Изкопаемите горива няма да се финансират от Фонда за справедлив преход, но вратичката за газа остава

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
855
article picture alt description

Европейският парламент постигна временно споразумение с държавите-членки на ЕС, според което изкопаемите горива се премахват Фонда за справедлив преход на ЕС, но намират път обратно във финансирането на регионалното развитие на ЕС до 2025 г.

Решението беше взето след напрегнати преговори - това, което един източник определи като „влакче в увеселителен парк“ - стигна до върха по два ключови въпроса: включването на изкопаемия природен газ и включването на „климатични условия“ в условията за финансиране на даден проект.

Euractiv припомня, че през март 2019 г. Европейският парламент гласува за изключване на изкопаемия природен газ от Европейския фонд за регионално развитие, но го остави с известни ограничения във Фонда за справедлив преход през септември 2020 г.

Междувременно държавите-членки на ЕС в Съвета на министрите се съгласиха да изключат изкопаемия природен газ от Фонда за справедлив преход през юни, но ограничиха общите инвестиции до 1% за синьото гориво в регионалния фонд за развитие.

Германското председателство на ЕС направи компромис, като събра двата фонда като пакет, а проектите за природен газ ще получават пари само от регионалния фонд за развитие - и то при строги условия.

Въглищата и петролът няма да получат никакво финансиране, а извеждането от експлоатация или изграждането на атомни електроцентрали няма да бъдат подпомагани от Фонда за справедлив преход.

„Това споразумение довежда Европа до климатичните амбиции на нейния„ Зелен пакт “, в съответствие с Парижкото споразумение. Изключването на газ и всички изкопаеми горива е истинска победа, която ще гарантира добродетелни инвестиции от екологична гледна точка “, каза Younous Omarjee, председател на Комисията за регионално развитие.

„Регламентите, които финализирахме през последните две седмици за политиката на сближаване, над 400 милиарда евро, го превръщат в ключовия камък на Зелената сделка. Това беше интензивна битка, с която можем да се гордеем “, добави той.

Решението обаче беше изложено на риск в сряда, когато евродепутати от зависими от въглищата страни се опитаха да се върнат към сделката и да включат изкопаемите горива в Фонда за справедлив преход, според източници, запознати с преговорите. Комисията също трябваше да изготви нов проект за централното топлоснабдяване след опит за заобикаляне на забраната за газ с изключение на централното отопление заради ниските му въглеродни емисии.

Комисията преформулира това, за да включи само топлофикация от възобновяеми източници, но без условия за устойчивост, оставяйки отворена вратата за неустойчива биомаса, заяви източник, запознат с проектодокумента.

Друг спорен въпрос в преговорите беше около климатичните условия, предложение, представено от Парламента и съгласувано по принцип от Съвета. Това би означавало, че финансирането е свързано с това, че държавите-членки се ангажират официално с нетната нулева цел на ЕС за 2050 г. за беземисионна икономика, като само 50% от националното разпределение на финансирането ще е на разположение за страни, които не са поели ангажимент за въвеждане на въглеродна неутралност.

„Европейският парламент даде силен политически сигнал: трябва да се обърне внимание на социалното, икономическото и екологичното въздействие на енергийния преход в най-засегнатите региони. Предприехме прагматичен подход, който ще ни позволи да преминем към нова зелена ера, без да оставяме никого назад“, каза Манолис Кефалогианис, докладчик от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Фондът за справедлив преход на стойност 17,5 милиарда евро действа за намаляване на социалното въздействие и подпомага регионите в прехода към климатична неутралност до 2050 г.  Микропредприятията, университетите и публичните изследователски институции вече ще отговарят на условията за финансиране, като на разположение ще бъде и финансиране за възобновяеми енергийни източници, технологии за съхранение на енергия, енергийна ефективност и базирано на възобновяеми източници централно отопление и умна и устойчива местна мобилност.

Финансиране на природен газ ще е при строги условия

Според новия фонд за регионално развитие парите все още са на разположение за природния газ, но трябва да отговарят на критериите за таксономия, за да не се нанася значителна вреда на природата. Това ще рече, че вредните емисии трябва да са по-ниски от 270gCO2e / KWh. Финансирането ще бъде насочено към зависими от въглища региони и ще бъде спряно след 2025 г. В рамките на предишния фонд за регионално развитие държавите-членки успяха да използват финансиране за инвестиции в изкопаем природен газ.

Проучване през април установи, че 940 милиона евро от регионалния фонд за развитие и Кохезионният фонд отиват за подкрепа на инфраструктурата за изкопаеми горива в България, Гърция, Литва, Латвия, Полша и Румъния. Сега финансирането ще бъде много по-ограничено.

Само 1% от общите 200 милиарда евро ще отговарят на условията за подпомагане на изкопаеми горива и тавани за инвестиции, предложени от централизираната група на Парламента Renew Europe миналата седмица, ще означава, че са налични различни нива на финансиране. Те ще са според зависимостта на страната от потреблението на изкопаеми горива и брутния национален доход на глава от населението .

„Това е важно решение, което потвърждава доверието в Европа да стане първият климатично неутрален континент най-късно до 2050 г., като същевременно се намери пътят, по който преминават всички страни и територии“, каза Паскал Канфин.

Европейската комисия разглежда газа като преходно гориво, което може да помогне на страни като Полша да премахнат въглищата по-бързо. Природозащитниците обаче казват, че газът не трябва да бъде част от зеления преход и предупредиха, че включването му в регионалния фонд за развитие рискува да създаде блокирани активи. Сега се очаква Парламентът и Съветът да одобрят съдържанието на споразумението с окончателния тест, който се очаква в началото на следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща