Петролни гиганти ограничават разходите заради срива на цените на суровината

Рязкото понижение на цените на петрола принуди 10-те най-уязвимите петролни компании да преразгледат инвестиционните си планове

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
507
article picture alt description

През март пазарът на петрол беше в затруднено положение: Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни-производителки извън картела, известна като Групата ОПЕК+ не можаха да постигне споразумение на 6 март за намаляване на производството на петрол, което доведе до рязък спад на цените на суровината. Така цената на фючърсите на суровия петрол Brent спадна почти два пъти: от около 50 долара за барел в началото на месеца до 25 долара. Това е най-ниската цена от 2003 година.

Рязкото понижение на цените на петрола принуди най-уязвимите петролни компании да преразгледат инвестиционните си планове, като първата и най-бърза е да намалят разходите си.

Агенция „Блумбърг“ обобщи наличната информация от 10-те най-големи петролни компании, които са решили да намалят разходите заради падащите цени на петрола.

1. EOG Resources, САЩ

Базираната в Тексас петролна компания EOG Resources обяви, че намалява капиталовите си разходи с 2 милиарда долара, или с 31% през 2020 г. За решението на компанията са повлияли два фактора:: разпространението на коронавирус и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, която се отразява на американските компании.

EOG заяви, че компанията възнамерява да намали разходите във всички области на дейност. Компанията ще се съсредоточи върху сондажите в западен Тексас и Ню Мексико, както и върху петролното находище Eagle Ford Shale в Южен Тексас.

В момента EOG планира да похарчи между 4.3 и 4.7 млрд. долара за капиталови разходи през 2020 г. Според прогнозите на компанията, производството през 2020 г. ще достигне 446-466 хиляди барела петрол на ден.

2. Pioneer Natural Resources, САЩ

Това е друга компания, базирана в Тексас, която орязва бюджета си за 2020 г. Намалението ще бъде около 45%, което също е свързано с понижението на цените на петрола и общата атмосфера на несигурност в макроикономиката както в страната, така и в глобален мащаб.

След намаляване на разходите, бюджетът на компанията за 2020 г. ще бъде между 1.6 и 1.8 милиарда долара, в сравнение с 3.0 – 3.3 милиарда долара, както беше планирано по-рано.

По-специално, компанията планира да намали разходите за водна инфраструктура до почти 100 милиона долара в сравнение със 125 милиона долара, които бяха планирани по-рано.

3. Saudi Aramco, Саудитска Арабия

Саудитската компания Saudi Aramco също намалява разходите на фона на ценовата война, водена от самата Саудитска Арабия.

Капиталовите разходи ще варират от 25 милиарда до 30 милиарда долара през 2020 г., в сравнение с 35-40 милиарда долара, както беше планирано по-рано. Освен това, компанията преразглежда плановете си за следващата година.

Ценовата война, започната от Саудитска Арабия, принуждава компанията да увеличи доставките на петрола, въпреки спада на цените на суровината.

4. Occidental Petroleum, САЩ

На първо време, компанията обяви, че намалява тримесечните плащания на инвеститорите за първи път от 30 години насам. Това решение беше взето на фона на падащите цени на петрола.

Компанията, разположена в близост до Хюстън, Тексас, също намали дивидентите на акционерите до 11 цента от 79 цента. В допълнение, компанията намалява капиталовите разходи през 2020 г. с почти една трета - от 5.2 - 5.4 млрд. долара до 3.5 - 3.7 млрд. долара.

5. Exxon Mobil, САЩ

На 16 март Exxon Mobil също обяви плановете си за значително намаляване на разходите на фона на спадащите цени на петрола, както и във връзка с коронавирусната епидемия. Акциите в компанията достигнаха 17-годишен минимум, като спаднаха до 34.49 долара за брой в понеделник. Подобно дъно цените на акциите са достигнати през 2003 г.

6. Marathon Oil, САЩ

На 17 март американская компания заяви, че планира да намали сондажите и разходите с поне 30% от предварително планираното ниво. Акциите на Marathon Oil в понеделник спаднаха с 47%, но след това се повишиха с 32%.

7. Equinor, Норвегия

Най-голямата норвежка петролна компания, преразглежда своите капиталови и оперативни разходи на фона на падащите цени на петрола и разрастващате се коронавирусната епидемия.

През февруари компанията обяви плановете си за капиталови разходи от 10 до 11 милиарда долара през 2020 и 2021 година. През следващите две години - 2022-2023 г., компанията планираше да повиши разходите до 12 милиарда долара, което ще увеличи разходите и ще инвестира в проекти за възобновяема енергия. В началото на седмицата, Equinor обяви, че планира да намали дейността си "некритичната" активност на шелфа за добив, без да посочва конкретни суми.

8. Eni, Италия

Италианската компания Eni също последва примера на своите конкуренти и обяви намаляване на разходите в резултат на спадащите цени на петрола, както и на фона на епидемията от коронавирус, която оказа значително влияние върху икономическата ситуация в Италия. В какъв размер ще бъдат намалени разходите не беше съобщено.

9. "Лукойл", Русия

Ръководителят на компанията Вагит Алекперов обяви, че „Лукойл“ планира да намали инвестиционните и оперативните си разходи. Според него, общото намаление на разходите възлиза на 1.5 милиарда долара. В същото време Алекперов подчерта, че тези намаления не се отнасят за проекти, свързани с осигуряването на геоложки проучвания и добив на петрол.

10. Chevron, САЩ

Това е друга американска компания, която обяви намаляване на разходите в краткосрочен план. Chevron беше първата компания не само в САЩ, която заяви, че ще  преоцени разходите на фона на падащите цени на петрола.

Компанията уточни, че става дума за намаляване на капиталовите разходи в краткосрочен план, но в същото време планира да поддържа нивото на приходите в дългосрочен план.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща