Зеленият водород може да се развива, при равна конкуренция с другите

Лидерите в индустрията са уверени, че търсенето в най-напредналите страни ще процъфтява, стига правителствата да улесняват лоялната конкуренция

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1955
article picture alt description

Зеленият водород може да се утвърди като доминиращ в енергийния сектор без необходимост от държавни субсидии - стига да има равни условия с конкуриращи се други беземисионни източници. Това заявиха лидерите в индустрията по време на глобалната конференция CeraWeek, цитирани от Hydrogen Economist.

Развитото световно население, което е все по-фокусирано върху безвъглеродната енергетика, ще бъде готово да плаща премията, свързана със зеления водород, докато се създават икономии от мащаба, смята Сейфи Гасеми, председател, президент и главен изпълнителен директор на Air Products & Chemicals.

Потребителското търсене бързо се насочва към устойчиви продукти, като хората са все по-готови да плащат повече за зелени продукти, от биологични храни до билети за круизни кораби, които няма въглероден отпечатък, отбеляза той.

Популярното мнение, особено сред младите е, е че това е много по-важно от правителствените политики. „Не вярвам много в държавните субсидии и всичко това. Тези неща идват и си отиват “, каза той, отбелязвайки, че тези политики често водят до „дребни проекти“ за около 10-20 т / год. „Тези проекти са са нищо, те не успяват дори да се усетят на пазара“.

Газеми вижда отношението към зеления водород в различни географски групи с Европа и някои щати като Калифорния, които водят технологичния напредък. „Хората просто искат да премахнат въглеводородите и затова ще се фокусират върху зеления водород“, казва той, отбелязвайки, че ще има търсене на син водород в следващия политико-географски транш. В останалата част на света все още ще се търси и сивия водород (произведен по конвенционален способ с отделяне на вредни емисии).

Хетерогенно търсене

Азия може би представя най-ясния пример за това как се развиват нагласите към създаването и използването на водород. Търсенето на различните видове водород е „доста хетерогенно“ в региона, отбеляза Йохен Айкхолт, член на изпълнителния съвет на Siemens Energy. От една страна има държави, които инсталират нови централи, работещи с въглища - което показва липса на желание да се плати зеления данък за подкрепа. Докато има и „перспективни икономики и общества“ като Япония и Сингапур. „За нас светът е разнороден (в Азия). Виждаме огромно търсене.

[Дори] в може би по-консервативните страни и общества, където въглищата все още се използват, всъщност виждаме признаци за промяна в тенденцията и за все по-голямо използване на водород “, казва той. И това търсене е в още в по-светлите цветове - син или зелен водород.“

Айкхолт отбеляза, че има „огромен брой проекти, които се разработват и подкрепят от Европейския съюз“ като се забелязва и сериозно „развитие към тези нови технологии“.

„Синият водород, ние вярваме, ще играе голяма роля ... Зеленият водород, от наша гледна точка, ще се използва при промишлени проекти на различни нива, (и) наистина следва крива на експоненциален растеж.“

На равни начала

Правителствата подкрепят все повече с идеите си водородната индустриясс, тъй като има малко пътища за изпълнение на целите за беземисионна икономика без него. Водородът позволява по-голямо проникване на възобновяеми енергийни източници в енергийния микс, тъй като може да съхранява излишната енергия за неопределено време и следователно да управлява прекъсванията в производството. „Всички експерти осъзнават, че няма начин наистина да се достигне беземисионна енергетика без начин за съхранение на възобновяема енергия за дълги периоди от време.

„Това е истинската роля, която водородът ще изиграе по време  на енергийният преход“, заяви Пол Браунинг, главен изпълнителен директор на Mitsubishi Power Americas. Установяването на използването на зелен водород в производството на електроенергия трябва да бъде първата стъпка, тъй като задължително включва огромния мащаб, който би помогнал за намаляване на разходите за други приложения.

Установяването на използването на зелен водород в производството на електроенергия трябва да бъде първата стъпка, тъй като задължително включва огромния мащаб, който би помогнал за намаляване на разходите за други приложения. Прилагането на зеления водород като гориво според нас е на второ място.

„Причината е, че енергийният сектор ще изгради необходимата инфраструктура и ще започне промишлени проекти за производство на водород чрез електролиза до такава степен, че цената на зеления водород да намалее достатъчно. Така той ще започне да става достатъчен и достъпен евтин източник, за да бъде гориво.“

Браунинг призова правителствата да реформират остарелите политики, за да създадат равни условия за зеления водород, което след това ще улесни създаването на свързана инфраструктура. Например американските данъчни закони предоставят самостоятелен кредит за съхранение на енергия, свързано с електроцентрала, но проектът на Mitsubishi в Делта, Юта, ще бъде най-големият проект за съхранение на енергия в света, със 150 000 MWh. А „това е достатъчно за подкрепа на цялата електропреносна мрежа, а не индивидуален [енергиен] проект “.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща