Евростат: Устойчиво намаляват пазарните дялове на големите производители на електроенергия и природен газ

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
677
article picture alt description

Институт за енергиен мениджмънт

Според Евростат пазарните дялове на най-големите производители на електроенергия и природен газ в ЕС устойчиво намаляват от 2007 насам. 

През 2019 г. пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия варира в държавите-членки на ЕС. Най-висок дял е регистриран в Кипър (100%), където една-единствена електрическа компания доминира в националното производство на електроенергия, следвана от Латвия (86%) и Хърватия (80%).

В другия край на скалата пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия е бил под 20% в три държави-членки: Люксембург (18%), Финландия (16%) и Полша (12%).

В сравнение с 2007 г., пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия за 2019 г. е по-малък в повечето държави-членки на ЕС. Спадът на пазарния дял варира от -62,6 процентни пункта в Малта до -1,0  процентни пункта в Унгария. За разлика от това делът остава стабилен в Кипър, докато се увеличава в Румъния и Латвия (съответно 4,3 процентни пункта и 0,3 процентни пункта).

Що се отнася до вноса и производството на природен газ, най-големият пазарен дял през 2019 г. (измерен като дял от националното местно производство в ЕС) е 100% в Естония, Финландия и Швеция, където само едно предприятие доминира в националното производство и внос.

За разлика от тях, най-голямата компания за внос и производство на природен газ е с най-ниско ниво на проникване на пазара в Ирландия (30%) и Белгия (31%).

В сравнение с 2007 г. пазарният дял на най-голямата компания за внос и производство на природен газ е намалял в 13 държави-членки през 2019 г. Междувременно делът остава стабилен във Финландия и Швеция (на 100%), докато се увеличава в Ирландия (1,8 процентни пункта), Литва (19,6 процентни пункта) и Естония (21,0 процентни пункта).

Неизвестно защо данните за България и по отношение на електроенергията, и по отношение на природния газ са указани като конфиденциални. В ежегодните доклади на КЕВР до Европейската комисия следва да се съобщават данни за пазарна концентрация и дялове на най-големите прозводители/доминиращи доставчици на пазара на едро на природен газ и електрическа енергия. Такива се съдържат, макар и бегло, и в ежегодния Бюлетин за състоянието и развитието на енергетиката в България (макар на страницата на МЕ да не може да бъде намерен такъв след 2019 г., независимо че има законово изискване към министъра за това). 

Въобще, пазарните дялове на АЕЦ Козлодуй на електроенергийния пазар на едро или на Булгаргаз на пазара на природен газ трудно биха могли да се третират като конфиденциални за българската общественост.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща