Надценените активи при изкопаемите горива създават балон от трилиони долари, който ще се спука

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2015
article picture alt description

Конвенционалните енергийни активи, каквито са въглищата, природния газ, ядрени и водноелектрически централи, са били постоянно и „силно“ надценявани, създавайки масивен балон, който може да надхвърли 1 трилион щатски долара до 2030 г. Това е записано в нов доклад на организацията Rethinx, цитиран от Renew Economy. Организацията представлява независим мозъчен тръст, създаден съвместно от футуриста от Станфордския университет Тони Себа, който е смятан за един от малкото глобални анализатори, които правилно прогнозират спадащите разходи за слънчева енергия през последното десетилетие.

В новия доклад, в който съавтор е научния сътрудник на Rethinx Адам Дор, се анализират по-широкият пазар, който получава грешна оценка на енергията не само при падащите разходи за слънчева енергия, вятър и батерии или „SWB“, но и истинска стойност или изравнени разходи за енергия (LCOE) на конвенционалните енергийни мощности.

„От 2010 г. конвенционалните LCOE анализи последователно надценяват бъдещите парични потоци от въглища, газ, ядрени и водноелектрически активи, като се игнорират въздействията и смущенията при производството от слънце, вятър и батерии и се приема висок и постоянен фактор на капацитета“, се казва в доклада.

Къде грешат анализаторите при предположенията си за конвенционалните енергийни централи? Предположението им е, че те ще могат успешно да продават същото количество електроенергия всяка година от днес до 2040 г. и след това.

 

 

Според доклада това предположение е невярно поне от 10 години. По-скоро производителността на конвенционалните електроцентрали ще продължи да намалява, тъй като конкурентният натиск от почти нулеви пределни разходи при слънчевата енергия, наземните вятърни централи и акумулаторните батерии продължава да нараства експоненциално в световен мащаб.

„Основните анализи на LCOE по този начин изкуствено подценяват разходите за електроенергия на потенциални въглищни, газови, ядрени и водноелектрически централи въз основа на неверни предположения за техния потенциал да продължат да продават фиксиран и висок процент от произведената от тях електроенергия през следващите десетилетия“, се казва още в доклада.

По този начин те са завишили стойността на тези парични потоци и са отчели далеч по-ниски LCOE, отколкото е действително оправдано ... и така се помага да се създаде балон в конвенционалните енергийни активи в световен мащаб, който може да надхвърли 1 трилион долара до 2030 година".

Основната част от проблема, отбелязват авторите, се крие в постоянното недооценяване на намаляващите разходи на новите енергийни технологии, заедно с недооценката на скоростта, с която все по-евтините и умни нови технологии ще направят конвенционалните централи за производство на енергия излишни.

Това е особено забележимо в случая на слънчевата фотоволтаична енергия, въпреки че според доклада скоростта, с която слънчевата енергия е станала конкурентоспособна с конвенционалните енергийни източници, все още е широко подценена.

Себа и неговият екип са преизчислили LCOE, отчитайки динамичен, а не статичен фактор на капацитета, и са установили, че слънчевата енергия достига ценови паритет с въглищата през 2013 г., а не през 2016 г.. През 2018 г., а не през 2020 г. се достига ценовия паритет при природния газ за газ, а през 2014 г., а не през 2016 г. за ядрена енергия. При ВЕЦ паритетът е достигнат през 2015, а не през 2020 г.

Продължаавайки напред, докладът предупреждава, че разликата в разходите между слънце, вятър и батерии (SWB) и конвенционалните електроцентрали се увеличава много по-бързо, отколкото прогнозират основните анализатори. Rethinx миналата година заяви, че разходите за SWB ще спаднат с още 70% през следващите 10 години, тъй като глобалното внедряване продължава да се разширява експоненциално.

„Въглищата, природният газ, ядрената енергия и хидроенергията вече не са конкурентни на комбинацията от SWB, дори и при използване на неточни основни изчисления на LCOE“, се казва в доклада.

„Централите за изкопаеми горива неизбежно ще бъдат с нарушени показатели чрез генериране на SWB в мащаб, така ичрез разпределено производство на SWB, като същевременно ще трябва да се конкурират със старите атомни електроцентрали, поддържани от регулаторите и съществуващите ВЕЦ с ниски пределни разходи.

„Това означава, че SWB ще продължи да съставя все по-голям пазарен дял от производството на електроенергия през следващото десетилетие, докато конвенционалните въглищни, газови, ядрени и водноелектрически централи ще се конкурират помежду си за намаляващ дял на пазара“.

Междувременно докладът изчислява, че с постоянното надценяване на активите за изкопаеми горива и водноелектрически централи много хора вече са накарали правителствата и мениджърите на активи да направят стотици милиарди долари инвестиции, които иначе не биха направили.

И предупреждава, че ако обществото не направи незабавни корекции и не започне да оценява конвенционалните енергийни активи, използвайки динамични, а не статични модели на разходите, неправилното разпределение на милиарди или дори трилиони долари по света ще продължи, образувайки все по-опасен икономически балон.

„Продължаващата свръхинвестиция в клас активи над тази, при която основната стойност може евентуално да върне, е чистото определение за финансов балон“, се казва в доклада. „Избухването на този балон може да има сериозни последици в глобалната икономика, които само ще се увеличават, колкото по-дълго пазарът забавя извършването на корекция.“

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща