Експерти срещу промените в ЗЕ: Ще влошат бизнес средата, увеличават волатилността на пазара и дискриминират участниците

Икономика / България
Галина Александрова
302
article picture alt description

Търговците на електрическа енергия у нас категорично се обявиха против внесените в последния момент предложения за промени в Закона за енергетиката. Според специалисти от браншапредложените промени биха имали сериозен негативен ефект върху пазара, като ще доведат до повишение за разходите за балансиране за бизнеса, ограничаване на конкуренцията и затрудняване на дейността на малките и средни участници.

Поправките ще влошат бизнес средата, ще увеличат волатилността на пазара и ще дискриминират участниците, смятат производители и търговци на електроенергия, смятат икономисти и представители на производители и търговци на еленергия.

Идеята да се ограничи финансовият сетълмент ще доведе до намаление на буферите в периодите на волатилност на пазара. Подобно ограничение не работи и в полза на ликвидността на борсовата търговия у нас, а именно това бе и една от целите на енергийното министерство и на КЕВР.

За участниците в пазара ще има нови пропуснати ползи и възможни искове, поради вече сключени договори за балансиране и предоставени сериозни банкови гаранции и депозити по тях от участниците.

Пред 3eNews представители на компании търговци на електроенергия категорично настояха Народното събрание да не приема предложените мерки и да остави без промяна сега действащото законодателство. Именно свободният пазар се очаква да бъде и най-ефективният регулатор в икономическите отношения между участниците, смятат те.

Калоян Стайков: Промените ще доведат до изкривявания на пазара и едва ли ще решат сегашните проблеми на борсата

„Като задължиш производителите да продават само на два сегмента от пазара, то това със сигурност ще доведе до изкривявания. Отделно ще се създадат неравноправни условия за различните производители. Това третиране е и правен проблем – не може със законови промени да се налагат неравноправно третиране на субектите на пазара“, заяви пред 3eNews и анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него много е важно да се знае какъв е мотивът за промените в момента, а такъв всъщност не е предоставен на широката общественост.

„Ако ВЕИ производителите работят само на пазара „Ден напред“, то значи някакви количества електроенергия ще бъдат прехвърлени от сегмента за двустранните договори към „В рамките на деня“ и „Ден напред“. Това означава, че средните цени за деня на тези сегменти ще намалеят в някаква степен“, обясняват Стайков.

Важният проблем в момента е търговията на пазара „Ден напред“, където са насочени и основните протести на бизнеса. Изглежда, че това е и фокусът на подготвяните промени.

„Само че по този начин не е ясно дали поправките ще понижат цените на електроенергията за сегмента „Ден напред“. Възможно е да има понижение през пролетта и есента, когато е най-голяма и работата на ВЕИ централите. През лятото и зимата обаче няма как да се намалят цените, просто защото през лятото има високо търсене, а през зимата е ниско предлагането от въпросните технологии“, обясни Стайков.

 Според него по-големият проблем е, че на тези сегменти на пазара се гледа като на различни неща. „Всъщност това е един пазар и когато говорим за пазар на електроенергия този пазар има четири сегмента – в рамките на деня, ден напред, дългосрочни договори и балансиращ пазар. Тези четири сегмента не могат да съществуват един без друг. А прехвърлянето на един производители от единия в другия сегмент няма да промени генерално сметката за ток на промишлените потребители“, обобщи Стайков.

По думите му в момента законодателя третира различните сегменти като отделни пазари. И едва ли не е възможно като постигнеш по-ниски цени на единия сегмент, то на другия да няма влияние.

„Идеята за промените обаче води до неравноправно третиране на участниците – едните производители ще продават на един пазар, а другите – на другата платформа. Аз лично нямам обяснение защо се прави това. Но така се рискува да стигнем до старата ситуация с така наречените сделки „по телефона“. Именно за да се избегне тази ситуация бе направена поправката цялата електроенергия за свободния пазар да се търгува само на борсата“, припомни анализаторът на ИПИ.

„Всъщност това е проблемът – търгуват се количества по двустранни договори, които не отговарят на ясни правила, има неясни отклонения и цени, които са необясними, на определени дати. И в този момент се решава, че едни производители вече ще продават само на даден сегмент и там ще създадат излишък. А на пазара по двустранни договори ще се формира дефицит, освен ако не се прехвърлят количества електроенергия на него. А ако се прехвърлят се засилва пък проблемът „сделки по телефона“, обясни икономистът.

С предвидените промени едва ли ще се решат проблемите на борсовия пазар на електроенергия у нас. Дори е възможно те да се задълбочат още, добави Стайков. По думите му изкуственото сегментиране на пазарите е безумно и ще създаде проблеми за участниците на пазара.

Все пак според Стайков едната от промените е в добра посока – идеята КЕВР да определя общите условия за работа на енергийната борса. Това е единствената добра новина при подготвяните промени, но какви точно ще са резултатите ще видим, защото е важно как ще се прилага мярката, добави икономистът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща