Кой дирижира цените на петрола

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
676
article picture alt description

Последното заседание на страните от ОПЕК+ (държавите, производителки на петрол, които не влизат в състава на Организацията на страните експортьори на петрол - ОПЕК ) продължава да е най-коментираното събитие на фона на увеличението на цените на петрола  през последните няколко седмици. Някои дори привидяха сближаване между позициите на Русия и Саудитска Арабия. Това обаче съвсем не е така. „Сделката е чисто търговска, а условията по нея устройват всички“, коментира и главният юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в България Светослав Бенчев.

В същото време пазарите остават позитивно настроени, независимо, че за няколко дни цените на „черното злато“ се движат в диапазона от 57 до около 55 долара за барел. Засега на търговията на дребно в България отражението е много слабо.

Новата сделка на ОПЕК+

След като се опариха от срива на цените на петрола през март миналата година,  нито държавите от състава на Организацията на страните износителки/експортьори на петрол (ОПЕК), нито държавите, извън картела (ОПЕК+) и основно  Саудитска Арабия и Русия нямат желание за повтаряне на този сценарий.  През 2020 г. сделката за ограничаване на добива между страните от ОПЕК+ се разпадна, Саудитска Арабия стартира увеличение на производството и трябваха само часове за започването на ценова война. За ден цените се сринаха с 24 % и продължиха да спадат през целия месец март до 21 долара за барел. Първото тримесечие на 2020 г. бе определено като най-лошото за последните 20 години в историята на петрола.

Така се стигна новите условия по сделка на ОПЕК+. По начало тя стартира през месец май 2020 година с ограничаване на добива на петрол с 9,7 млн. барела на ден, а след това през август бе взето решение за отпускане на мерките. Така ограничението на добива бе свалено до ниво от 7,7 млн. барела на ден, а за януари 2021 г. – 7,2 млн. барела.

Според последната договореност от началото на януари на 2021 г. Саудитска Арабия намалява доброволно производството с 1 млн. барела на ден за месеците февруари и март, като с допълнителни ограничения се ангажират и редица страни - със 125 хил. барела на ден. Русия и Казахстан обаче получиха разрешение за увеличение на производството - в размер на 75 хил. барела на ден, В резултат общото съкращение на добива ще е 7,125 млн. барела на ден през февруари и 7,05 млн. барела на ден през месец март.

Освен това ОПЕК+ ще взема решения за производството всеки месец в зависимост от условията на пазара. Стъпката, която може да се предприеме в посока на увеличение на добива не трябва да надхвърля 500 хил. барела. Базата за сравняване на натрупаните търговски запаси при проследяването на ефективността на сделката ОПЕК+ вече ще бъде 2015-2019 години. Досега за база се считаше периода 2010 -2014 г. Мотивът – промяна на търсенето на петрол от страна на пазарите.  

Решението на ОПЕК+ показва, че по принцип картелът е настроен да поддържа цените на петрола, а също, че всички разногласия по принцип са решими и повторение на март миналата година няма да има. Това засяга пазара не само на едро, но и пазара на дребно.
 

Предизвикателството на необикновената 2020 г.

След ценовата война, своя удар върху производителите, а и върху пазарите на горива съответно нанесе коронавируса.  Сривът на цените през на 2020 г. бе предизвикан също така и от глобалния икономически спад в резултат на пандемията и въведените ограничителни мерки. Пазарът се оказа „залят“ от петрол, с препълнени хранилища.
Опитите за възстановяване започнаха през декември миналата година, но нито производителите, нито търговците на горива не се  възстановиха от двойния удар върху пазара.

Според данните, петролът сорт Brent през 2020 г. е поевтинял с 21,5 %, което е най-резкият спад за този сорт от 2015 година. Стойността на сорт WTI през миналата година е спаднала с 20,5 %, въпреки че към края успя да се възстанови, предвид факта, че през април миналата година стигна до отрицателни стойности.

Пазарът на петрол се върна към ръст именно през януари 2021 г. на вълната на икономическия оптимизъм. Разбира се, от най-голямо значение за това оказаха ваксините срещу коронавируса, разработени от различни страни.

„Напоследък цените вървят нагоре, защото всички очакват резултатите от ваксините срещу COVID-19. В глобален мащаб обаче тези цени са малко спекулативни. Залага се на бързо нормализиране на ситуацията, намаляване на ограничителните мерки и възстановяване“, коментира главният юрист на БПГА Светослав Бенчев. Според него обаче трябва да се изчака, да се види ефекта от различните ваксини. „До няколко седмици ще разберем дали това е така“, каза той.
По думите му, в момента цените на петрола на световните пазари са с няколко долара отгоре.

Най-важният фактор остава световната икономика, темповете на възстановяването й. Друг важен фактор, който има огромно значение е шистовият добив в САЩ и резервите, които страната отчита всяка седмица, коментира Бенчев. В отговор на въпрос какво може да се очаква по отношение на възстановяването на добива на шистов петрол в САЩ, експертът бе категоричен - „зависи от администрацията на президента Байдън“. „Шистовите залежи са значителна част от икономиката на САЩ. Това я прави икономически независима“, каза той. В същото време обърна внимание на заявките за връщане на страната към „политиката за климата“ като допълни, че вероятно стъпките, които предстои да бъдат направени в една или друга посока няма да са никак лесни, предвид факта, че заради шистовите залежи страната е енергийно независима.

Накъде ще тръгнат цените

Високата цена удря по джоба не само на потребителите на дребно, напротив. Тя не е никак добра и за производителите. Ниската цена се отразява по същия начин. Така че намирането на баланс е наистина трудно.

Анализаторите правят различни разчети от нивото на добив до търсенето на петрол, като особено внимание се обръща на възстановяването на икономиката на Китай, като голям консуматор.  

Възстановяването на глобалното търсене на петрол като цяло ще е в подкрепа на цените. През втората половина на миналата година, според някои последни изчисления пазарите са успели да възстановят 70 % от загубите, заради кризата с търсенето. Очакването е  към средата на следващата 2022 година търсенето на петрол да се върне на нивото от 2019 година.

В тази връзка Светослав Бенчев коментира, че положително върху петролните котировки се отразяват и резултатите от последното съвещание на ОПЕК+, на които Саудитска Арабия се съгласи доброволно да увеличи намаляването на добива през февруари и март.

Цените на дребно

Цените на горивата в България винаги са обект на различни спекулации, а с възстановяването на петролните цени те ще се засилват. Затова е важно да се уточни, че те са следствие от редица фактори и в крайната цена съставляващата на петрола е съвсем малка в сравнение с данъци, такси и акцизи. Обикновено те надхвърлят 60 - 65 процента.

Според Светослав Бенчев, за последните 3 месеца поскъпването на цените на бензина и дизеловото гориво в България е някъде между 2-3 %. Това е съвсем нормално увеличение, със стотинки.

Това сочи и кратка справка на онлайн изданието fuelo.net. Така например цената на бензин А95 за времето от 15 декември до 14 януари е нараснала само с 3 стотинки – от 1,81 лв. до 1, 84 лв. за литър. При дизелът картината е аналогична – от 1,80 лв. на 15 декември до 1,84 лв. на 14 януари.

Прогнозите за цените на петрола се обновяват всеки месец. Анализаторите от големите инвестиционни банки следят редица фактори като не подминават и политическите събития, които често или стимулират или стопират икономическите амбиции. Прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и ОПЕК са обикновено доста точни, а те и анализаторите от инвестиционните банки са ясни – възстановяване на търсенето на нивото от 2019 г. може да се очаква към средата на следващата година. Дотогава цената на петрола ще се опита да си върне загубеното. Сега е малко над 55 долара за барел. Някои прогнозират, че още през този месец може да се стигне и до 60 долара за барел, но при нов мащабен локдаун винаги може да се срине наполовина. Прогнозата за цената на петрола днес се диктува от коронавируса, а сделката ОПЕК+ се опитва да играе ролята на балансьор.  

Високата цена удря по джоба не само на потребителите на дребно, напротив. Тя не е никак добра за производителите. Ниската цена се отразява по същия начин, но с обратен знак, така че намирането на баланс е наистина трудно. До 2018 г. от ОПЕК говореха за справедлива цена и се спираха на 70 – 75 долара за барел. През 2019 г. започна да се говори за справедлива цена от 60 – 65 долара за барел, но тя успя да стигне в определен момент до 72 долара за барел и после да се срине наполовина. Днес не се говори за справедлива цена. Днес се говори за възстановяване. Справедливата цена този път ще определи пазара.

https://business.dir.bg/pazari/koy-dirizhira-tsenite-na-petrola

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща