ЕИБ: Българските компании са сред лидерите в света по инвестиции в енергийна ефективност

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
984
article picture alt description

Българските компании са сред лидерите по инвестиции в енергийна ефективност в света. Това е записано в анализ за енергийната ефективност, изготвен от Европейската инвестиционна банка. Според данните от него родните компании са първенци в инвестициите в енергийна ефективност, в сравнение с всички страни от ЕС.

От данните се вижда, че разходите на компаниите във всяка страна са изключително различни в последните две години. Според анализа на ЕИБ основната причина за това е фактът, че вложенията в енергийна ефективност са непрекъснати, а дружествата в някои страни  от Източна и Южна Европа влагат значително повече средства за подобряването енергийните си характеристики, спрямо страните от останалата част от Европа.

Около 35% от компаниите у нас влагат средства конкретно енергийна ефективност и подобряване на енергийните характеристики на производствата си. При енергоемките производства инвестициите са нараснали до 48%. Друга причина за ръста в българските компании е, че години наред се твърдеше как българският бизнес е прекалено енергоемък и трудно се конкурира с другите фирми на международните пазари. Отпусканите през последните години средства, включително и по линия на ЕИБ, изглежда са на път реално да подобрят конкурентоспособността на дружествата у нас.

Според докладът компаниите в страната ни отделят над 16% от общите си инвестиции в подобрения, свързани с енергийната ефективност. Това са повече средства в сравнение със средните нива за ЕС и САЩ, а причината е, че родните фирми трябва да догонват западните компании по отношение на подобряването на енергийната ефективност.

Компаниите у нас са отчели пред ЕИБ, че 40% от сградите са с високи и най-високи стандарти за енергийна ефективност. Въпреки това у нас има само една сграда, която отговаря на най-съвременните изисквания на ЕС за енергийни характеристики. Основната част от новите бизнес сгради са клас Б и В, обясняват родни специалисти.

Над 65% от дружествата у нас, със задължителен енергиен одит инвестират и в подобрения на енергийната ефективност, а по-малко от 20% от тях са извършили енергиен одит през последните 3 години, става ясно още в доклада.

През миналата година над 40% от компаниите в ЕС са взели мерки за подобряването на енергийната ефективност, което е увеличение в сравнение с данните от 2018 г.

Инвестициите в подобрения на енергийната ефективност са жизненоважни за гарантиране на бъдещето на Европа като устойчива, но просперираща икономика.

На фона на кризата COVID-19 обаче съществува голям риск да се изгуби ползата от инвестициите в енергийна ефективност от европейските фирми, обясняват от ЕИБ в доклада си.

В документа се разглежда качеството на сградния фонд на фирмите, разходите им за мерки за енергийна ефективност и факторите, които влияят върху решенията им относно тази инвестиция. От ЕИБ подчертават, че както висококачествената информация, така и усъвършенстваните управленски практики правят решаваща разлика в вероятността за инвестиране в енергийна ефективност. Регулаторната рамка трябва да бъде подкрепяща, но същевременно да настоява за по-високи стандарти за енергийно изграждане, докато условията на финансиране трябва да улеснят навременните инвестиции от страна на фирмите, за да реализират добри печалби, които могат да бъдат постигнати чрез подобрения в енергийната ефективност.

Целият доклад може да бъде разгледан тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща