Молдова натиска за европейски газ

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
514
article picture alt description

Независимостта на Приднестровието може да завърши с украинската тръба От 1 януари Молдова може да остане без руски газ и Приднестровието ще трябва да се раздели със своята независимост. В този случай източникът на същия газ ще определи степента на загуба. Ако тръгне от Молдова за непризната република - Приднестровие, Кишинев ще управлява източния си регион чрез газов клапан. Ако Украйна стане доставчик, Тираспол ще трябва да се съобрази с нейните интереси. Молдовските власти водят преговори за газ с Русия, Украйна и ЕС. Но за да купувате газ от Европа чрез реверс, е нужно той да съществува/да е изграден.

 

Към настоящия момент Република Молдова има само един договор за закупуване на газ - с руската компания Газпром, но дискусията за диверсификация на източниците на доставки на газ се провежда в три посоки, заяви министърът на икономиката на Молдова Вадим Бринзан в ефира на един от националните телевизионни канали. Той каза: „Работим в три области. Първият е да преразгледаме договора или да сключим двугодишен договор с Газпром, така че да имаме време до завършването на газопровода Унгени (град на границата с Румъния) - Кишинев, който ще бъде готов до март догодина. Работим с партньори от Румъния, за да ускорим процеса."

 

Министърът обясни, че в същото време текат преговори с Украйна - за доставката на газ през северните райони на Молдова. „Искаме да се запасим с украински газ, така че през зимата да имаме запаси от газ, в случай че нещо се обърка с Газпром, каза Бринзан. Друга област, по отношение на източниците на доставки на газ, според Вадим Бринзан, е газопроводът Турски поток.

 

"Работим с българската страна, през чиято територия ще премине този газопровод, за да се достави газ в южната част на Република Молдова", каза молдовският министър. В същото време той отбеляза, че "всички тези преговори" е трябвало да се проведат преди 20 години, но политиката е била такава. „Парите се правеха от сделки за газ и електричество, защото те са свързани помежду си. Хората, стоящи зад това, спечелиха сериозни пари, както тук, така и в Приднестровието “, каза Вадим Бринзан. Той подчерта, че дългът на Приднестровския регион към Газпром не е дълг на Република Молдова: „Те имат свой дълг, ние имаме собствен.“ По-рано, за това, че Кишинев няма да плаща сметки за газ на Приднестровието, говори и президентът на Република Молдова Игор Додон.

 

Що се отнася до румънския вектор, през който както румънски, така и европейски (купен от Русия) газ може да потече в Молдова, се говори от няколко години. Преди време премиерът (вече бивш) -Павел Филип тържествено откри строителството на газопровода Яси (град в Румъния) - Унгени. Но по-късно от телевизиите показаха какво „се е откривало”: парче тръба положено в земята, представено като началото на строителството на века, след което успешно забравено. Факт е, че представители на управляващата тогава Демократическа партия заявиха, че газопроводът е построен, но е блокиран поради недостиг на газ в Румъния. Сега говорим за изграждането на друг участък от газопровода на територията на Молдова - до границата с Румъния. Но дори и да бъде разширен и свързан с румънския, той няма да стане действащ, докато не се пусне газ в него. А в Румъния добиваният там газ й е достатъчен за вътрешни нужди, и може да продава газово синьо гориво, получено в ЕС от Руската федерация.

 

Междувременно шефът на Газпром Алексей Милер и молдовският президент Игор Додон обсъдиха доставките на руски газ за републиката. Страните се споразумяха да договарят условията на новите договори за доставка и транзит на газ от 1 януари 2020 г. Алексей Гривач, заместник генерален директор по газовите въпроси на Националния фонд за енергийна сигурност, каза: „Загрижеността на Игор Додон относно доставките на руски газ е основателна. Проблемът се състои в особеностите на инфраструктурата за доставяне на газ и установените маршрути. Както знаете, съществуващите транзитни договори между Русия и Украйна изтичат на 31 декември тази година, а за Молдова този маршрут е единственият, чрез който е в състояние да получава енергия. Ако се случи нещо, което не позволява продължаване на транзита, Украйна ще го блокира. В разгара на зимата Молдова просто ще остане без газ.“

 

Сайтът «Экономика сегодня» съобщава, че Гривач е обърнал внимание на липсата на подземни складови помещения и алтернативни източници на газ. Според него, Русия трябва да проведе преговори с Украйна. Споразумение за транзит на газ през украинска територия трябва да се появи преди декември. Но в Кишинев признават, че това може и да не се случи. И в този случай молдовските власти започнаха преговори с Киев за доставката на газ от ЕС през Украйна, както и за евентуалния лизинг от Молдова на част от украинските газохранилища. Това каза по време на посещение в Киев премиера Мая Санду. Тя е представила плановете на Кишинев и на Европейската комисия. По-рано Ukrtransgaz вече изпрати предложение до лидерите на молдовската газова промишленост да създадат свой собствен газов застрахователен резерв в украински подземни хранилища. Приднестровието е в по-трудно положение от Република Молдова, тъй като граничи само с Молдова и Украйна. От 1 януари 2020 г. Русия може да спре транзита през Украйна. Подготвяйки се за това, Румъния спешно изтегля газовата тръба към Турски поток. От Румъния тръбата ще бъде продължена до Молдова. Но дали ще стигне до левия бряг на Днестър е въпрос. И ако това стане, тогава през Молдова. И Кишинев ще говори с Тираспол, държейки ръката си на газовия клапан.

Приднестровието има още една възможност - да получава газ от ЕС през Украйна, заобикаляйки Молдова. Но дали Киев ще направи това, знаейки, че Кишинев е против? И ако Кишинев се съгласи, тогава Приднестровието ще зависи не само от молдовските, но и от украинските власти. А това означава доставка на всички позиции от Тираспол. Непризната република може да бъде спасена от завръщане в Молдова само чрез споразумение за транзит на газ между Руската федерация и Украйна. Но не се знае дали това е част от плановете на Кремъл, който очевидно го е поставил за решение на новото правителство на Молдова.

Светлана Гамова, ng.ru/cis

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща