Печалбата на ЕСО през първото тримесечие на годината достигна 27,8 млн. лева

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
830
article picture alt description

За първото тримесечие на годината печалбата на Електроенергийния системен оператор е достигнала 27,8 млн. лв., сочат данните от финансовия отчет на дружеството. Увеличението на печалбата е със 184,2%, спрямо същия период на миналата година. Тогава положителният резултат на ЕСО е бил за 9,79 млн. лв.

Основно влияние върху финансовия резултат на оператора има спада на количеството електроенергия за продажба, върху което се дължат мрежовите тарифи. По данни на ЕСО с почти 16% по-малко електроенергия е пренесена през енергийната система на страната ни в периода от януари до март 2020 г. По всяка вероятност това се дължи и на спада на икономиката и затворените предприятия вследствие от пандемията от коронавирус. Според отчета количеството електроенергия, за което се дължи цена за достъп и пренос, се е понижило с 15,97% и е спаднало до ниво от 9,3 млн. мвтч. За същия период на миналата пренесените количества са били 11,1 млн. мвтч.

От данните става ясно, че потреблението на електрическа енергия е спаднало с 0,35% през разглеждания период – от 9,37 млн. мвтч се е понижило до 9,33 млн. мвтч. За посочения период пък се повишават с 13,05% количествата електроенергия, за които се дължи цена за достъп, при ВЕИ производителите. Количествата са достигнали общо 827,6 хил. мвтч.

През разглеждания период приходите на ЕСО са се повишили общо с 4,4% и са достигнали 173,1 млн. лв. Основните приходи са от управление и пренос на електроенергия през мрежата. Сериозно намаление се отчита при приходите от цена за достъп до електропреносната мрежа за крайни клиенти. Причините за това са по-ниската среднопретеглена цена и намалените количества енергия за продажба през мрежата. С 15,2 млн. лв. се увеличават се приходите от пренос на електроенергия, като това се дължи основно на по-високата среднопретеглена цена за пренос.  

За периода общите разходи на дружеството са за 147,5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година разходите на ЕСО са намалели с около 6 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща