показва, че има реални непосредствени преимущества за здравето на хората в мините, които имат водеща роля при чистата енергетика, казва професор Noelle E Selin. Органите, които взимат решения, трябва да вземат под внимание тези последствия при обсъждането на въпроса за промяна на стандартите (портфолиото ).

Изследването  «Health co-benefits of sub-national renewable energy policy in the US» е публикувано в списанието Environmental Research Letters.  Това не е първото изследване по темата. Подобно е и публикуваното през 2017 г. изследване на Lawrence Berkeley National Laboratory в Nature Energy.

 

Оригиналът на публикацията може да бъде прочетен на: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ab31d9

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща