Жана Величкова: Липсата на правила забавя по-масовото използване на рециклиран РЕТ в нови опаковки за храни

Нито бизнеса, нито потребителите трябва да заплашат неколкократно цената за ефективното управление на отпадъците.

Климат / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1058
article picture alt description

Разговаряме с Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България за предизвикателствата пред бутилиращата индустрия, която от 2025 г. ще трябва да влага минимум 25% рециклирана суровина от пластмаса в бутилките до 3 литра. Затова ще е особено важно да се постига по-голяма събираемост на чисти бутилки за рециклиране и влагането им обратно в производството. Един от механизмите е прилагане на депозитна система, която според Жана Величкова не може да съществува самостоятелно. Това може да се случи паралелно със системата за разделно събиране, която трябва да стане по -ефективна и да разшири обхвата си в цялата страна. Все още обаче няма ясни правила как ще се влага рециклиран материал в производството на нови опаковки, за да гарантира качеството и безопасността им в целия ЕС. Новите изисквания трябва да са свързани със сериозен контрол над т.н. "free riders", компании, които се опитват да заобикалят задълженията си.


Г-жо Величкова, в България в момента бизнесът плаща на организации по оползотворяване за рециклиране на отпадъците от опаковки, в които влизат и пластмасовите бутилки. Доволни ли сте от тази система?

Индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води от десетилетия инвестира усилия и финансови ресурси в комплекс от мерки, обхващайки всички аспекти на въздействие върху околната среда. В това влизат дейности за оптимално използване и опазване на природните ресурси, намаляване на генерирания отпадък и емисии CO2, повишаване рециклирането на отпадъците и тяхното оползотворяване. По отношение на изпълнението на разширената отговорност на производителя, бих искала да припомня, че именно нашите членове бяха сред първите компании, които през 2005 г. се организираха, за да осигурят разделното събиране и рециклирането на емитираните от тях опаковки. Днес цялата индустрия в сектора участва в колективните системи, представлявани от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

В годините след установяването на системата не само доказахме възможността да изпълняваме нормативно заложените цели, но и да повишаваме нивата на рециклиране на отпадъците. Освен финансово, с годишните си вноски към организациите, но и с решенията, които прилагаме за намаляване теглото на използваните първични опаковки и оптимизиране на вторичните, с еко дизайн и иновации за улесняване събирането на опаковките. Бизнесът създава поведенчески модели с личния пример на ниво компания и служители. Ние сме също така важна част от информационните кампании, насочени към засилване вниманието на потребителите и осъзнаване важната роля, която имат в постигането на общо споделяните цели.

Заложените цели за рециклиране на отпадъци от опаковки ежегодно се изпълняват от организациите за оползотворяване, независимо от проблемите, чието решаване системно се отлага и възпрепятства реализирането на пълния потенциал на системата. Системата за разделно събиране и рециклиране и нейните резултати са в пряка зависимост от колективните усилия на цялото общество. Не само новите нормативни цели и изисквания, но и нашите амбиции за пълна кръговост на използваните опаковки задължават цялото ни общество да повиши ефективността на системата и да я превърнем в такава със затворен цикъл. 

Бутилиращата индустрия ще бъде задължена да влага от 2025 г. най-малко 25% рециклирана пластмаса като средна стойност от всички PET бутилки в страната? Как ще се случва организацията с организациите по оползотворяване, за да получавате рециклиран ресурс за влагане?

Безалкохолната и бутилиращата вода индустрия напълно подкрепя амбициите за изграждане на кръгова икономика, включително по отношение на опаковките. Опаковките за напитки могат да бъдат изцяло кръгови и да играят централна роля в кръговата икономика: имат стойност, подлежат на рециклиране, събират се и се използват като рециклирано съдържание. Ние вярваме, че опаковката е ресурс, който не трябва да се губи. В този смисъл изискването на Директива 2019/904/ЕС за минимално рециклирано съдържание в бутилките за напитки от РЕТ до 3 литра е предизвикателство, но и инструмент, който да подпомогне усилията в реализирането на тази амбиция. То е предпоставка за детайлен преглед и отстраняване на съществуващите нормативни бариери, регулиране на безопасността на храните. Изискването подчерта важността на системно влаганите от водещите компании в бутилиращата индустрия инвестиции в нови технологии за рециклиране, както и необходимостта от допълнителен тласък чрез финансова подкрепа на компаниите за технологични иновации и прилагането им в производствени мащаби. Изискването за задължително рециклирано съдържание очерта и необходимостта от допълнителни усилия и стимули, които да ускорят развитието на пазара на вторични суровини, особено на тези с качества, позволяващи използването им за контакт с храни.  

Да изпълним 25% минимално рециклирано съдържание в опаковките

трябва да имаме суровина с подходящо качество и цена

За да изпълним изискването за 25 % минимално рециклирано съдържание в заложения кратък срок – от 2025 г., основополагащо условие е осигуряването на наличие на достатъчно количество рециклат (rPET) с подходящо качество и на достъпна цена. Това предпоставя необходимостта от реализиране на изключително висока събираемост на използваните опаковки в страната, тяхното рециклиране с подобрена ефективност и повторното им използване в кръгов модел. Всъщност и в момента РЕТ материала, от който са направени използваните от сектора бутилки е напълно рециклируем и най-търсен. Той се използва при производството на множество продукти. Нормативното изискване, поставено към индустрията за напитки предпоставя необходимостта от подкрепяща регулация, която да осигури на производителите на напитки приоритетен достъп до необходимия им висококачествен материал в съответните количества, без да се правят компромиси със стандартите за безопасност.

Безспорно системата за разделно събиране и рециклиране

трябва в кратки срокове да увеличи своята ефективност.

Това означава инфраструктурата за разделно събиране да бъде разширена, да бъде повишен и подобрен капацитета за рециклиране, вкл. чрез прилагането на нови и подобрени технологии. Това е свързано с увеличени инвестиции, подобрена организация. Тук е ролята и на производителите на напитки, и на организациите по оползотворяване, на рециклаторите и на останалите участници.  Ключово важно е и отговорното участие на населението и правилно изхвърляне на всички места, където се генерира отпадък - ресторанти, заведения за обществено хранене, търговски и административни обекти, обекти за отдих, забавления и туризъм и т.н. Не на последно място е важно прилагането на ефективен контролен механизъм, който да не толерира възможността от заобикаляне и неизпълнение на задълженията от част от бизнес операторите - т.н. “free riders”. Активното участие и изпълнението на ролята и ангажиментите от страна на всички заинтересовани страни, би ни дало преимуществото да постигнем не просто кръгови модели, но и да осигурим възможно най-ниския разход за това. Алтернативата е да търсим рециклиран материал на външни пазари, което би оскъпило допълнително произвежданите и потребяваните продукти. Нивата на доходи в страната и заделяният процент от тях като разход на домакинствата за храни спрямо останалите държави на ЕС, обосновават позицията ни да търсим и отстояваме най-разходно ефективни решения.

Всяка страна ще дължи вноски на ЕС за

каличествата нерециклирани отпадъци от опаковки

Не бива да забравяме също и новия източник на собствено финансиране на бюджета на ЕС, основан на допълнителни вноски от държавите-членки на база количествата нерециклирани отпадъци от опаковки от пластмаса – всички, не само тези от бутилки за напитки.

Каква част от фирмите в момента правят това, сега това е добра практика, но когато това се превърне в задължение какви ще са гаранциите за качество?

Добри практики, прилагани от индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води не липсват. Реализирани проекти в рамките на ЕС доказаха, че нашите опаковки могат да бъдат напълно кръгови - направени от 100% рециклиран материал, вкл. от такъв събран от морската среда. И в момента производителите на преформи, с които работят компаниите от сектора влагат рециклиран материал, но той е в значително по-малки количества от залаганите минимум 25% процента, за което има обективни причини – нормативни и пазарни.

Рецеклираният материал е в значително по-малки количества от залаганите минимум

25% процента, за което има обективни причини – нормативни и пазарни

Бих искала да обърна внимание, че с оглед осигуряването на безопасността на храните, използването на материали и предмети от пластмаси, които влизат в контакт с тях, както и на такива от рециклирана пластмаса се подчинява на определени с европейското законодателство – пряко приложими за всички държави членки правила.

По-специално, Регламент 282/2008/ЕС за използването на рециклирана пластмаса в производството на опаковки и други материали от пластмаса влизащи в контакт с храни, изисква прилаганите процеси за рециклиране да бъдат разрешени от ЕК.  Процесите на рециклиране трябва да отговарят на определени условия и тяхната безопасност и съответствие да бъде оценена от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Оторизация не се изисква само в случаите когато маномерите и изходните вещества са получени чрез химична деполимеризация (химическо рециклиране). Също когато рециклираните опаковки се произвеждат от неизползвани изрезки от производството на пластмаси или когато рециклираната пластмаса е под функционалната бариера, като при всички тях следва да бъдат спазени добрите производствени практики.

ЕК е натрупала повече от 9 години закъснение за оторизацията на заявените и оценени процеси на рециклиране,

позволяващи използването на по-високи проценти рециклат

Обезпокоени сме, че независимо от положителните становища на EFSA по извършените оценки за над 140 заявени за разрешение механични или хибридни процеси на рециклиране (почти всички от които за момента само за рециклиране на РЕТ) – по настоящем финален акт на разрешение от страна на ЕК все още не е приет. Натрупаното от ЕК повече от 9 години закъснение за оторизацията на заявените и оценени процеси на рециклиране, позволяващи използването на по-високи проценти рециклат, продължава да се явява сериозна бариера пред индустрията. Това забавяне възпрепятства по-масовото използване в значителен процент на рециклиран РЕТ в нови опаковки за храни. За обявяването на вложения процент все още няма регламент, респективно обобщаването на информацията  за използваните количествата рециклирана пластмаса в бутилките към момента е невъзможно.

Необходимо е държавата да заложи, включително в Плана за възстановяване,

изграждане на мощности за химическо рециклиране в страната

От друга страна химическото рециклиране, което осигурява идентични характеристики на рециклата с тези на първоначалния материал и може да обезпечи напълно кръгови опаковки за индустрията се развива усилено през последните години от пилотни проекти до изграждане на мощности, осигуряващи мащабно производство – в каквото вече се правят сериозни инвестиции в редица водещи държави от ЕС.  В този смисъл нашата Асоциация заяви и отстоява необходимостта държавата да обърне внимание на перспективността от изграждане на мощности за химическо рециклиране в страната, и да заложи, вкл. в Плана за възстановяване и устойчивост подкрепа за реализиране, за което виждаме публично-частното партньорство като най-удачна форма.

Много компании използват иновативни “super clean” технологии за

усъвършенствано рециклиране и произвеждат рециклиран материал (rPET)

Утвърдени компании производители и наши партньори по веригата на стойността на опаковките и членове на Асоциацията, отдавна започнаха да инвестират в оценените като безопасни от EFSA процеси и иновативни “super clean” технологии за усъвършенствано рециклиране и произвеждат рециклиран материал (rPET), който може да се влага в изключително високи количества за производството на нови бутилки.  Те продължават да развиват капацитетните си възможности. С оглед обаче на мащаба на инвестициите, висококачественият рециклиран материал  поддържа по-висока цена от първоначалния РЕТ. В условията на все още изграждащ се производствен потенциал се създават и допълнителни предпоставки за ценови натиск с оглед нарастващото търсене на наличните, но недостатъчни за масово използване от индустрията количества на Единния вътрешен пазар.

Ключово важно е и да бъде установена правна сигурност и дългосрочна перспектива, за което настояваме пред Европейските институции за приоритетна работа по изменения на регламентите за материалите и предметите за контакт с храни и за рециклираната пластмаса. Ние очакваме да бъдат запълнени идентифицираните празноти, вкл. създаване на механизми за подобряване обмяната на информация по веригата на доставки и улесняване на иновациите, за да могат да играят пълноценна роля в кръговата и зелена икономика. Ние подкрепяме доусъвършенстването на регулацията чрез включване на хоризонтални изисквания към вещества, които са в контакт с храни, към крайните изделия и тестове за миграция, както и към рециклираните материали за контакт с храни.

Ще са необходими чисти пластмасови бутилки, които да се използват повторно и в тази връзка е много важно да се приложи депозитната система в България? Какви са плюсовете и минусите за прилагането й в България?

Кръговата опаковка е предназначена да има рециклирано съдържание, да подлежи на рециклиране и да е възможно също така да се използва повторно. Следователно тя е част от кръговата икономика, където инфраструктурата за управление на отпадъците и тяхното рециклиране позволява тя да бъде масово събирана, рециклирана и използвана повторно.

Ефективно разделно събиране и добри депозитни системи

за ограничен вид опаковки реализират високи резултати

Ефективно функциониращите на принципа на установените в страната системи за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки, както и добре проектирани депозитни системи, които обаче се прилагат за ограничен вид опаковки, са доказали възможността си да реализират високи резултати и да осигурят затворен цикъл. И двете системи се считат и разглеждат равнопоставено в европейското законодателство с оглед на осигуряване прилагането на изискванията на Директивата 2019/904, като всяка държава избира и прилага тази, която е най-подходяща контекста на конкретните условия и с оглед оценените въздействия в екологичен, икономически и социален план.

В контекста на кръговия модел на опаковките от РЕТ за контакт с храни и в частност на бутилките за напитки, чистотата на събрания материал е ключова за когато става въпрос за прилагане на механични процеси за рециклиране. Безспорно в този смисъл депозитните системи имат преимущество, осигурявайки материал с по-висока чистота. Но механичното рециклиране не е единствената възможност като процес. Ограниченията за чистота и конкретен вид материал и опаковка не стоят пред химическото рециклиране, където на входа могат да се използват всякакви вторични суровини от пластмаса и което значително ще увеличи количеството налични материали и предмети от рециклирана пластмаса, вкл. rPET.

Установяването и функционирането на депозитна система

е съпътствано с много високи разходи

Поради ограничения си обхват депозитните системи не могат самостоятелно да обезпечат ефективното управление на отпадъците от всички потребителски опаковки, дори и на тези, използвани от индустрията за напитки, т.е. не могат да обезпечат самостоятелно постигането на заложените в законодателството цели за рециклиране. На практика не става въпрос за избор между две напълно заменяеми алтернативи, т.е. и двете системи ще трябва да функционират в паралел, отклонявайки определен вид опаковки от съдовете за разделно събиране.  В този смисъл системите за разделно събиране и рециклиране, които обхващат всички потребителски опаковки от материалните потоци - хартия, пластмаса, стъкло, метал и алуминий, а не избирателно селектирани, принципно се разглеждат като по-ефективни в дългосрочен план. Капиталовите инвестиции и оперативните разходи се разпределят върху много по-широка основа. Сложна като организация, установяването и функционирането на депозитна система е съпътствано с много високи разходи. Има и други ефекти, които налагат подробно обследване и оценка при взимане на решение, вкл. въздействието, което биха оказали върху развитието на каналите на търговия и дистрибуция, върху иновациите в опаковките и т.н.

Решение в подкрепа на използването на депозитна система трябва

да бъде обвързано с оценка на въздействието върху бизнеса и икономиката

Индустрията споделя разбирането, че решение в подкрепа на използването на депозитна система, вкл. при отчитане на възникващите в момента възможности за прилагане на иновативни подходи при нейното проектиране и елементи, следва да бъде взето на база обстойно актуално проучване на икономическите, социални и екологични ефекти в конкретните за страната условия. Подобно решение не може да бъде емоционално, а прагматично. Нашата принципна позиция е, че нововъведения/трансформации в системата за управление на отпадъците следва да бъдат обосновани и подкрепени от убедителна икономическа аргументация и гарантиране на  приемливо съотношение между разходи и постигнат екологичен ефект. А това означава също да бъде направена оценка на въздействието върху различните бизнеси и общо върху икономиката.

По Закона за управление на отпадъците тя може да се създава на доброволен принцип и по желание, бихте ли могли вие да бъдете инициатори в партньорство с големите вериги?

Националното ни законодателство напълно обосновано дава приоритет на бизнеса да инициира предложения както по отношение на доброволно прилагане на системи на принципа на депозита, но също и да генерира решения, които да доведат до повишаване ефективността на действащата в момента система за разделно събиране и рециклиране. Ние сме убедени, че успешни резултати при постигането на предизвикателните цели в областта на рециклирането и оползотворяването на отпадъците може да бъде постигнато само с подкрепата на бизнеса. Индустрията ни е амбицирана и ангажирана да продължим да бъдем в челните редици на създаването на затворени цикли и кръгово мислене.  За да се ускори постигането на нашите цели - до 2030 поне 90% от всички наши опаковки да бъдат събирани е необходимо системата за събиране и рециклиране на опаковките за напитки в страната да заработи в затворен цикъл и в тази връзка ще продължим активно да участваме в обследванията и оценките за възможните начини за постигането на кръговия модел.

Нито бизнеса ,нито потребителите не трябва да заплашат неколкократно цената за ефективното управление на отпадъците. Това потвърждава разбирането ни за необходимост от активен диалог между всички заинтересовани страни, обследване на всички възможности и търсенето на най-разходно ефективни решения.

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща