Недооценените ползи от роботизацията

Икономика / България
Георги Велев
349
article picture alt description

От блога Sustainability.bg

В последно време все по-често се говори и пише за роботизацията и нарастващата зависимост от „машините“ в бизнеса и живота ни. Като че ли обаче темата се коментира предимно през страховете от загуба на работни места и негативните последствия върху социалния капитал. Факт е, че при всички индустриални революции е налице страх от повишаване на безработицата. Практиката обаче показва, че развитието на технологиите води не само до изчезването на някои професии, но и до появата на нови. Затова ние решихме да обърнем внимание на позитивните социални въздействия и не достатъчно оценените ползи от бизнес гледна точка.

Нека започнем с една реалистична констатация – все още сме далеч от напълно роботизирано работно място. Въпреки това, технологичните възможности на някои компании продължават да изненадват света – автоматизираните складове на гигантите в онлайн търговията Amazon, JD.com и Alibaba, автономните автомобили на Uber и Lyft, роботите-сервитьори на Pizza Hut в Азия, напълно автоматизираната фабрика Speedfactory на Adidas в Бавария, колаборативните роботи на Universal Robots, които приготвят пици по близо 5 милиона рецепти за 30 секунди, определено са примери в тази насока.

Достъпното финансиране и напредничавото мислене на фирмените ръководства определено са сред водещите причини през последните пет години компаниите по цял свят да направят рекордни вложения в роботизация и автоматизация на производствата и така да си завоюват конкурентно предимство за години напред. Сред очакваните ползи от инвестицията в роботи и автоматизация са оптимизацията на разходите, повишаване на качеството на производството, намаляване на брака и некачествената продукция, но и повишената безопасност и ефективност на производството. Тъй като роботите и автономните системи са програмирани за прецизно, повтарящо се движение, по-малко вероятно е да правят грешки, като те са едновременно служители и системи за контрол на качеството. Въпреки това, има и някои неочаквани положителни ефекти от автоматизацията на производствата – както за служителите, така и за околната среда.

Привличане и задържане на служителите

Звучи странно на фона на най-големия страх свързан с автоматизацията – загубата на работни места. Противно на очакванията, лидерите във въвеждането на роботи и автономни системи също получават едно неочаквано стратегическо предимство – подобряване на степента на привличане и задържане на служителите. За много трудоемки производства като складове, дистрибуторски центрове и прочие, където последните години недостигът на квалифицирани работници е сред най-сериозните предизвикателства, значително автоматизирана и подобрена работна среда е голямата награда от инвестицията. Досадните и тежки физически дейности вече не са сред очакванията към служителите и за тях остават по-креативните, интелектуално изискващи задачи.

Повишена безопасност на работното място

Текущо, сред основните социални негативи на бизнеса, е трудовият травматизъм и свързаните с него загуба на трудоспособност или загубени работни дни поради болест. Наблюденията са, че повечето трудови злополуки се случват в условия на повишен стрес, физическо натоварване и умора. Така че не е изненадващо, че работното място с намалена физическа умора и психически стрес е по-безопасно работно място. В тази връзка, подобрението на безопасността е друг бонус от автоматизираното производство. Роботите осигуряват спазването на стандартни оперативни процедури, което прави по-малко вероятно служителите да опитат рискови и необмислени маневри.

Повече работни места

По данни на IFR роботите създават повече работни места, отколкото отнемат, тъй като всеки робот има нужда от мониторинг и контрол – дейност, която често се върши от човек. Така роботите не отнемат работни места, а просто променят естеството на съществуващите такива. Интересен пример в тази насока е Electrolux, където броят на служителите нарасна с 2,000 между 2011 и 2017 година, въпреки рекордните инвестиции в автоматизация на производството за същия период. След като компанията разполага с автоматизирано производство на перални и други домакински уреди, инженерните и техническите кадри отделят повече време за творчески задачи, които роботите не могат да пресъздадат. Например, въвеждането на промени в производствените помещения и проектирането на системи за увеличаване на ефективността.

Нещо повече, като добър пример защо инвестициите в кадри са еднакво важни с инвестициите в автоматизация е Tesla. Компанията за електрически коли беше въвела пълна автоматизация дори на окончателните монтажни дейности по електромобила, които доведоха до множество грешки и забавиха производството на автомобила.  Като реакция на този случай, Елън Мъск, написа в Twitter: „Да, прекомерната автоматизация на Tesla беше грешка … хората са подценявани.“

Трансформация на образованието

Роботизацията и автоматизацията ще създадат напълно нови нужди на трудовия пазар. Това ще доведе до необходимост от преквалификация на хората, както и до промяна в образователната система, създаването на много нови специалности и възможности за развитие на нови умения, необходими за справяне в новата среда и все по-дигиталния свят. Тук е важно компанията да разбере своята роля и да осигури достатъчно възможности за преквалификация и обучения на настоящите си служители. От друга страна, трансформацията в образователната система, за да отговаря на реалните пазарни условия, би трябвало да е национална политика и да се използва възможността за промяна чрез сътрудничество с бизнеса. Стига, разбира се, хората да имат желание за учене и промяна, защото това също е от огромно значение…

Активна комуникация със заинтересованите страни

Това, което компаниите не бива да пропускат е да предоставят достатъчно информация за плановете си за автоматизация със засегнатите заинтересовани страни, особено служителите. Както с всяка предстояща промяна, заинтересованите страни са изпълнени с множество страхове – основателни или не. Единственият начин да се борим с тях е чрез прозрачност и активно включването им в процеса на промяна. За целта компаниите би било добре да разработят ясни стъпки за идентифицирането (напр. служители, доставчици, клиенти, местни общности) и ангажирането на заинтересованите страни от автоматизацията с подходяща за всяка от тях роля. Това може да бъде добра възможност за изграждане на нови партньорства или развитие на съществуващите в момента отношения.

Със сигурност роботизацията и автоматизацията водят до значителни промени в работната среда, но често се пропуска едно от най-важните условия за справяне с предизвикателствата и новостите – умението да оцелееш във всяка нова среда изисква непрекъснато учене. Желанието и готовността на всеки да придобива нови умения, да учи, да отделя време и ресурс за това са ключови за приспособяване в новите условия на 21 век.

 
Статията е създадена съвместно от екип на denkstatt България и Асоциация по Роботика и Автоматизация

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща