Марио Драги - спасителят на Италия?

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
571
article picture alt description

Водеща тема за медиите в Рим е решението на италианския президент Серджо Матарела да връчи вчера на бившия управляващ директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги мандат за съставяне на нов кабинет, след като досегашният премиер Джузепе Конте не успя в преговорите да състави трето правителство, което да оглави. Връчването на мандата на Драги беше един от сценариите, в случай че вариантът "Конте 3" се провали, обобщават "Кориере дела сера", "Стампа" и "Република", цитирани от БТА.

Драги вероятно сега ще избере модела на правителство "Чампи", посочва "Кориере дела сера". Тоест кабинетът ще е смесица от технократи и от политици. Това означава, че министри технократи като Лучана Ламорджезе, Роберто Сперанца, Дарио Франческини, Лоренцо Гуерини и Франческо Боча ще запазят постовете си начело на вътрешното министерство, на министерствата на здравеопазването, на културата, на отбраната и на регионалните въпроси. Смята се, че Драги няма да иска и да пожертва и досегашния министър на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери. Но някаква роля в прилагането на плана за възстановяване на италианската икономика вероятно ще има и Фабио Панета, който е член на борда на ЕЦБ. Конституционната съдийка Марта Картабия може да оглави правосъдното министерство, за да подеме една радикална реформа на правосъдната система. При смесицата на технократи и политици Луиджи Ди Майо от Движение 5 звезди би могъл да запази поста си на външен министър. Но може и да бъде заменен с Елизабета Белони, която сега е главен секретар на външното министерство, посочва "Кориере дела сера".

Италианските издания припомнят, че първи премиер на правителство на технократи в Италия, включващо и политици, беше Карло Адзелио Чампи. Това правителство просъществува от 1993 г. до 1994 г., период в който страната беше в разгара на национален корупционен скандал, разкрит от операция Чисти ръце и благодарение на който политическите партии на власт след Втората световна война в Италия започнаха да изчезват. По това време Италия беше също в рецесия. Накрая Чампи бе сменен на премиерския пост от медийния магнат Силвио Берлускони, спечелил изборите през 1994 г. А Чампи продължи да се издига и стана президент на Италия от 1999 г. до 2006 г.

Когато политиците са в задънена улица, Италия вика на помощ технократите и така се случи и с правителството на Марио Монти, бивш еврокомисар. Той бе начело на последното технократско правителство на Италия от края на 2011 г. до средата на 2013 г. По това време Италия беше на ръба на фалита, което рискуваше да доведе до рухване на цялата еврозона. Монти с помощта на болезнени мерки за икономии поправи финансовото състояние на страната, но после политическата му кариера беше провал, тъй като центристката партия, която основа не постигна успех на парламентарните избори през 2013 г. Сега Монти е пожизнен сенатор в горната парламентарна камара.

Същата роля на спасител в трудни времена би трябвало да изиграе сега и Драги. Италия е в тежка рецесия, преживява коронакриза и е в процес на голяма кампания за ваксиниране. Страната се надява, че сумата от над 200 милиарда евро, които ще получи от ЕС, ще й помогнат да възстанови икономиката си. Но за целта трябва да представи план, който да убеди Брюксел, че тя може да го направи. Сега Драги е на пиедестал и очакванията към него са огромни, хората го възприемат като спасител, но нещата бързо могат да се преобърнат срещу него. В Италия често пъти хората са поставяни на пиедестал, а след няколко месеца започват да ги замерят с камъни, казва анализаторът Даниеле Албертаци, цитиран от Франс прес.

Френската агензия Франс прес припомня, че Италия е в хронична политическа нестабилност. От 1946 г., тоест от обявяването на републиката е имало 29 премиери и 66 правителства. Последният премиер Конте упрявляваше два кабинета. До кризата се стигна след конфликт във втората управляваща коалиция, в който влизаше и малката партия Италия Вива на бившия премиер Матео Ренци. Ренци упрекваше Конте, че пилее държавни пари, че отпуска данъчни намаления и целеви помощи с предизборни цели, вместо да инвестира средствата и да извърши структурни реформи.

Сега пред Драги стои първо задачата да си осигури подкрепа в парламента за действията си, допълват "Република" и "Стампа". Лидерът на крайната десница Матео Салвини би го подкрепил, но ако след две години има избори. Подобно е мнението на Матео Ренци, който иска и пренаписване на италианския план за възстановяване на икономиката. Проект на подобен план бе подготвен от Конте, но Ренци имаше възражения по него. Лидерката на Италиански братя Джорджа Мелони призовава нейните хора да се въздържат при гласуване на доверие на кабинета в парламента. В антисистемното Движение 5 зведи може да има разделение. Привържениците на неговия основател Бепе Грило подкрепят Конте, а други застават зад Драги. Демократическата партия на Никола Дзингарети подкрепя правителство на Драги и настоява и Движение 5 звезди да се обедини около идеята за този кабинет.

Същевременно Джузепе Конте би могъл да стане отново обикновен преподавател по право в университета на Флоренция, пише "Република". Конте работеше там, преди да стане премиер и управата на университета ще го приеме отново с отворени обятия.

Изданието се спира и върху любопитен момент във връзка с мандата на Драги. В социалните медии се завъртя снимка на графит на италианския майстор на графити ТиВиБой, на който Драги се вижда като водопроводчик, който ремонтира водопроводен кран с цветовете на Италия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща