Зелената европейска сделка – пир по време на чума?

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1271
article picture alt description

Инж. Щерьо Щерев, енергиен експерт

Предвижданата от авторитетните, икономически анализатори криза настъпи по неочакван начин. Един грипоподобен вирус Ковид-19, но много по-опасен и непрекъснато мутиращ, се разпространи за кратко време от Китай по целия свят. Той парализира многогодишния икономически подем в най-многолюдната държава, поразява и останалите национални икономики на заразени и незаразени държави в света. Засегнати са основни отрасли на промишлеността, транспорта, търговията, туризма. Рязко спадна търсенето и потреблението на нефт, природен газ и въглища, които са основни експортни продукти на редица страни от Близкия Изток, Централна Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в т. ч. Русия и САЩ. Плануваните приходи за 2020 година на засегнатите страни няма да се реализират. Отварят се огромни дефицити в националните бюджети. Загубите в световен мащаб по предварителни разчети възлизат на трилиони долари. Колко ще продължи, кога и как ще приключи така стартиралата световна, икономическа криза, никой анализатор не може да прогнозира. На първо време тя зависи от овладяването на пандемията от Ковид-19.

В тази критична икономическа обстановка да се агитира за реализиране на Европейската зелена сделка е непростимо безотговорно. Да се пледира за ускорено ликвидиране на ефективно работещи, елeктро-производствени мощности на базата на местни, изкопаеми, енергийни ресурси е повече от злонамерено спрямо народите от европейската общност. Замяната им с така наречените ниско въглеродни енергийни източници ще струва над 1 трилион евро. Това престъпно пилеене на пари, които не са в наличност, не може да се оправдава с мнимата борба срещу климатичните промени. Това е пир по време на чума.

Научно е доказано, че климатичните промени не се дължат на емисиите на въглеродния диоксид /СО2/. Климатичните цикли на Земята са продукт на периодични, геотектонски процеси, както и на процеси от близкия и безкрайния Космос, които излъчват мощни радиационни, електромагнитни лъчения,  гравитационни и други сили. Заредени частици с висока енергия навлизат в земната магнитосфера, която обгръща цялата планета и ни пази от слънчевата и космическата радиации, както и от други опасни влияния от Космоса. Тя е като защитен екран, филтър и сепаратор на корпускулярната радиация. Ако земното магнитно поле отслабне, то ще се увеличи количеството на космическа и слънчева радиации, които достигат до земната повърхност и ще предизвика повишаване на температурата й. Тези цикли са периодични и са доказани от палеоклиматологията. Те не се причиняват от набеденият СО2, който е необходим на зелената природа, както кислородът на целия животински свят.      

Зелени илюзии

Ръководителите на централно- и източноевропейските страни, чиито базови електроенергийни мощности са на въглища и торф, трябва да се обединят и да убедят председателя на Европейския съвет-Шарл Мишел, да се откаже от ирационалните си зелени илюзии, в противен случай да се свали доверието към него. Квотният пазар на въглеродни емисии трябва да се отмени, тъй като неоправдано оскъпява необходимата електрическа енергия за възстановяване и развитие на европейските промишленост и икономика. Европейските лидери трябва да се приземят и да осъзнаят настоящите проблеми, а те са много сериозни. На първо място е ограничаването и ликвидирането на епидемията от Ковид-19 и последиците от нея.

Необходими са значителни финансови средства за укрепване на здравеопазването в европейски мащаб, защото няма никакви гаранции срещу рецидив на епидемично разпространение на други подобни и по-опасни вируси. Следва бързо излизане от икономическата криза и възстановяване на промишлеността, за да се запазят възможно максимален брой работни места и преодоляване на социалното неравенство в общността. За това са необходими огромни финансови средства. Кохезионните фондове за образование и наука, земеделие и транспорт следва да се увеличат и целево оползотворят. Не на последно място е надвисналата миграционна вълна, която заплашва като цунами да помете не само граничните страни като България, Гърция и Италия, но и цяла Европа. Необходими са огромни финансови средства, които да се инвестират превантивно в страните източници на мигранти. За набирането на тези средства трябва да се мобилизират и възможностите на ООН. Европа не бива да бъде оставена сама да се бори с мигрантското нашествие. Споделена вина за войните в Близкия Изток и Африка и за икономическата изостаналост на страните от тези региони носят всички икономически развити страни в света.

Справедливостта изисква всички да споделят финансовата тежест за омиротворяване и икономическо възстановяване на тези страни, за да се задържи населението им по родните си места.

Целеви финансови средства са необходими за обновяване и възстановяване на горския фонд, както в национален, европейски така и в планетарен план. Горите са белите дробове на планетата. Те абсорбират и разграждат СО2, като превръщат въглерода трайно в биологична маса и ценна дървесина, а кислородът връщат обратно в атмосферата. Те са източник на питейна вода и осигуряват местообитания за увеличаване популацията на много видове диви животни, които са на изчезване.

Какво следва за нас?

Да се върнем в България. Нашата страна разполага с ограничени природни и финансови ресурси, което задължава политическото й ръководство много внимателно да ги оценява и оползотворява в интерес на развитието на промишлеността и икономическия просперитет.

Временното намаление на търсенето и потреблението на природен газ и европейската спогодба с Русия допринесоха за значително сваляне на цената му и в България от месец април т.г. Ако това е трайна тенденция, е целесъобразно да се газифицират домакинствата в цялата страна, като целево се свали цената на необходимата инфраструктура и връзки към домовете, както е в съседна Гърция – 700 евро на домакинство. Това, заедно с газифицирането на автотранспорта, ще допринесе реално за подобряване на качеството на въздуха в малките и големите селища у нас.

Да се изграждат фотоволтаични паркове в Тракия, Дунавската равнина, Добруджа и на горски терени е безотговорно. Превръщането на горски терени и особено на плодородните земи в пустинни полета, покрити с фотопанели на бетонни блокове, е повече от престъпление спрямо българския народ и бъдещите поколения, като се има предвид растящите нужди от хранителни продукти в световен мащаб. В недалечното минало плодовете и зеленчуците от тези полета заливаха не само българските пазари, но и тези в европейските страни и бившия Съветски съюз. Бяха търсени и изкупувани заради изключителните си вкусови качества. Българското селско стопанство и животновъдство захранваха със евтини суровини бързо развиващата се лека промишленост, която изнасяше продукцията си, както за Европа така и за Съветския съюз и далечния Изток. Българските консерви, трикотаж, вълнени платове и обувки бяха търсени на европейския и световните пазари. Млечни продукти, агнешко и птиче месо се изнасяха за арабските страни и Япония. За да се възстановят тези позиции на световните пазари и да се разкрият нови работни места, трябва да се инвестират много средства в земеделието и животновъдството не само от кохезионните фондове, но и от националния бюджет, както е във Франция.

Българските земеделие, животновъдство и лека промишленост са измъквали страната ни на три пъти след отоманското владичество от големи икономически кризи. За тях, както и за възстановяването на тежката промишленост, е необходима и евтина електрическа енергия, допълнителен гарант за изключителната конкурентна способност на продукцията им. Такъв източник е минно-енергийният комплекс „Марица-изток”. Отмяната на квотния пазар за емисиите на СО2 ще свали цената на електрическата енергия от комплекса с над 30%. За да не бъде обвиняван целият комплекс за замърсяването на околната среда, следва собственикът на „Брикел” АД да инвестира в преустройването му на природен газ, или в изграждането на сяроочистни съоръжения с КПД 97-98% и нови електрофилтри с КПД 99,9%, както са другите три ТЕЦ.

Фотоволтаичните панели могат да се инсталират на покривите на битовите и промишлените сгради, на  фасадите на сградите като декоративни панели, на покривите на отдалечени, единични вили. Но не трябва да се забравя, че все още няма ефективни технологии за рециклирането им. В тях са вложени редкоземни, скъпо струващи метали и силно отровни елементи, които изискват специален режим на складиране и охрана на излезлите от употреба панели!

Ветровите генераторни паркове също не са безвредни. Наземните такива в Германия са в криза, защото излъчват нискочестотни трептения, които увреждат нервната система. Жителите на селищата в близост до тях масово протестират. За това напоследък широко се рекламира изграждането на така наречените офшорни ветрови паркове, които са изнесени в крайбрежните води на Балтийско море. Не мога да си представя, че след като с лека ръка се допусна бетонирането на прекрасните дюни по цялото ни Черноморие, сега ще се разреши напълването на красивите черноморски заливи с метални пилони и въртящи се перки на тях. Тази гледка ще прогони не само чуждестранните, но и българските летовници

Многобройните хотели и ресторанти ще опустеят и ще останат паметници на глупостта и алчността. Доходоносният летен туризъм скоропостижно ще умре, а чайките и гларусите окончателно ще се преселят по бунищата край София и селищата в страната. Ако това е целта на радетелите на зелената европейска сделка, да продължат с безотговорната си пропаганда в полза на ветровите генераторни паркове. От политическите ни държавни ръководители се очаква отговорно, държавническо мислене и поведение. Вземаните решения, по горе разгледаните проблеми, трябва да са икономически обосновани в близка и по-далечна перспектива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща