МАЕ: Производството на ВЕИ ще изпревари въглищата до 5 г.

В Европейския съюз увеличаването на капацитета за зелена енергия ще скочи през 2021 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
3340
article picture alt description

Нов доклад на Международната енергийна агенция (IEA) хвърли светлина върху невероятната устойчивост на растежа на възобновяемата енергия по време на появата на пандемията COVID19. В комбинация с неуспехите, претърпени от сегашното поколение, това увеличи темповете на декарбонизация в световния енергиен сектор и насочи света към по-добър път през следващото десетилетие. „Малко преди 2025 г. възобновяемите енергийни източници ще изпреварят въглищата и ще бъдат източник номер едно на производство на електроенергия“, каза ръководителят на агенцията д-р Фатих Бирол по време на уебинар във вторник, информира Renew Economy.

Докладът „Възобновяеми енергийни източници 2020“ подчертава факта, че възобновяемите енергийни източници са устойчиви на въздействието на COVID19 поради много енергийни проекти, работещи по дългосрочни договори, които не са изложени на вариации в цените, възникнали през тази година.

Докладът също така определя количественото представяне на собствения капитал при възобновяемите енергийни източници при новото строителство. Така бе установено, че апетитът на инвеститорите към вятърна и слънчева енергия продължава да се увеличава, в сравнение с намаляващия енергиен сектор като цяло.

Всъщност общият капацитет на проведените търговете за възобновяеми източници в световен мащаб се е увеличил за периода от януари до октомври 2020 г. спрямо 2019 г. От януари до октомври 2020 г. предлаганият на търг възобновяем капацитет е с 15% по-висок в сравнение със същия период на миналата година, което е нов рекорд. В същото време дяловете на публично регистрираните производители на оборудване за възобновяеми източници и разработчици на проекти надминават повечето основни индекси на фондовия пазар и цялостния енергиен сектор. Това се дължи на очакванията за здравословен растеж на бизнеса и финансирането в средносрочен план. През октомври 2020 г. акциите на соларни компании по света са се удвоили спрямо декември 2019 г.

Задвижван от Китай и САЩ, нетният инсталиран възобновяем капацитет ще нарасне с близо 4% в световен мащаб през 2020 г., достигайки почти 200 GW.  По-големите включвания на вятърна енергия и хидроенергия водят до добавяне на глобален възобновяем капацитет и нов рекорд за тази година. Това ще представлява почти 90% от увеличението на общия капацитет на електроенергия в световен мащаб.

Очаква се растежът на слънчевата фотоволтаична енергия да остане стабилен, тъй като по-бързото разрастване на проектите от индустриален мащаб компенсират намаляването на добавките на покривните солари в резултат на прецизиране на инвестициите на физически лица и компании. Добавянето на нови фотоволтаични и вятърни проекти в системата ще скочи с 30% както в Китай, така и в САЩ, тъй като разработчиците бързат да завършат проекти, преди промените в политиките на страните да влязат в сила.

В Европейския съюз увеличаването на капацитета се очаква да скочи през 2021 г. Това ще бъде главно заради резултатите от предложените на търг проекти за слънчеви фотоволтаични и вятърни инсталации във Франция и Германия, които ще бъдат въведени в експлоатация. Растежът се подкрепя от политиките на държавите-членки за постигане на целта на ЕС за възобновяеми енергийни източници до 2030 г. и от Фонда за възстановяване на ЕС, осигуряващ евтино финансиране и безвъзмездни средства.

В региона на Близкия изток и Северна Африка и Латинска Америка новодобавените ВЕИ ще се възстановят през 2021 г., водени от въвеждането в експлоатация на проекти, възложени преди това на конкурентни търгове.

След като IEA короняса слънчевата енергия за „новия крал“ на енергийния сектор по-рано тази година, сегашният доклад откроява фактът, че сериозните увеличения на слънчевия капацитет са точно зад ъгъла, прогнозирайки най-високия си растеж през 2022 г. Това се прави на базата на доброто финансиране за покривните соларни централи и разрешаване на предизвикателствата за системните мрежови връзки за мащабни фотоволтаични проекти.

Инсталираната мощност на вятърната и слънчевата енергия ще изпревари тази сектора на газа през 2023 г. и на въглищата през 2024 г., става ясно от доклада. Най-важното е, че възобновяемите енергийни източници ще надминат и двете по отношение на производството през 2025 година. Това са много краткосрочни прогнози спрямо далечните доклади през последните няколко месеца и предполагат високо ниво на доверие в краткосрочните прогнози.

„Енергийният сектор преживява най-лошата си година след Втората световна война“, каза ръководителят на МАЕ Фатих Бирол. „Изглежда, че възобновяемите енергийни източници са имунизирани срещу COVID, въз основа на техния силен растеж“.

За разлика от всички останали горива, възобновяемите енергийни източници, използвани за производство на електроенергия, ще нарастнат с почти 7% през 2020 г. Световното търсене на енергия ще намалее с 5%, но дългосрочните договори, приоритетният достъп до мрежата и непрекъснатото инсталиране на нови централи са в основата на силния растеж на възобновяемата електроенергия. Това ще компенсира намаляването на биоенергията за промишлеността и биогоривата за транспорт – те спадат най-вече в резултат на по-ниската икономическа активност. Нетният резултат е общо увеличение от 1% на търсенето на възобновяема енергия през 2020 г.

Позицията на Австралия сред тази глобална тенденция също е подчертана в доклада, като забавянията в системните мрежови връзки са основна причина за намаляващия растеж на възобновяемите енергийни източници през 2022 г., въпреки устойчивостта им на COVID-19.

„Намаляването на цените на едро (които се ръководят референтните нива на тарифите за подкрепа в много австралийски щати), насищането на пазара в някои щати (напр. Нов Южен Уелс и Виктория) и по-ниските стойности на малките сертификати предизвикват по-бърз растеж през 2021 и 2022 г.“, пишат от МАЕ.

Докладът също така описва нарастващото влияние на възобновяемите енергийни източници в основните клиенти на Австралия за износ на изкопаеми горива; а именно Китай, Япония и Южна Корея. Политическата рамка на Китай за 2021-25 ще бъде обявена през следващата година, но ръстът на възобновяемите енергийни източници в страната вече е значителен. С продължаването на стимулите в тези страни, експортните индустрии в Австралия може да започнат да изпитват натиск дори още през следващите няколко години.

Докладът на IEA за устойчивост на възобновяеми източници идва в момент на надежди за открита ваксина срещу COVID-19 и след като САЩ избра демократа Джо Байдън за президент.


Вижте още:

МАЕ: Глобалната трансформация на електроенергийния сектор изисква по-големи усилия за гарантиране сигурността на доставките

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща