Петкова: Предвид фактите, построяването на 7 блок на АЕЦ Козлодуй е една твърде възможна версия

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1082
article picture alt description

Решението на Министерски съвет за използване на оборудването от АЕЦ „Белене“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е в резултат на доклада на работна група. То е окончателно по отношение на това че оборудването, което страната ни притежава, че няма техническа пречка да бъде използвано за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това заяви в предаването „Лице в лице“ (тв bTV) министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В същото време тя допълни, че все още е в сила решението от 2018 г. на Народното събрание за АЕЦ „Белене“. След изготвяне на редица анализи, по нея ще трябва да се произнесе парламента. Петкова призна, че е от значение и решението на руската страна като конструктор на проекта Белене. Отказа да се ангажира и с предимството на единия или другия проект.

„Вие знаете че през 2018 г. беше взето решението на българския парламент да бъде търсена възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“. Впоследствие през 2019 година, след няколко години съдебни дела Върховния административен съд се произнесе с окончателно решение по отношение на ОВОС за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

В резултат на този положителен ОВОС, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) през февруари 2020 г. одобри площадка № 2 на АЕЦ „Козлодуй“. През октомври 2020 година нашето правителство взе решение на база, на което да се търси възможност в рамките на одобрения ОВОС да се влезе в преговори с американски компании, така че да можем да диверсифицираме ядрените технологии, с които България работи и да се потърси възможност за това да бъде изграден и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с подобна технология. Тогава беше създадена и работна група. Колеги от АЕЦ „Козлодуй“ и от АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности“ извършиха съответните анализи, влязоха в комуникация с четири американски компании, бяха наети и двама външни експерти в областта на ядрената енергетика, международно признати Това, което излезе като резултат от този техен анализ, от това тяхно проучване беше докладвано в рамките на заседанието на Министерски съвет“, каза Петкова.

Петкова обясни, че в рамките на ОВОС-а са одобрени три технологии -  американската АР 1000,  AES2006, която е руска технология и  AES92 – също руска, и „свързана с реакторите за АЕЦ „Белене“.

„Те са тук, наша собственост, ние сме си ги платили и трябва наистина да намерим начин да ги използваме по най-разумния начин, така че да може да гарантираме енергийната си сигурност, тъй като ние сме водени единствено от това, от тази цел“, каза Петкова.

„Това, което получихме като информация от „Уестингхаус“ е, че „Уестингхаус“ няма да предложи за България реактор АР 1000 , но ще подкрепи реализацията на 7-ми блок с наличното оборудване, което ние притежаваме. Ще участва в реализацията на един такъв проект със системи за сигурност, които „Уестингхаус“ може да предостави…Те са едни от най-добрите. Ние в настоящия момент на 5 и 6 блок (на АЕЦ „Козлодуй“) работим с такива системи на „Уестингхаус“. Така че това беше отговорът на „Уестингхаус“ и на практика колегите са анализирали възможността“, каза още министърът на енергетиката.  
Петкова допълни, че  ОВОС-а за 7-ми блок предвижда изграждането на един блок на АЕЦ „Козлодуй“, който е 1000 МВт.

„Така че колегите са направили анализ на всички факти и обстоятелства и излязоха със становище, че не е налице техническа пречка  това оборудване, което ние притежаваме и което е одобрено в рамките на ОВОС-а като технология да бъде използвано за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Петкова.

Министърът уточни, че предстои да бъде направен анализ на правната рамка, както националната, така и европейската международната такава в областта на ядрената енергетика , а също така и финансово-икономически анализ. „Защото не може да се тръгва в такава посока. Европейското законодателство има редица изисквания, които трябва да бъдат спазени – те са свързани с държавната помощ, свързани са с диверсификация на ядрено гориво Това трябва да бъде отчетено, когато се тръгва в една такава посока. Така че това, което предстои да направим е такъв анализ, който анализ впоследствие, когато бъде готов, ще се постараем това да се случи максимално бързо ще бъде представен и на МС и той ще вземе съответното решение“, заяви министърът на енергетиката на България.

В отговор на въпрос дали решението на Министерски съвет е окончателно, Петкова заяви, че е свързано с доклада на работната група,  назначена с нейна заповед.

„Решението е окончателно по отношение на това, че оборудването, което притежаваме, че няма техническа пречка да бъде използвано за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Теменужка Петкова.

На питането, дали реакторите ще могат да работят с гориво на американската компания „Уестингхаус“ енергийният министър първо поясни, че  Европейския съюз има изискване за диверсификация на свежо ядреното гориво. Потвърди и възможността реакторите да могат да работят с американското гориво.
„Да разбира се, ако лицензират  своето гориво, надяваме се това да се случи до 2024 година. Ние в момента имаме договор с „Уестингхаус“ именно за лицензиране на свежо ядрено гориво , което свежо ядрено гориво да бъде използвано на сега действащите 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви тя.

По отношение на това дали руската страна е съгласна единият от реакторите от Белене да бъде преместен и използван в Козлодуй, министърът каза, че ще бъде проведена среща.

„Колегите от „Росатом“  са конструктори на проекта, те са производители на оборудването и разбира се, че няма как да бъдат заобиколени. Работим години наред, имаме много добри прагматични партньорски отношения, така че разговори с тях разбира се, че ще бъдат проведени. Да видим какво ще покаже правния анализ, икономическия анализ , тъй като той трябва да даде отговори на редица въпроси“, каза Петкова.
 
Пак в тази връзка министърът на енергетиката призна, че последната дума по този въпрос е на Народното събрание.

„Знаете, че има решение на българския парламент по отношение на търсенето на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“. Само българския парламент може да вземе друго решение. Когато ние сме готови с целия този набор от документи, от анализи, разбира се, че трябва да влезем в българския парламент и да докладваме така, както винаги досега. Съответно парламентът е този, който ще вземе решение“,  каза още Петкова. Министърът призна също така, че пандемията е забавила много процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Петкова отказа конкретен ангажимент в коментара си на въпроса дали е по-изгодно решението за 7-блок на АЕЦ „Козлодуй“ отколкото стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Не бих се ангажирала с категорично мнение по този въпрос. Нека да видим какво ще покаже анализа, финансовия анализ. Той е изключително важен. Трябва да дадем отговор на много въпроси. Трябва да дадем отговор на въпроса коя компания ще реализира този проект. Защото европейското законодателство има определени изисквания. Когато става въпрос за такъв тип проекти, европейското законодателство по отношение на държавната помощ е изключително стриктно. Така че ние трябва да отчетем всеки един фактор, за да може да кажем категорично  -  този вариант е по-изгоден или другият вариант е по-изгоден“, заяви тя.

Все пак от думите й стана ясно, че има предпочитания. „Имайки предвид фактите към настоящия момент, тоест това, че имаме одобрена площадка №2, наличието на одобрен ОВОС и това, че в ОВОС-а съществува тази технология AES92, която на практика са реакторите, които ние притежаваме за АЕЦ „Белене“ , факта, че „Уестингхаус“ заяви, че няма да предложи реактор АР 1000 за България, ни кара да мислим, че построяването на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е една твърде възможна версия. Така че нека да видим какво ще покаже анализа, нека да влезем в парламента и парламента съответно да каже“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща