Климатичните промени: Какви са перспективите за инвеститорите

Институционалните инвеститори все повече трябва да отчитат фактор „изменение на климата“ в процеса на вземане на решения

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
757
article picture alt description


Пенсионните системи на Обединеното кралство от няколко десетилетия твърдят, че трябва да се отчитат екологичните, социалните и управленските (ESG) фактори при вземането на инвестиционни решения – след което до голяма степен продължават да инвестират независимо от тези фактори. Посоката е вярна, но липсва фокус и инерцията пречи на усилията да се използват инвестираните трилиони за борба с изменението на климата.

Попечителите на пенсионните схеми в Обединеното кралство са отговорни да минимизират рисково ориентираните доходи за членовете на схемата и, теоретично, са лично финансово отговорни за загубите от неразумни решения. В исторически план това е получило предивства спрямо всички други съображения.

Официалната гледна точка сега е, че изменението на климата представлява съществен риск за спестяването при дългосрочна пенсионна схема. До 1 октомври 2019 г. почти всички професионални пенсионни фондове в Обединеното кралство ще трябва да документират своя подход към факторите на ESG и да публикуват своите декларации за инвестиционните принципи (SIP), като се обърне специално внимание на климатичните промени. В резултат попечителите, които досега са били притеснени единствено за доверителните си задължения, сега ще трябва да бъдат загрижени и относно подхода си към изменението на климата.

Отговорното инвестиране е налагаща се тенденция през последното десетилетие; възникнаха многобройни организации - от ShareAction на Великобритания до международната ClimateAction100 +, която има повече от 320 членове, контролиращи колективно $ 33 trn. Понастоящем има 2372 подписали принципите на ООН за отговорна инвестиция, представляващи активи под управление (АУ) от 86.3 трилиона долара (виж графиката).

"Виждаме редица големи институционални инвеститори, които поставят ограничения върху това къде ще инвестират, което започва да оказва влияние върху това откъде ще дойде капиталът и дали ще окаже натиск върху традиционните петролни и газови компании да започнат да се адаптират", казва Крис Мидгли, ръководител на компанията по анализи в информационната компания S&P Global Platts.

Управителите на активи със сигурност са взели под внимание тези тенденции. Каролайн Ескот, която се занимава с инвестиционната и управленската политика в пенсионно-осигурителната асоциация (PLSA), отбелязва, че половината от изложителите на годишна инвестиционна конференция на организацията в Единбург са избрали ESG за основно послание и това се очертава като темата, предизвикваща най-голям интерес сред анкетираните делегати."Харесваме го или не ... ясно е, че 2019 е годината, в която ESG най-накрая стана мейнстрийм", казва тя.

Практическо изпълнение

Въпреки че повечето фондове биха искали да окажат положително въздействие, прилагането на тази политика далеч не е просто или без разходи. В зависимост от гледната точка, много от акциите на на FTSE 100 биха могли да пострадат от етичните правила, компаниите за военното оборудване (BAE Systems, Rolls Royce), от тези за хазарта (Flutter Entertainment) до тютюневите концерни (British American Tobacco) и алкохолните производители (Diagio и други).

Три от първите пет британски фирми по пазарна капитализация имат интереси в секторите петрол и газ- Shell, BP и BHP. И нещо особено важно за пенсионните системи - Shell плаща най-големите дивиденти. Инвеститорите не биха могли да се надяват да запазят балансиран портфейл, ако премахнат от него широки части на икономиката.

Малко пенсионни системи заемат крайната позиция, като налагат обща забрана за инвестиране в определени компании или сектори. "Повечето институционални инвеститори имат много по-усъвършенстван подход", казва Сандра Карлайл, старши отговорен инвестиционен специалист в HSBC Global Asset Management. Понякога клиентите се чувстват под натиск - особено университетските дарения, ако участниците имат отношение към изменението на климата - но когато обясняваме последиците от оттеглянето, те решават да изберат този рисков портфейл, който би нарушил техните задължения да минимизират рисковете. " Според Сандра Карлайл пенсионните системи все повече се отдалечават от активно управляваните фондове към пасивно управляваните с по-ниски разходи.

Пасивното управление все пак има граници. Дори и най-големият петролен специалист със сигурност щеше да се ангажира с Blackrock или Vanguard, с AuM от $ 6.5  trn и $ 5.2  trn съответно. "Ако казвате, че като собственик сте загрижени, че изменението на климата подкопава възвращаемостта, те ще се ангажират," казва Карлайл. "Те уважават факта, че сте инвестирали капитал. Те могат с уважение да не се съгласят, но е много необичайно да откажат."

Мениджърите на активи могат също да свият политиката си в AGMs на компанията, в зависимост от съгласието на инвеститорите. Липсата на публичност, независимо дали е оправдана или не, може също да причини значителни щети на репутацията и да привлече вниманието на протестиращите.

"Преди няколко години големите производители на петрол и газ опитваха да се защитят с отговори, които неглижираха проблема“, казва Карлайл. "Това се е променило. Промените в климата са реални, правителствата реагират и потребителското поведение се променя. Климатичната извънредна ситуация прави много по-трудно за компаниите да отговарят на поставените въпроси."

Тя отбелязва, че регулирането все повече налага действия и инициативи, като например работната група по свързаните с климата финансови оповестявания (TCFD) осигурява рамка за докладване.

Пасивните пари вече не могат да се приемат за даденост, тъй като изключването става много по-лесно. На 3 юли Лондонската фондова борса промени своята класификационна система: производителите на петрол и газ станаха невъзобновяема енергия, а алтернативната енергия стана възобновяема енергия. Една фина промяна, може би, но тя измества възприятието за това, което се смята за мейнстрийм, и улеснява изключването - независимо от тънкостите на енергийния микс на компанията. Тези класификации също така отразяват институционални инвестиционни решения, като например кои компании ще бъдат засегнати от решението от 2017 г. Norges Bank да намали с $ 1 tn  запасите от нефт и газ.

Правилна цел

Друг проблем за инвеститорите е правилното определяне на целите. Индустриалните процеси от всякакъв вид неизбежно влияят върху околната среда. Нефтените и газовите компании могат да бъдат отговорни за добива на ресурси, но авиокомпаниите, производителите на цимент и потребителите, които шофират коли и затоплят къщи, вземат окончателното решение за освобождаване на CO2.

Освен това въглеводородното производство не изчезва, дори ако голяма нефтена компания се откаже от добива - само отстъпва място на друга компания, която може би не е под същото ниво на натиск или контрол. "Има ефект на водно легло - той се появява там, където има най-ниско ниво на управление," казва Мидгли. "Трябва да внимаваме за непредвидените последици. Има смисъл да се извършва и огласява контролът върху тези активи при големите петролни и газови компании, които се държат отговорни по високи стандарти и имат най-добрата технология."

Правното управление и управлението на общите инвестиции (LGIM), при което AuM надвишава 1 тона, стартира нов подход през 2016 г. в отговор на Парижкото споразумение от COP21 и докладва второто си годишно заключение през юни. Тя идентифицира шест сектора за специално внимание: петрол и газ, минно дело, електроснабдителни предприятия, автомобилни производители и, може би по-изненадващо, търговци на дребно и финансови услуги.

Тези организации не са заинтересовани от морални преценки относно общите емисии на CO2, а вместо това използват влиянието си, за да настояват за прозрачност и разпространяват най-добрите практики. Оттеглянето е последна мярка и диалогът продължава дори след като се случи.

„Ние я наричаме ангажимент с последствия, които имат резултати и въздействие“, казва Мериям Оми, ръководител на стратегията за устойчивост и отговорна инвестиция в LGIM. "Ние не сме [заинтересовани] да имаме перманентен диалог.. Това е огромен проблем, който изисква спешни действия - нямаме 10 или 20 години."

През тази година се стигна до там ExxonMobil да стане кандидат за изключване от листата на големите финансови инвеститори и фондоме, тъй като не отговаряше на ключовите минимални изисквания на LGIM за отчитане на емисиите и целите. Тя не се ангажира с цели за цялата компания за така наречените емисии от обхвата 1 и 2 (от преките дейности и продадени продукти) или да разкрие емисиите от обхват 3 (непреки емисии от дейностите нагоре и надолу по веригата). Други четири нови компании бяха продадени: Hormel Foods, Корейската електрическа корпорация, Kroger и Metlife се присъединиха към China Construction Bank, Rosneft, Japan Post Holdings, Subaru, Loblaw и Sysco Corporation.

Американският независим Occidental беше възстановен в инвестиционния списък след подобрения, на пръв поглед изненадващо, като се има предвид огромното придобиване на Anadarko и неговите ресурси. Компанията се възползва от „промяната в ангажираността, подкрепена от осезаеми действия“, тъй като тя ще разкрие обхват 3 и ще обяви цели за обхват 1 и 2.

"Енергийната интензивност ще бъде едно от най-важните неща, които се измерват компаниите," казва Платс Миджли. "Светът признава, че имаме нужда от въглеводороди - въпросът е да покажем, че компаниите произвеждат толкова отговорно, колкото е във възможностите им. BP и Equinor се открояват, като се ангажират да да подобри енергийната си ефективност. Equinor говори за намаляване на интензивността на производството си с 50% Това ще бъде основният показател, който инвеститорите и активистите ще търсят. "

Карлайл от HSBC е съгласен, че институционалните инвеститори могат да проникнат в бизнеса много повече, тъй като знаят много по-оперативни детайли." Той не е склонен да "извади компании от портфейла", тъй като "нямаме кристална топка", за да предскажем как ще се осъществи нисковъглеродният преход. "Всеки сценарий, който сме моделирали, показва, че не минава по пътя на продажбата / изключването, тъй като е много трудно да се предскажат победителите и губещите. Може да искате да инвестирате в тежък емитер, ако е евтин и има интересни активи, които могат да бъдат прехвърлени към о-устойчиви - ще има възможност за оползотворяване.

Енергиен преход

Управляващите активи и инвеститорите обикновено не тласкат големите производители на нефт и газ към възобновяема енергия. LGIM заяви, че "това не означава непременно, че тези компании трябва да се преоткриват като компании за възобновяема енергия". Вместо това той "би приветствал стратегия за дисциплинирано разпределение на капитала, която е подходяща за ерата на растеж".

"Изглежда има презумпция, че големият петролен сектор трябва да води прехода от въглеводороди към възобновяема енергия", казва Дейвид Хюит, анализатор на петролни и газови проучвания в банка Macquarie. "Оспорвам това. Не съм убеден, че голямото петролно лоби е подходящото за лидер на тази тенденция."

За да бъде диверсификацията успешна, той твърди, че както управителният съвет, така и висшето ръководство трябва да включват представители на новия бизнес. Например компания нагоре по веригата, с борд, в който доминират геолози и геофизици (или фирма от химически инженери), е малко вероятно да посвети достатъчно внимание на слънчевата или вятърната енергия, за да я направи успешна. Опитите на големите петролни производители да се дистанцират от въглеводороди не са много успешни, добавя той. "Историята на диверсификацията е доста бедна."

Хюит казва, че уменията при добива и транспортирането на петрол могат лесно да бъдат приложени към газ, но не и към възобновяеми източници. "Не съм убеден, че трябва да се движите отвъд газта. Мога да разбера участие на такива компании, които нагоре по веригата участват при стимулирането на нови пазари на втечнен природен газ - при интегрирания подход за веригата на стойността на Shell, BP и Total включването и на вятърната и слънчевата енергия са логичен ход.

Macquarie установи, че средната възвръщаемост в Северна Америка на сушата е 33%. За сравнение, слънчевата (PV) и вятърната енергия - на сушата или в морето и в развитите или нововъзникващите пазари - произвежда възвръщаемост между 5% и 8.7%. "Ако вярвате в тези цифри", казва той, "големите ресурсни компании трябва да останат [в петрола и нефтохимията]."

Според Macquarie има голямо разминаване в мненията. "Америка не се интересува от енергийния  преход, а в Европа има голямо разделение", казва Хюит. Нейният анализ води до съвсем различен резултат спрямо този на LGIM. При него има по-добри перспективи за ExxonMobil, Shell, Total, OMV, Galp и Repsol и неутрални перспективи за BP, Chevron, Eni, Equinor и Petrobras.

Platts 'Midgley е по-убеден в пригодността на петролните компании за възобновяеми енергийни източници. Той добавя, че биогоривата от второ поколение ще се нуждаят от технологии като хидролиза, петролните рафинерии могат да бъдат преобразувани в биорафинерии, а производството на водород от газа ще се нуждае от оползотворяване и съхранение на въглерода.

Повечето петролни и газови компании инвестират между 5% и 10% капиталовложения във възобновяеми източници и по-голямата част от традиционните дейности. "Част от това е просто добър бизнес, някои от тях са резултат от натиска на инвеститорите", казва Мидгли. "Възобновяемите енергийни източници правят много ниски печалби и намаляват възвръщаемостта на акционерите. Отнема време, за да развият здравословни нива на възвръщаемост и трябва да инвестирате, за да постигнете мащаб,  започвайки с малко и изграждайки способности. "

Енергийният анализатор на Macquarie Кийгън Крюгер предполага, че подходът на големия взрив може да е по-добър. "Ако нефтена и газова компания е сериозна по отношение на вятъра в открито море и иска мащаб, тя трябва просто да построи проект за 10GW в средата на Северно море ... и да покаже своята способност да управляват строителния риск. Те ясно знаят как да го направят. Това би било начин да се получи достъп до сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща