Москва може да използва „ядрена опция“ в европейската газова надпревара

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
666
article picture alt description

By Vanand Meliksetian - May 22, 2019, oilprice.com

 

През 2019 г. конкуренцията за дял в европейския газов пазар се увеличава, което обещава годината да бъде важна година. Резултатът от този конкурентен процес ще има дълготраен ефект. Две взаимосвързани, но отделни развития имат значително въздействие върху вноса на енергия в Европа. От една страна, шистовата революцията в САЩ реализира огромни количества природен газ, който се охлажда като LNG и се превозва в чужбина. От друга страна, дългогодишният европейски доставчик Газпром работи по допълнителна тръбопроводна инфраструктура като Северен поток 2 и Турски поток, за да осигури своя пазарен дял, в резултат на засилената конкуренция.

Американската индустрия за природен газ се превърна в значителен износител и увеличи дела си за сметка на руския държавен енергиен гигант Газпром. Дълго време руските служители отричат негативните последици от износа на американски втечнен природен газ. Въпреки това, Сергей Комлев, ръководител на договорното структуриране и ценообразуване на Газпром експорт, наскоро призна новата ситуация пред списанието на Газпром: „очевидно е, че LNG ще бъде основният конкурент в битката за европейския потребител". Затова изграждането на двата тръбопровода е от първостепенно значение за руския енергиен гигант.

 

Проблемът с липсващия газ

Въпреки засилената конкуренция, Газпром все още прави добър бизнес в Европа. Енергийният гигант успя да изнесе през 2018 г. 202 млрд. куб.м газ и удвои печалбата си, въпреки европейските усилията за намаляване на зависимостта от Русия.

Анализаторите очакват зависимостта на Европа от вносен природен газ да се увеличи още повече, поради изчерпването на вътрешните газови находища. До 2025 г. ще възникне „празнина“ от около 100 млрд. куб.м, която трябва да се запълни с внос от чужбина. Има две възможности за удовлетворяване на допълнителното търсене, основано на съществуващата или „в процес на изграждане“ инфраструктура: LNG или допълнителни доставки от Русия Според повечето анализатори, мотивацията на Газпром да изгради Северен поток 2 и Турски поток е по-скоро политическа, отколкото икономическа, поради желанието на Москва да заобиколи Украйна и да я накаже за проевропейската си позиция. Остава обаче фактът, че Газпром все още зависи, до голяма степен, от инфраструктурата на Украйна за по-голямата част от продажбите на газ за европейските клиенти. В интерес на Киев е да запази статута си на транзитна страна, което й осигурява значителна стратегическа стойност и генерира $3 млрд. годишни транзитни такси за държавната хазна.

 

Европейската газова стратегия на Москва

До 1 януари 2020 г. Газпром има договор за транзит на газ с украинската Нафтогаз. За да наложи максимален натиск върху Киев, Москва възнамерява преди края на 2019 г. да завърши и Северен поток 2, и Турски поток. Лишаването на Украйна от нейната стратегическа стойност и приходи от транзитни такси, сериозно ще подкопае позицията й за преговори с Газпром по отношение вноса на руски газ и най-вероятно ще вкара страната в рецесия.

 

Дания обаче, отложи одобрението си за използване на нейната Изключителна икономическа зона от Северен поток 2, което е неуспех, който може да отложи завършването на газопровода. Интерфакс, новинарската агенция, съобщи, че Nord Stream AG, компанията, отговорна за строителните дейности, смята, че проектът има закъснения и ще влезе в действие през 2020 г., вместо до края на 2019 година.

 

Газпром може да се подготви за онова, което някои анализатори наричат "ядрена опция", която ще навреди сериозно на позицията на Русия като най-важния енергиен доставчик в Европа. Намерението обаче е,да се окаже максимален натиск върху Украйна и тя да се премахне трайно от бизнеса за доставка на газ. За да постигне целта си, Газпром запълва газохранилища в цяла Европа, включително и отдаването под наем на допълнителни места. По този начин енергийният гигант ще може да изпълни минималните си договорни доставки за европейските клиенти, като заобикаля украинската тръбопроводна система.

 

Предстоящо трудно решение

Отмяната на доставките чрез инфраструктурата на Нафтогаз ще увеличи драстично цените на газа на континента поради недостига и най-вероятно ще тласне Украйна в рецесия. В такава ситуация Киев също така няма да може да купува газ от своите европейски съседи чрез обратни потоци, което водби довело до катастрофална първа година за управлението на новия президент на Украйна Зеленски. Москва е уверена, обсаденият Зеленски да капитулира и да се придържа към исканията на Кремъл.

Независимо от възможността, за Русия остава много малко вероятно да избере този вариант, тъй като това също би засегнало значително репутацията й на надежден доставчик.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Център за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща