Експерт: Чрез газификация може устойчиво да се промени енергийният микс у нас

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2219
article picture alt description

Коментар на Боян Рашев в социалните мрежи

Типична зимна антициклонална обстановка в България, която обикновено не се ограничава само над страната ни, тоест и в съседните страни често е така. Слава Богу, температурите са нетипично високи.

Някои факти и коментари:

1. Вятърните и слънчевите централи спят зимен сън: В това няма нищо ненормално. Не знам дали има по-ясна илюстрация на ненадеждността на тези типове ВЕИ. Това е положението, когато зависиш от капризите на природата.

2. АЕЦ-ът и големите ВЕЦ-ове бумтят на мах: Докато първият работи безотказно, а големите язовири са пълни, проблем няма. Обаче нито едното, нито другото са гарантирани - това особено силно засяга ВЕЦ, защото знаем какво се случва в сушава година.

3. Пак най-голям дял в тока ни заемат лигнитните ТЕЦ, тоест трите големи ТЕЦ-а в Марица-Изток + ТЕЦ Бобов дол.
Днес е топло, но ако при подобни условия стане по-студено - всеки градус надолу носи грубо около 100 MW увеличение на консумацията на ток, като при -15 стигаме до около 7800-8000 MW.

Имаме следните опции:
а) още повече ТЕЦ;
б) още повече ТЕЦ и
в) още повече ТЕЦ.
Коя избирате?

Не ви харесва, нали?
Това може да се промени устойчиво само с бърза масова газификация, така че отоплението ни да не е толкова зависимо от ток. Точно затова Развитият свят се топли на газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща