Икономиката на еврозоната е близо до стабилизиране

Икономиката на 19-те от валутния съюз се представя много по-добре от очакваното този месец, макар все пак леко да се е свила, показва изследване на консултантската компания IHS Markit

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
515
article picture alt description

Икономиката на еврозоната се представя много по-добре от очакваното този месец, макар все пак леко да се е свила. Втората вълна на коронакризата и новите ограничителни мерки са имали по-слабо влияние от наложените по-рано през годината. Това показват резултатите от изследване на консултантската компания IHS Markit сред мениджърите по доставките, съобщи БТА, позовавайки се на „Ройтерс“.

Промишлените производители отчитат силен растеж, подхранван от засилването на износа и силното представяне на Германия. Секторът на услугите обаче продължава да отчита спад на фона на продължаващите ограничения върху социалния живот.

Предварителният индекс на мениджърите по доставките на Markit, приеман за добър показател за икономическото здраве, е нараснал до 49,8 пункта през декември спрямо 45,3 пункта през ноември. Той обаче остава под прага от 50 пункта, разделящ растеж от спад.

Анкета на „Ройтерс“ прогнозира много по-леко увеличаване на показателя до 45,8 пункта.

Данните сочат, че икономиката е близо до стабилизиране, след като през ноември отново бе в тежък спад на фона на подновените ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Маркит.

Индексът на мениджърите по доставките за сектора на услугите, който е доминиращ в блока, е нараснал до 47,3 пункта спрямо 41,7 пункта, надминавайки всички очаквания на експертите, анкетирани от Ройтерс, са скромно увеличение до 41,9 пункта.

На фона на продължаващия спад в активността и вероятността ограниченията да останат в сила още известно време компаниите за услуги отново са намалили служителите си този месец - тенденция, която се отчита откакто Европа започна да усеща пълната сила на пандемията през март.

Индексът на заетостта е бил на ниво 49,4 пункта, което все пак е по-добро от равнището от 48,2 пункта през октомври.

Заводите са по-слабо засегнати от ограничителните мерки, тъй като много от тях останаха отворени. Индексът на мениджърите по доставките за промишлеността в скочил до 55,5 пункта спрямо октомврийското ниво от 53,8 пункта. Това е най-високото равнище от май 2018 година и също надминава очакванията на анализаторите за повишение до 53 пункта.

Надеждите, че ваксините срещу коронавируса ще позволят известно връщане към нормалността, са засилили оптимизма до най-високото ниво от април насам.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща