Какво да правим с „Марица-изток“?

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
5088
article picture alt description

Боян Рашев пред сп. Forbes

В началото на месец май цените на въглеродните квоти стабилно надхвърлиха 50 евро/тон.  Политиката на Европа е ясна – Зелената сделка предполага те да се увеличават. Спекулантите, разбира се, се възползват от този подарък под формата на вид гарантирана печалба. В резултат имаме абсолютно непоносима тежест за всички въглищни ТЕЦ в ЕС, но най-вече за лигнитните – те няма как да избегнат огромни загуби с всеки киловатчас произведена енергия. Комплексът „Марица-изток“, енергийният център на България, е обречен.

Активисти и лобисти заливат медиите с всевъзможни „решения“ – от покриване на полето със слънчеви панели, през газификация на въглищата, нискотемпературни геотермални централи до малки модулни ядрени реактори. Общото между тях е, че са доста нереалистични в краткосрочен план, а и няма да свършат нужната работа – осигуряване на изобилна, надеждна и евтина енергия във всякакви условия. След поне десет години може да се мисли за комбинация от ВЕИ, ядрена енергия и водород, но ние имаме нужда от работещи опции днес. Какви са те?

Преминаването на централите към природен газ е първата очевидна и не чак толкова скъпа алтернатива. Изисква изграждане на тръбата от Гърция и газопровод с голям капацитет от Стара Загора. После ТЕЦ трябва да инвестират в напълно нови блокове – наличните няма как да бъдат конвертирани. Някои все пак могат да бъдат захранвани с биомаса и/или отпадъци, макар че последното гориво реално не би могло да пробие публичната стигма. Точно това се случва в гигантски мащаб в Западна Европа през XXI век. Затова Германия се нуждае толкова отчаяно от „Северен поток 2“ и е готова дори да създаде конфликт в рамките на НАТО, за да го има. Затова Западна Европа се превърна в огромен вносител и на биомаса от целия свят, систематично унищожавайки гори най-вече в Източна Европа и Северна Америка.

Предимствата са ясни. ТЕЦ в комплекса ще оцелеят и ще произвеждат чиста енергия, без която нищо не може да функционира. Мините обаче ще затворят, а заетостта в централите ще спадне в пъти – регионът ще обеднее. Забравяме за предвидимост на цената и енергийна независимост на страната – ще бъдем изцяло зависими от внос на газ, което автоматично означава две неща. Първо, цените на тока ще се изменят в много широки граници в зависимост от международните цени на газа. Второ, нужните количества така или иначе могат да бъдат доставени преди всичко от „Газпром“.

Вторият вариант е малко по-екзотичен: Изграждане на система за улавяне и съхранение на въглерод (УСВ) в земните недра някъде в Югоизточна България. При такива цени на въглеродните квоти сметките излизат при улавяне на около 60-70% от емисиите на комплекса. Инвестицията би била много голяма – от порядъка на около 3 милиарда евро – но ще гарантира както запазване на добива от мините, така и работните места в ТЕЦ. По-важното – страната ще запази енергийната си сигурност и независимост, а цената на тока ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университети по предпроектно проучване, което да покаже доколко всичко това е изпълнимо. На мен лично ми е трудно да преценя – по света все още няма толкова големи функциониращи инсталации от такъв тип.    

И двата варианта обаче със сигурност са неизпълними без ясни гаранции за осигуряване на публично финансиране за нужните инвестиции и/или за изкупуване на произведената енергия и механизми за заплащане на надежден капацитет в дългосрочен план. За съжаление българската държава и Европейската комисия продължават да играят тенис по темата без изгледи за краен резултат – подхвърлят си различни предложения и аргументи, но до решения не се стига. Това е убийствено за енергетиката, а оттам – и за цялата ни икономика. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ е в технически фалит, а двата големи частни ТЕЦ ще оцелеят само до изтичане на договорите, според които държавата заплаща цената на емисиите им. После ще стане или страшно скъпо, или просто тъмно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща